שתף קטע נבחר

מרפאות פרטיות: המצב פרוץ לחלוטין

רוצה ניתוח לייזר? אולי טיפול "אנטי-אייג'ינג"? עד כמה אתה בטוח במיומנות של הרופא במכון הפרטי? אין לך שום דרך לדעת, קובע דו"ח המבקר, המזהיר מפני ריבוי המכונים שאין עליהם שליטה בריאותית מסודרת

מי רוצה לפתוח מכון רפואי לטיפולים? כל אחד יכול, בעצם. דו"ח מבקר המדינה מגלה כי תחום הטיפולים במרפאות ובמכונים פרטיים אינו מוסדר ובפועל פרוץ לחלוטין. משרד הבריאות לא הוציא כל הוראות והנחיות להפעלה ולפיקוח עליהם - ולמעשה כל אדם יכול לפתוח מרפאה ומכון לטיפולים.
על פי הדו"ח, בשנים האחרונות גדל מאד מספר המרפאות והמכונים הפרטיים, המציעים לציבור טיפולים וניתוחים אסתטיים וטיפולים בבעיות רפואיות למיניהן. הדו"ח מצא, כי ישנן תלונות רבות על נזקים שנגרמו למטופלים בעקבות פניה למרפאות אילו ועל טיפול בידי רופאים לא מוסמכים לעסוק בתחום.

דוגמאות

טיפולי "אנטי אייג'ינג" לעיכוב תהליך ההזדקנות: משרד הבריאות מצא כי לא ניתן מידע מלא ונאות לציבור בנוגע ליעילות התכשירים הניתנים במהלך הטיפול, אך למרות זאת, הוא אינו מפקח על פעילותן של מרפאות המציעות טיפולים אלה ואינו בודק את התכשירים בשימושן.
מרפאות לטיפול בבעיות עור וכאב: נמצא כי, במשרד הבריאות ובמועצה לצרכנות התקבלו תלונות רבות על גירודים וכאב בעקבות הטיפולים, דלקות עינים, שטפי דם ובמקרה אחד אף על שיתוק.
הסרת שיער מהגוף: גם כאן נתקבלו תלונות רבות וניתוחן מעלה כי ספק אם ניתן למטופלים מידע אמין בדבר יעילות הטיפול ובנוגע לנזק הגופני העלול להיגרם כמו: כוויות, צלקות, צריבות, אדמומיות, שלפוחיות, פצעים וכתמים בעור.
עוד נמצא, כי הטיפול במכשיר לייזר להסרת שיער הוא חודרני ועלול להזיק. על פי הוראות משרד הבריאות, הטיפול מותנה בכך שיעשה על ידי רופא או אחות בפיקוח רופא, אך משרד הבריאות לא הביא לידיעת הציבור את עמדתו בנוגע לשימוש בלייזר, לאילו מטרות ובאילו תנאים.
עוד עולה ממסמכים המצויים במשרד הבריאות, כי הסרת שיער לצמיתות כלל אינה אפשרית והתוצאה המרבית הניתנת להשגה כי הפחתה ניכרת בשיער.
משרד המבקר העיר למשרד הבריאות, כי מן הראוי שיבהיר לציבור את מגבלות הפיקוח שלו על המרפאות והמכונים הפרטיים ובנוגע למומחיותם.
עוד נקבע, כי הטיפולים במכונים הקוסמטיים נעשים במכשירים שונים ובחומרים כימיים שיש בהם משום סיכון מעצם היותם טיפולים החודרים את רקמת הגוף והם עלולים להסב נזק שלעתים הוא בלתי הפיך ולגרום לנזק בריאותי.

ואיך נדע אם הרופא סרח?

משרד המבקר מצא ליקויים בכל הקשור לטיפול המשרד ביישום ההחלטות על ביטול או התליית רשיון לעסוק ברפואה. הטיפול בנושא לא הוסדר בנהלים ושיגור ההודעות של המשרד על בעלי מקצועות רפואיים לא מבוקר ורק חצי מההודעות שנשלחו לגופים המעסיקים רופאים הגיעו ליעדן, מכיוון שנשלחו בדואר רגיל.
נמצא, כי אין חובה לפרסם ברשומות החלטות להגביל רשיונות של רופאים ולכן החלטות להגביל עבודתם של רופאים שהואשמו בעבירות חמורות כמו גרימת מוות ברשלנות, שוחד או סחיטה באיומים - לא זכו לכל פרסום מצד משרד הבריאות.

תגובה

ממשרד הבריאות נמסר כי אין החוק מחייב את המרפאות הפרטיות למסור לציבור ולמטופלים מידע מפורט על מומחיותם של הרופאים המועסקים בהן. לפיכך, אין בסמכותו של משרד הבריאות לחייב אותן לעשות כן. עם זאת, אם יגיע למשרד מידע מפליל - הוא יועבר ללשכה המשפטית לצורך הגשת תלונה במשטרה.
בקרוב תצא הודעה לעיתונות בעניין עמדת המשרד באשר לטיפול ה"אנטי-אייגי'נג", ואכן בנוגע לשימוש במכשירי לייזר ברפואה.
באשר לרופאים שסרחו ויידוע הציבור - המשרד יפעל לצורך שינויי החקיקה המתבקשים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דו"ח 53ב'
איפה למדת רפואה, בעצם? (אילוסטרציה)
מומלצים