שתף קטע נבחר

פרשנות: "תיקון חוק האזרחות לא יעמוד בביקורת בינלאומית"

פרופ' קלוד קליין, מומחה למשפט חוקתי, תוקף את הוראת ראש הממשלה לתקן את החוק כך שילד שיש לו גם הורה פלסטיני לא יהיה זכאי לאזרחות. פרופ' קליין: "עשוי להיווצר מצב שערורייתי, אך בג"ץ יתקשה להתערב בנושא"

פרופ' קלוד קליין, מומחה למשפט חוקתי באוניברסיטה העברית מעריך כי הוראת ראש הממשלה ליועץ המשפטי לממשלה לתקן את חוק האזרחות לא תעמוד בביקורת בינלאומית. אתמול (יום ג') נחשף ב-ynet התיקון שהציע ראש הממשלה לפיו ילד של אזרח ישראלי, שיש לו גם הורה פלסטיני, לא יהיה זכאי אוטומטית לאזרחות.
לדברי פרופ' קליין, בג"ץ יתקשה להתערב בנושא, כי "מדובר בחקיקה של הכנסת, אלא אם כן יתברר כי החוק סותר את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".
קליין מותח ביקורת קשה על החוק המוצע. לדבריו, "עשוי להיווצר מצב שערורייתי שבו לילד שאחד מהוריו נולד בשטחים, לא תינתן אזרחות ישראלית. זו אפליה לשמה. אם נניח נמצא הורה ישראלי שנישא לבת זוג מפטגוניה, הילד שלהם כן יוכל לקבל אזרחות. ואילו ילד שנולד לאם או אב שמוצאם בשטחים, לא יוכל לקבלה".
עם זאת פרופ' קליין סבור שהחוק לא ייצא בסופו של דבר לפועל. "אני לא מאמין שהחוק ייכתב בצורה שבה התבטא היועץ המשפטי לממשלה במכתבו לרה"מ שרון. מה שכן, ייתכן שישנו את הסעיף של אזרחות מכוח לידה באופן מרומז, לדוגמא: יקבעו שעל מנת שילד יזכה באזרחות ישראלית, על שני הוריו להיות בעלי אזרחות. או להתנות קבלת אזרחות ישראלית במספר השנים בהן ההורה שאינו אזרח נמצא בארץ. יש אפשרות גם לתת אזרחות רק למי ששני הוריו בעלי אזרחות אף הם".
פרופ' קליין מבקש להדגיש כי שינוי החוק כפי שעולה ישירות מהמסמך, לא יתקבל כפשוטו. "בעיתונות בכל העולם יהיו כתבות ביקורת, בהן ישאלו כיצד יהודים שחוו על בשרם את חוקי נירנברג, מסוגלים לחוקק חוק כזה", הוא מסכם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' קלוד קליין
הביטוח הלאומי. שינוי בקצבאות?
מומלצים