שתף קטע נבחר

 

ישראל חוגגת עצמאות 55

ביום העצמאות ה-55, מצדיעה ישראל לאנשי ההצלה, ההתנדבות והסיוע שתורמים לביטחון המדינה ולשלום אזרחיה. במקביל, נערכה המשטרה בכוננות מוגברת בכל רחבי הארץ, מחשש לפיגוע טרור - ולפקקי תנועה גדולים, בדרך אל המנגל

מדינת ישראל מציינת 55 שנים לעצמאותה: טקס הדלקת המשואות בירושלים נערך אתמול (ג') בסימן "מאוחדים בלבבות ומשלבים זרועות: ישראל מצדיעה לכוחות הביטחון, ההצלה, הזיהוי, הגילוי וארגוני ההתנדבות". מדליקי המשואות מייצגים, כל אחד בדרכו, את הארגונים הללו.
אבל לא רק איחוד לבבות צפוי בחג הזה: גם ההתרעות הביטחוניות נמשכות, והמשטרה ערוכה בכוחות מתוגברים ברחבי הארץ. בתוך כך באה על פיתרונה מחלוקת סביב טיול שיזם "מטה ארץ ישראל" של המתנחלים בין קדומים לשבי שומרון. המתנחלים טענו שיש אישור לטיול, צה"ל דחה את הטענות ואמר שימנע אותו ולפי שעה הושגה פשרה שתאפשר את קיום האירוע בכפוף למגבלות ביטחון.
וכמובן מנגל, מנגל ומנגל: כמידי שנה, צפויים פקקי תנועה ועומסים בכבישים, בעוד עם ישראל שועט לגנים ולפארקים במרוץ אחר הבשר הצלוי.
זו רשימת 15 מדליקי המשואות ביום העצמאות ה-55:

לורנס גוזלן

סמלת ראשונה במשמר הגבול, בת 20, ילידת קזבלנקה שבמרוקו. עלתה לבדה בגיל 16, בהשפעתו ובסיועו של אחד מעשירי הקהילה, מתוך חלום על קריירה צבאית שצה"ל יאפשר לה. השלימה את לימודיה התיכוניים בחזות הנוער הציונית, שבה היתה חניכה מצטיינת. נאבקה, בסיוע יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, על זכותה להיות לוחמת במשמר הגבול, עד שהתקבלה. סיימה בהצטיינות טירונות וקורס מ"כיות. היום מדריכה טירונים ושואפת להיות קצינה.

ג'יהאד חסן

רב פקד במשמר הגבול, בן 31, יליד כפר סג'ור שבגליל העליון. רבים מבני משפחתו שירתו ועדיין משרתים בכוחות הביטחון. אביו השתחרר מהמשטרה בדרגת ניצב משנה, דודו היה קצין בכיר ושירת עם יצחק רבין ז"ל בהיותו אלוף פיקוד צפון. כל אחיו מילאו תפקידי פיקוד. אחת מבנות משפחתם נרצחה בידי המחבל, שפוצץ עצמו באוטובוס בצומת מירון. בוגר קורס מפקדי פלוגות וקורס פיקוד ומטה, ובעל תואר ראשון במינהל עסקים. שירת כלוחם וכמפקד לוחמים, מ"פ מג"ב בשכם ובכל גזרות איו"ש מג'נין עד חברון. כיום ראש ענף סמלים בבסיס הדרכה של משמר הגבול.

אליעזר פארן

נולד בצ'רנוביץ, אז רומניה והיום אוקראינה, בשנת 1925 למשפחה דלת אמצעים. בגיל 10 הועלה לארץ על ידי אחותו, שהצליחה לקבל רישיון עלייה שש שנים לפני כן על ידי נישואים פיקטיביים. הצטרף להכשרה בקיבוץ עין גב, היה ממקימי כפר סאלד, עבר קורס מפקדים בפלמ"ח, לחם במלחמת העצמאות. משנת 1952 חבר בקיבוץ רמת יוחנן. הדריך ב"עליית הנוער". ממקימי מפעל הפלסטיק בקיבות. התמחה בהבטחת איכות בתעשייה, ובתחום זה היה פעיל בתעשייה הקיבוצית כולה. מאמצע שנות ה-90 מתנדב לפעילות ציבורית ומגיל 75, כאשר פרש לגמלאות, מוקדש רוב זמנו לתמיכה בנפגעי טרור.

יצחק זהבי

יליד שנת 1949, תל אביב. שירת בחיל התותחנים בצה"ל, השתתף במלחמת ההתשה, במלחמת יום הכיפורים ובמבצע ליטני, סיים את שירותו כמג"ד בדרגת סגן אלוף. הצטרף ל"מוסד" בשנת 1976, ושירת בו עשרים שנה, בהן מילא תפקידים מבצעיים בארץ ובחו"ל. בין היתר עסק בסיכול ניסיונותיהם של ארגוני הטרור להבריח אמצעי לחימה דרך הים. במהלך שירותו בארגנטינה בשנת 1992 נהרגה אשתו בפיגוע טרור בשגרירות ישראל בבואנוס איירס. היום הוא עוסק בחקלאות אורגנית ומתנדב למשימות בתחומי קליטת עלייה וסיוע לכוחות הביטחון.

יעל מנג'ם

נולדה בשנת 1960 וגדלה בטבריה להורים ילידי טוניס. בוגרת ביה"ס החקלאי בנהלל. שירתה בצבא כחובשת בבה"ד 12. משנת 1984 עובדת במגן דוד אדום בחדרה, החולש על כל אזור השרון. משמשת כחובשת רפואת חירום, עובדת מוקד, נהגת אמבולנס ומתרימת דם. האזור שבו היא עובדת נפגע בשנתיים האחרונות מפעולות איבה רבות, ויעל, עם שאר עובדי מד"א, נחשפה באינטנסיביות לתוצאותיהם הקשות של הפיגועים.

קלרה ביילר

נולדה בצרפת, בת 24. בוגרת החוגים ליחסים בינלאומיים וללימודי מיגדר באוניברסיטה בפריס. הוריה איבדו בשואה את רוב בני משפחותיהם, ובביתם היא ספגה את חשיבות הקשר עם מדינת ישראל. לפני כשנה וחצי עלתה ארצה יחד עם אחותה. לצד לימודי העברית באולפן חיפשה דרך פעילה לבטא בה את אחריותה לכלל. בסוכנות היהודית שמעה על האפשרות להתנדב למגן דוד אדום וכבר יותר משנה שהיא מתייצבת בקביעות למשמרות בתחנת מד"א תל אביב.

אברהם-שמואל נמיר

נולד בקנדה בשנת 1959, ועלה ארצה בהיותו בן 11. שירת בצה"ל ביחידה קרבית. למד רפואה באוניברסיטת באר שבע, והיה פעיל במאבק נגד הנסיגה מסיני ונגד פינוי ימית. מתגורר בנווה דקלים שבגוש קטיף. הוא מנהל המרפאה האזורית, רופא אגמ"ר של חבל עזה, מרצה לרפואת משפחה באוניברסיטת באר שבע, ומבצע תורנויות לילה בחדר מיון של בית החולים סורוקה. פיתח תחבושת מיוחדת לחסימת שטפי דם במקרי חירום. עוסק בשאלות של הלכה ושל אתיקה ברפואה.

יורם שליט

נולד ב-1939 ברמת גן. התגייס לנח"ל עם גרעין של תנועת הצופים, ושהה בקיבוץ מגל. למד באוניברסיטה העברית היסטוריה של ארצות האיסלם. שירת שנתיים בצה"ל כחוקר וכקצין חקירות של מחבלים, והחל משנת 1971 שירת בשב"כ עד 1995. עסק בפעולות חקירה וחשיפה ובהכשרת חוקרים. כתב עבודת דוקטור על "מעמדם של הלא מוסלמים והזרים בחאלב ובדמשק במאה ה-18 ובמחצית הראשונה של המאה ה-19". היום משמש כמרצה מן החוץ באוניברסיטה העברית בירושלים ומכהן כיו"ר "שובל", עמותת גמלאי השב"כ.

נעמי נלבדיאן

ילידת חיפה, תושבת ירושלים, דור שלישי לניצולי השואה הארמנית, שארעה בשנת 1915. סבה וסבתה ברחו מארמניה והשתקעו בכפר ליד חיפה בשנת 1920, אחרי מסע נדודים דרך לבנון וסוריה. למדה בבית הספר של נזירות נצרת הצרפתיות על הר הכרמל, והוסמכה כאחות בבית החולים רמב"ם בחיפה. תוך כדי לימודיה החלה לפעול בארגון הרווחה של הקהילה הארמנית, וכיום היא יו"ר של הארגון בירושלים. התמחתה בשיקום ביה"ח הדסה בהר הצופים, וכיום היא סגנית לאחות הראשית במחלקת השיקום. עוסקת בשיקום נפגעים תוך שימת דגש על יחס שווה, חם ואנושי.

שלום דריי

נולד בירושלים בשנת 1971 למשפחה טבריינית. דור שביעי בארץ מצד אמו, נצר למשפחת זיתוני מפקיעין. את שירותו הצבאי עשה בצנחנים. הצטרף לאגד ועובד בעיקר בקו ירושלים- טבריה. בחודש פברואר 2002, בערב חשוך, בנסיעה שגרתית לטבריה, בתחנת האוטובוס ליד היישוב מחולה, חשד באדם שרצה לעלות לאוטובוס כי הוא מחבל, הדף אותו החוצה ונאבק אתו מחוץ לאוטובוס. האיש החל לברוח, והתפוצץ בשדה תוך כדי מנוסה. באומץ ליבו הציל שלום את חיי נוסעיו. הוא ממשיך לעבוד בקו טבריה ירושלים.

תומר אדר

חייל באוגדת איו"ש, פיקוד המרכז, בדרגת סמל ראשון. בן 21. מפקדיו רואים בו לוחם מהסוג המעולה, המשלב יכולת מקצועית גבוהה עם אחריות וערכי מוסר. נולד בירושלים לאמו, ילידת ירושלים, ולאביו ז"ל, יליד מרוקו, שניהם מורים. סיים את לימודיו בבית הכרם, ירושלים. כילד צעיר הצטרף לאגודת הכדורסל של "הפועל ירושלים", התקדם ונעשה שחקן מן המניין בקבוצת הנוער הייצוגית של האגודה. חודשים אחדים לפני גיוסו התנדב למוסד ירושלמי לגמילות חסדים ועסק בחלוקת מזון לנזקקים.

יהודה משי זהב

יליד ירושלים, 1959, דור 11 בעיר. עבר מסלול חינוך טיפוסי לצעיר בעדה החרדית – חדר, תלמוד תורה, ישיבה. מגיל צעיר גילה פעלתנות ויכולות של מנהיגות בהפגנות ובמאבקים למען השבת ולמען שמירתם של קברות עתיקים. התנגש לא פעם ולא פעמיים עם המשטרה ולעתים אף נעצר. לפני כשמונה שנים הקים את ארגון זק"א (זיהוי קורבנות אסון), המכשיר את מתנדביו לפעול בשלושה מסלולים: עזרה ראשונה רפואית, איתור נעדרים וחילוץ נפגעים, זיהוי ואיסוף בזירות אסון תוך הקפדה על כבוד המתים. מתנדבי זק"א פרושים היום בכל הארץ והם מן הראשונים להתייצב בכל זירת אסון.

רס"ר ברוך דסטה

נולד באתיופיה בשנת 1972, ובגיל 7 הגיע עם משפחתו במסע רגלי מפרך בן שבועיים לסודאן, שם שהה כמעט שנתיים לפני שעלה, בסיוע חיל הים, על אוניה שהביאה אותו לאילת וממנה למרכז קליטה באשקלון. אחרי כשנה עברה כל המשפחה לקרית ארבע. היה קצין ביחידת המסתערבים "דובדבן", וספורטאי מצטיין. לאחר שחרורו מהצבא ונישואיו חזר והשתקע בקריית ארבע, התגייס למשטרה ומשרת בה. בנובמבר 2002 יצא בראש כיתת הכוננות של היישוב לקרב עם מחבלים בחברון, שבו נהרגו 12 לוחמים. נפצע קשה ואיבד רגל. עתה הוא בתהליך שיקום לקראת חידוש עבודתו במשטרה.

נטלי גאידוק

עלתה מטג'יקיסטאן עם הוריה בהיותה בת 6, בשנת 1991. בשבע שנותיהן הראשונות בארץ החליפה שלושה בתי ספר, כי הוריה החליפו מקומות מגוריהם עד שמצאו לעצמם מקום קבע בחולון. תלמידת כיתה י"ב ובמקביל לומדת הנהלת חשבונות כדי לקבל תעודת מקצוע, שבעזרתו תסייע לעצמה ולמשפחתה. הכירה את עבודתם של מכבי האש בשנת המחוייבות האישית מטעם בית הספר ומאז מתנדבת זו השנה השלישית בעבודות הכבאות. רוצה לעשות את השירות הצבאי במשמר הגבול ואחר כך להקים משפחה.

רמי ביטון

הצטרף למדליקי המשואות על משבצת "המאבטח": בן 23, נולד בישראל למשפחה ירושלמית ותיקה. שירת במשמר הגבול ולאחר כשנה וחצי נפצע במהלך שירותו הצבאי. עוסק בתחום האבטחה מזה כשנתיים ובתפקידו הנוכחי משמש כסגן קב"ט קניון ירושלים. שואף להמשיך ולהתקדם בחברת "השמירה" בתחום האבטחה, עיסוק אותו רואה כשליחות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון
זיקוקי דינור. בדרום לא כל כך
ארכיון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
חוגגים ברחובות
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: משרד החינוך
ג'יהאד חסן. משרת בבסיס הדרכה של מג"ב
צילום: משרד החינוך
צילום: משרד החינוך
נעמי נלבדיאן. שיקום נפגעים ב"הדסה"
צילום: משרד החינוך
מומלצים