שתף קטע נבחר

הלווית אביו של השייח סלאח הסתיימה בשקט

השוטרים הרבים שנערכו בציר נחל עירון נשארו ללא עבודה, לאחר שמסע ההלוויה של אביו של בכיר התנועה האיסלאמית עבר בשקט ללא נאומים או אירועים מיוחדים. כעת מגיעים מנחמים רבים לביתו של השייח בעיר. קודם לכן הוחלט בתום מו"מ לאפשר לראאד סלאח להשתחרר מהמעצר לכמה שעות, ולהשתתף בהלוויה

אלפים השתתפו אחר הצהריים (יום ד') בהלווית אביו של מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח באום אל-פאחם. השייח ראאד סלאח הורשה להשתתף בהלוויה והערב שב למעצר.
השוטרים הרבים שנפרסו בכוחות מתוגברים באזור ובציר נחל עירון נשארו ללא עבודה רבה, לאחר שמסע ההלוויה והתפילה במסגר עברו בשקט ללא נאומים ואירועים מיוחדים.
השייח התקבל בתשואות על ידי מאות תומכים בעיר, שקראו לעברו: "אללה אכבר" ו"ברוח ובדם נפדה אותך השייח ראאד סלאח". בניגוד להערכות המוקדמות, נטלו בלוויה רק אלפים בודדים. מקורביו אמרו כי "השייח עצמו העביר מסר שעל הלוויה להיות צנועה ושקטה".
בין האישים שהגיעו להלוויה, בלט במיוחד שר ההסברה הפלסטיני, נביל עמרו, שהגיע לנחם את השייח ובני משפחתו, בנו של השייח, השייח כמאל חטיב, וראש הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית השייח איברהים סרסור.
בתום ההלוויה הלך השייח לביתו ומנחמים רבים הגיעו למקום. משם יצא לפנות ערב, בלווית עורכי דינו חזרה לבית הספר לשוטרים בנעורים, משם נאסף על ידי ניידת משטרה בחזרה לתא המעצר.

מבצע האבטחה

אביו של השייח, סלאח סולמיאן אבו שכרה (75), הלך הלילה לעולמו. במשטרה נערכו למבצע אבטחה חסר תקדים סביב מסע הלוויה, אולם בעקבות הערכות מצב ומידע מודיעיני שהגיע, הוחלט כי מוטב להימנע מכניסה מאסיבית של שוטרים לתוך אום אל-פאחם, בין השאר, מחשש לחייהם. במשטרה הוחלט להציג את העובדה שסלאח יגיע ללוויה ללא ליווי משטרה כ"מחווה יוצאת דופן".
השייח סלאח יצא לאום אל-פאחם באופן עצמאי, מלווה על-ידי אחד מעורכי דינו, וישוב בכוחות עצמו. במסגרת ההבנות שהושגו בין היחידה הארצית לחקירות הונאה (יחא"ה) לבין עורכי הדין הוחלט כי סלאח ישתחרר לארבע שעות. בשעה שלוש הוא הגיע בליווי משטרתי לבית-הספר לשוטרים בנתניה, ושוחרר. בשעה שבע בערב הוא ישוב לשם, ויוחזר למעצר בבת-ים.
עשרות אלפי אנשים, בהם גם ראשי הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית - השייח ג'ומעה אל-קסאסי, אבראהים סרסור ואחרים - צפויים להשתתף במסע הלוויה, שייצא מבית משפחתו של השייח לאחר שישאו במקום תפילות.
במשטרה מעריכים כאמור שהלוייה תעבור בשקט, ללא הפרות סדר מיוחדות. בכיר במחוז הצפוני אמר היום כי הוא אינו מעריך שהשייח סלאח יאפשר התלהמות והתלהטות של רוחות. עם זאת, סמיכות הלוויה למועד "יום הנכבה", שחל מחר, הופכת את העיתוי בו היא נערכת לרגיש.

בן הדוד: "איך אתם רוצים שנרגיש?"

הרוחות באום אל-פחם, במיוחד בקרב משפחות העצורים, ממשיכות להיות סוערות. סעיד אבו שקרה, בן דודו של השייח' ראאד סלאח, המשרת כקצין במשטרה, אמר היום ל-ynet: "בתור אזרח המשתייך למדינה ומבקש להסתכל עליה מגובה העיניים, הייתי רוצה לראות שנעשים כאן צעדים בוני אמון. אם אכן אום אל פחם, כפי שמבקשים לצייר אותה, היא מקום המייצר פעילות עויינת מתמדת, אז איפה כל החשודים והעצורים, תגידו לי? אני, כתושב המדינה, מרגיש בכל פעם שאני עולה על אוטובוס צורך להתנצל בפני הנהג על כך שהוא עוצר באום אל פחם. מדוע? איך אתם מצפים שאנשים המתגוררים כאן ירגישו"?
אבו שקרה מדגיש: "אם אכן אנשים במגזר הערבי נכשלו, על המדינה לראות זאת גם ככשלון שלה. כך אבא מתייחס לילדים שלו. זאת הדרך לבחון את הדברים. הייתי רוצה לראות את החיים פה חוזרים למסלולם. הייתי רוצה לראות את כולנו כאן מקיימים דו קיום".
שני אחיו של השיח' ראאד סלאח, המשרתים אף הם במשטרה, קיבלו הנחייה שלא להתראיין, אך אבו שקרה החליט לומר את אשר על לבו: "אני מניח שכפי שאני מרגיש תחושת שליחות וגאווה בתפקיד שאני ממלא, כך גם הם מרגישים. אך מצד שני אני יכול להבין שהם בוודאי מרגישים חצויים היום. משהו בסיסי בהבנה ובדרך של המדינה הזו צריך להשתנות".

נעצר ליד מיטת אביו

השייח ראאד סלאח נעצר שלשום בבית החולים "הלל יפה" בחדרה, ליד מיטתו של אביו הגוסס מניוון שרירים. צורת המעצר עוררה כעס רב בקרב חברי התנועה האיסלאמית. אביו של השייח מת כיממה לאחר מכן, באותן שעות ממש שבהן הוארך מעצרו של בנו, בחשד שסייע בהעברת כספים לארגוני טרור.
בדיון שנמשך אל תוך הלילה, האריכה נשיאת בית משפט השלום בתל-אביב, השופטת עדנה בקנשטיין, את מעצריהם של כל בכירי התנועה האיסלאמית, שנעצרו אתמול לפנות בוקר.
מעצריהם של שלושה מהעצורים המרכזיים - השייח' ראאד סלאח, ראש התנועה האיסלאמית, מחמוד מחאג'נה בן ה-35 ותאופיק מחאג'נה בן ה-30, הוארך עד ה-25 בחודש, וכך גם מעצרם של עלי אבו-שיחה (42) ונור א-דין ג'זמואי (41) מערערה. מעצרם של שמונה חשודים נוספים הוארך בשישה ימים בלבד, והשופטת קבעה כי אם לא יימצאו נגדם ראיות חדשות, הם ישוחררו באותו מועד.
החשדות נגד בכירי התנועה האיסלאמית הם פעילות וחברות בארגונים שהוצאו מחוץ לחוק, עבירות הקשורות בהתאחדות בלתי מוכרת, מגע עם סוכן זר, איסור הלבנת הון ועשיית פעולה ברכוש אסור.
בהחלטתה בעניין סלאח קבעה השופטת: "מחומר החקירה עולה כי מאז אמצע שנות ה-90 הייתה פעילות פיננסית רחבת היקף של התנועה האיסלאמית מול גופים איסלאמים בחו"ל ובמסגרתה הועברו כספים לפעילי חמאס בחו"ל ובשטחים".
עוד כתבה השופטת כי היקף הפעילות של התנועה האיסלאמית גבר בשנים האחרונות. לדבריה, כבר ממארס 2001 החלו במשטרה לטפל בנושא. השופטת הוסיפה כי מדובר בחקירה שמעצם טבעה היא מורכבת, וכי רק לאחרונה הושלמה מלאכת איסוף הראיות. היא הוסיפה כי מדובר בהלבנת כספים שעל פני הדברים נעשתה בצורה מאורגנת, וכי חלופת מעצר עלולה לגרום לשיבוש ולהעלמת ראיות, ולכן יש לאפשר למשטרה להשלים את חקירתה כאשר השייח' סלאח במעצר.

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס וורד לוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השייח הגיע וחזר לתא המעצר
צילום: רויטרס
צילום: ערוץ 2
מסע ההלוויה
צילום: ערוץ 2
מומלצים