שתף קטע נבחר

שרון הודיע: ישראל תקבל את מפת הדרכים

בעקבות לחצים אמריקניים שינה שרון את עמדתו והסכים לאמץ את מפת הדרכים, או ליתר דיוק "את הצעדים בתוכנית". הבית-הלבן הודיע כי "יתייחס באופן מלא ורציני" להערות ישראל על המפה

תוכנית "מפת הדרכים" לקידום תהליך השלום במזרח-התיכון צוברת תאוצה. ראש הממשלה, אריאל שרון, הודיע אמש (ו') כי ישראל "מוכנה לקבל את הצעדים" בתוכנית "מפת הדרכים", וציין כי המפה תובא לאישור הממשלה בשבוע הבא. "לאור הבטחת ארה"ב לטפל בהערות ישראל באופן מלא ורציני, בעת מימוש מפת הדרכים, מודיע ראש הממשלה כי מדינת ישראל מוכנה לקבל את הצעדים המוגדרים במפת הדרכים והדבר יובא לאישור הממשלה", נמסר מלשכת שרון.
שרון פרסם את ההודעה בעקבות לחצים אמריקניים, ולאחר שהבית הלבן הצהיר אתמול אחר הצהריים כי הוא "מכיר בחשיבות ההסתייגויות הישראליות בנוגע לתוכנית השלום, ויתייחס אליהן באופן מלא ורציני".
מדינות ברחבי העולם - בהן צרפת ורוסיה - בירכו על הודעתו של שרון. הנשיא ג'ורג' בוש מתכוון לכנס בקרוב פסגה משולשת בשארם א-שייח בעקבות ההודעה.
ברשות הפלסטינית הגיבו בזהירות. שר ההסברה הפלסטיני, נביל עמרו, בירך על ההודעה וכינה את דברי ראש הממשלה "צעד חיובי", אבל גם הביע תקווה שישראל תקיים את התחייבויותיה לפי התוכנית. סאיב עריקאת, שהתפטר לאחרונה מתפקידו כשר לענייני משא ומתן ברשות, הטיל ספק בכוונותיו של שרון, ואמר כי "הרשות הפלסטינית פנתה לארה"ב כדי לקבל ממנה הסברים, על הדרך בה היא מתכוונת להתחשב בהסתייגויות של ישראל מהמפה".

סלעי מחלוקת: זכות השיבה והיוזמה הסעודית

גורמים מדיניים ציינו כי הודעת ארה"ב בדבר ההסתייגויות הישראליות תואמת את ההבנות שהושגו בין בכירי הממשל לראש לשכת ראש הממשלה, דב וייסגלס, ששב מוושינגטון. עם זאת, גורם אמריקני בכיר במחלקת המדינה אמר הלילה שלא ניתן יהיה למלא את כל ההשגות הישראליות על מפת הדרכים: "ההבטחה האמריקנית להתחשב בדאגות הישראליות ממפת הדרכים אין משמעותה שנספק את ישראל בכל נקודה".
וייסגלס נועד בוושינגטון עם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס. לדברי גורמים בממשל, וייסגלס שב על הסתייגויותיה של ישראל בעניין תוכנית השלום, וניסה לברר מהי עמדתה של וושינגטון בעניין. התברר כי הממשל קיבל 12 מתוך 14 ההסתייגויות שהעבירה ישראל.
האמריקנים מסרבים לקבל שתי דרישות של ישראל, בטענה שיש לחכות עמן להסדר הקבע: האחת, דרישה מרכזית מהפלסטינים להודיע מראש כי הם מוותרים על זכות השיבה לפני הקמת מדינה פלסטינית זמנית. השנייה, דרישת ישראל לדחות את היוזמה הסעודית, שכוללת "חזרה לקווי 67', פתרון צודק לבעיית הפליטים והחזרת כל השטחים, כולל רמת-הגולן, תמורת יחסים נורמליים".
לדברי גורמים בירושלים, ארה"ב הסכימה לקבל, בין היתר, את התביעה הישראלית שההתקדמות בתהליך תהיה "בטור ולא במקביל", כלומר - עליה להיות מותנית בצעדים שנוקטים הפלסטינים בתחום הביטחון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יאמץ את המפה. שרון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פסגה משולשת: בוש
צילום: רויטרס
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
רוצים הסברים. עריקאת
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים