שתף קטע נבחר

מהפך בבית הכנסת הספרדיים בעיר

גל העלייה של בני קהילת צפון אפריקה בצרפת מזרים דם חדש לבתי הכנסת הספרדים בעיר. הצרפתית הפכה לשפה השלטת, הנשים מפגינות הופעה והתפילה הופכת למפגש חברתי

'המהפכה הצרפתית', כך מכנים את המהפך המתחולל בבתי הכנסת הספרדיים במרכז העיר. בשנתיים האחרונות עלו לישראל כמה מאות משפחות צעירות מצרפת, רובן ככולן דתיות, שהתיישבו בעיקר ברחביה, טלביה קטמון הישנה ובקעה. העולים החדשים הם בדרך כלל אקדמאים ואנשי עסקים בעלי מקצועות חופשיים, שהוריהם היגרו לצרפת מארצות צפון אפריקה.
בתי הכנסת הספרדיים בשכונות אלה, שהדלדלו ודעכו עקב הזדקנות האוכלוסייה, זכו עתה לעירוי דם ותוגברו במתפללים חדשים שהביאו למקום סגנון חדש. בפסח האחרון היה בית הכנסת 'יישא ברכה' שברחוב ז'בוטינסקי בטלביה מלא עד אפס מקום, והשפה הדומיננטית שנשמעה בו היתה צרפתית.
תהליך דומה עובר על בית הכנסת 'אוהל אברהם' ברחוב אוסישקין ברחביה. בשכונת שערי חסד רכשו עולי צרפת מגרש ובנו בית כנסת קטן ומפואר שבו מתקיימים מנייני תפילה ושיעורי תורה בזה אחר זה, מהנץ החמה ועד חצות.
ברחוב המעלות הוקם בית מדרש צרפתי ללימודי יהדות בשם 'מאשר שמנה לחמו', וברחוב דיסקין פועל מרכז תורני ללימודי יהדות בווילה היוקרתית של משפחת טוואטי. גם בבית הכנסת 'הנשיא' ברחביה ו'אוהל נחמה' הסמוך לתיאטרון ירושלים מתנהלים שיעורי תורה בצרפתית.
'המהפכה הצרפתית' תגברה וחיזקה את בתי הכנסת הספרדיים שעברו מתיחת פנים, אבל היא משפיעה גם על אופיים. יותר ויותר מנגינות 'צרפתיות' משתלבות בנוסח הספרדי הירושלמי, יותר נשים צעירות באות לבתי הכנסת, ההופכים בהדרגה לא רק לבתי תפילה אלא למרכזים קהילתיים ותרבותיים כנהוג בחו"ל. לגל העלייה השפעה גם על מחירי הנדל"ן במרכז העיר.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עירוי דם לבתי הכנסת הספרדיים במרכז העיר
צילום: רויטרס
מומלצים