שתף קטע נבחר

פעילת "תנועת הסולידריות" שנעצרה בבית-לחם תגורש

צה"ל מחריף המאבק בפעילי השלום בשטחים: בפשיטה על משרדי תנועת הסולידריות הבינ"ל בגדה נעצרו שלוש פעילות. משרד הפנים החליט לגרש אחת מהן לחו"ל. בצה"ל הוחלט להגביל תנועת אזרחים זרים לרצועה וממנה. אחד מראשי תנועת הסולדיריות ל-ynet: "זהו צעד ישראלי מטופש"

צה"ל החליט להגביל תנועת אזרחים זרים לרצועת עזה וממנה. אלוף פיקוד דרום, דורון אלמוג, ביום חמישי צו המגביל את תנועת האזרחים דרך מעברי ארז ורפיח.
מעתה יידרשו אזרחים זרים לקבל היתר אישי מצה"ל לכניסה לשטחי הרשות הפלסטינית לאחר שיעברו בידוק ביטחוני מעמיק.
על הוצאת הצו הוחלט בצה"ל ובשב"כ בעקבות הצלחתם של שני המחבלים הבריטים לחדור לישראל ולחבור להתארגנות חמאס בעזה, שהוציאה עימם במשותף את הפיגוע בטיילת בתל אביב.
מצה"ל נמסר כי הצו נועד למנוע ככל האפשר את הפעילות של ארגון הסולידריות הבינלאומי (ISM), שפעיליו מגיעים לשטחים כדי לשמש מגן אנושי לפלסטינים.

פשיטה על משרדי ארגון הסולדיריות

במקביל, משטרת מחוז שומרון ויהודה (ש"י) וכוחות צה"ל פשטו אתמול בצהריים על משרדי תנועת הסולידריות הבינלאומית בבית-צחור שממזרח לבית לחם, ועצרו במקום שלוש פעילות של הארגון - אזרחית אמריקנית, אחרת אוסטרלית ושלישית פלסטינית.
היום (שבת) החליט משרד הפנים לגרש אחת מהן לחו"ל, לאחר שימוע שנערך לה. על גורל השנייה יוחלט בהמשך. פעילה נוספת, סידא ע'ריב מבית צחור, נחקרה על-ידי המשטרה ושוחררה.
בפשיטה על הסניף, האחראי על העברת הקורסים לפעילי הארגון החדשים לקראת השתלבותם בפעילות ברחבי השטחים, הוחרם גם תיעוד רב ובו פרטיהם של אנשי הארגון בכל רחבי השטחים, ופרטי פעילים נוספים הצפויים להגיע לישראל.
בישראל הוחלט לפני שבועות אחדים על מאבק בפעילי הארגון, שנחשב למוביל בפעילות ה"מגן האנושי" נגד כוחות צה"ל בשטחים, ועל גירושם מישראל. פעילה ראשונה של הארגון נעצרה לפני כשבוע ברפיח במהלך עימותים עם צה"ל והוצאה מהשטחים, אך שוחררה ממעצר, ככל הנראה מחוסר עילה לגירושה.
העילה החוקית למעצר חברי הארגון וגירושם היא "כניסתם לשטחי A בניגוד לצו אלוף הפיקוד האוסר זאת". הפעילים מגיעים לישראל כתיירים, ולפיכך הם נדרשים לקבל היתר מצה"ל כדי להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית. מחשש שיסומנו בידי ישראל כפעילים בארגון ויגורשו, נוהגים הפעילים להסתנן לשטחים בסיוע פעילים פלסטינים של הארגון, בלא בקשת היתר כזה, ולפיכך הם נחשבים כמי שעברו על הצו.
לרצועת עזה, המוקפת כידוע בגדר הפרדה, מרבית הפעילים נכנסים באופן חוקי דרך מעבר ארז, ולפיכך ניתן לעצרם ולגרשם רק אם הם מבצעים פעילות עבריינית או חבלנית.

"צעד מטופש של ישראל"

רסאן אנדוני, אחד מראשי הארגון בבית צחור, אמר בשיחה עם ynet, כי "מדובר בצעד מטופש של ממשלת ישראל, כיוון שפעילי הארגון עורכים פעילות בלתי אלימה ובלתי מזיקה. הפעילות של הארגון הינה למען קידום השלום, ולפיכך, היא גם למען הישראלים. כנראה שישראל מעדיפה להתמודד עם התנגדות אלימה ועם פיגועי התאבדות, ולא עם התנגדות בלתי אלימה. הצעד הזה פוגע בנסיון האמיתי שלנו להפחית את רמת האלימות", אמר אנדוני.
לדבריו, המשטרה והצבא החרימו מהמשרדים מחשבים ומחשבים ניידים, והשביתו את פעילות המשרד לזמן מה. "אם הם רצו להשיג את שמות הפעילים ופרטים לגבי הפעילות הם יכלו לבקש", אמר אנדוני. "הפעילות שלנו כולה הינה גלויה ומפורסמת באתר האינטרנט שלנו. אנחנו לא מסתירים דבר".

פעילת הארגון נהרגה, שניים נפצעו קשה

הארגון, המוכר מאוד בקרב צעירים ואנשי שמאל במדינות המערב, ושכמה מאות מפעיליו נמצאים ברחבי השטחים, היה אלמוני למדי בישראל, עד למותה הטראגי של הפעילה רייצ'ל קורי, בת 23 מארצות הברית, לפני חודשיים ברפיח.
קורי, שהפגינה נגד הריסת מבנים ומטעים על ידי דחפורים של צה"ל ברפיח, נדרסה על ידי אחד הדחפורים, שמפעילו לא הבחין בה. לפני כחודש נפצעו באורח קשה שני פעילים של הארגון, מירי של חיילי צה"ל: בריאן אייברי, בן 24 מארצות הברית, נפצע בג'נין ומחלים כעת בבית החולים רמב"ם בחיפה, וטום הארנדול, בן 21 מאנגליה, נפצע ברפיח, ומצוי במצב של מוות קליני בבית החולים סורוקה בבאר שבע.

"הם מסייעים למחבלים"

במהלך אותה תקופה התלוננו מפקדי צה"ל בשטחים כי הפעילים אינם עוסקים בהתנגדות פאסיבית, כפי שמתחייב מהצהרותיהם, אלא בסיוע של ממש למחבלים. כך למשל, זמן קצר לאחר מותה של קורי, נעצר במשרדי הארגון בג'נין שאדי סוקיה, מראשי התנזים בצפון הגדה, לאחר שהוסתר על ידי פעילות הארגון. מפקדי המבצע אף סיפרו כי הפעילות ניסו להטעות את החיילים ולמנוע בכוח את מעצרו של סוקיה.
בצה"ל אף מגדירים את הארגון כ"עויין במוצהר את ישראל", ולראיה, טוענים בצה"ל, מתנוסס הדגל הפלסטיני בראש אתר האינטרנט של הארגון. בצבא טוענים כי פעילי הארגון אמנם מאמינים בתמימותם כי הם מגינים על זכויות אדם אך בפועל הם תומכים בצד הפלסטיני, ומשבשים באופן קשה את פעילות צה"ל בשטחים.
אתר האינטרנט של הארגון איננו מכיר בקיומה של ישראל, ומזכיר את השם רק בהקשר של הבדיקות הביטחוניות והקשיים שבדרך מחו"ל לתוך השטחים הפלסטינים. הגעת הפעילים, על פי האתר, היא לפלסטין, והישראלים הם האנשים שמתחקרים את המגיעים בשדה התעופה או במעבר הגבול. אגב, הארגון מציע לפעיליו שלא לנוע באוטובוסים ישאלים, אך אינו מסביר מדוע.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הוחרם תיעוד רב (ארכיון)
צילום רויטרס
צילום: איי פי
פעיל הארגון, טום הארנדול, שנפצע ברפיח
צילום: איי פי
מומלצים