שתף קטע נבחר

הפלסטינים: "חרף הצהרות ישראל - בשטח אין שינוי"

ברשות הפלסטינית טוענים כי הצהרות ישראל על הסרת הסגר ומתן עשרות-אלפי היתרי עבודה מולאו באופן חלקי ביותר: בשכם וברמאללה דווקא הוחרפה הביקורת במחסומים, ובמחסום ארז הורשו לעבור רק אלפים בודדים. צה"ל: ההקלות מתבצעות בהדרגה. בינתיים, מערכת הביטחון אינה נערכת לפינוי מאחזים - חרף הצהרת שרון

ישראל החלה אתמול (יום א') רשמית ביישום תוכנית "מפת הדרכים", בשורת צעדי בוני-אמון לקראת פסגת עקבה. מערכת הביטחון הודיעה על הסרת הסגר, על הקלות במחסומים ועל מתן היתרי כניסה לישראל ל-25 אלף פועלים פלסטינים. אך בינתיים, לא כל ההצהרות באות לכלל ביטוי בשטח.
הפלסטינים הכחישו בתוקף את הדיווחים, לפיהם הוענקה לאוכלוסייה בשטחים שורת הקלות, בהתאם לסיכומים שהושגו בפגישה האחרונה בין שרון לאבו מאזן. לדברי הפלסטינים, רק 3,500 פועלים הורשו לעבור אתמול במחסום ארז, לעומת 15 אלף שהיו אמורים לקבל אשרות שהייה מהרצועה.
במקביל, ישראל הייתה אמורה להתחיל בהכנות לשחרור אסירים מנהליים. אולם על פי הפלסטינים, אין כל עדות ממשפחות האסירים על כך שבניהן צפויים להשתחרר בקרוב.
ח"כ אחמד טיבי מסיעת חד"ש-תע"ל, אליו פנו מספר משפחות של אסירים מנהליים, אמר ל-ynet כי בבדיקה שקיים במשרד הביטחון, התברר שלא ניתנו כל הוראות לגורמים המוסמכים להתחיל במהלכים לשחרור אסירים.
ברשות הפלסטינית הושמעו טענות גם בנוגע למתן אשרות מעבר לאח"מים. לטענת גורמים ברשות, ישראל מנעה אתמול בבוקר את מעברם של שני חברים במועצה המחוקקת הפלסטינית, שביקשו לשוב מרמאללה לרצועת עזה. השניים הם ראוחי פאתוח, מזכיר המועצה המחוקקת, ומרואן כנפאני, יו"ר הוועדה המדינית במועצה.
לטענת הפלסטינים, ברמאללה ובשכם הותירה ישראל את הביקורת ואת המחסומים, ודווקא הקשתה על מעבר תושבים בין הערים. עוד ציינו הפלסטינים כי ברחבי הרצועה והגדה, בעיקר באזור טול כרם, המשיך היום צה"ל בהרס של מטעים, בתים ומוצבים של כוחות הביטחון הפלסטינים.
חבר הקבינט הפלסטיני, יאסר עבד רבו, האשים כי באמצעות צעדיה בשטח, מנסה ישראל להכשיל את המאמצים המדיניים. לדבריו, במקביל להצהרות המתונות, ממשיכה ישראל להערים קשיים בשטח על האוכלוסייה. גם יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, אמר כי ההצהרות אודות ההקלות "אינן מדוייקות ואין בהן די". אבו מאזן עצמו אמר בסוף-השבוע, כי ההצהרות הישראליות חייבות להיות מגובות בצעדים בשטח.

תגובת צה"ל: זרם הפועלים ילך ויגבר

מצה"ל נמסר בתגובה כי בשיתוף עם הדרג המדיני, אישר הצבא ל-25 אלף פלסטינים ול-8,000 סוחרים ואנשי עסקים להיכנס לתוך שטחי ישראל לצורך עבודה. עם זאת, אומרים גורמים צבאיים, לא היה סביר שבתוך יום אחד ינצלו כולם את זכותם להיכנס.
דרך מחסום ארז, טוענים בצבא, אושרה כניסתם של 4,000 פועלים, וכ-3,500 מהם ניצלו זכות זו. בימים הקרובים, מעריכים בצה"ל, ינצלו יותר ויותר פועלים את אשרות הכניסה, וזרם הפועלים שמגיעים לעבוד בשטח ישראל ילך ויגבר.
את הטענות אודות החרפת הביקורת במחסומים באזור רמאללה, לא מכירים בצבא. באשר לכוונה לשחרר אסירים, בצה"ל מאשרים כי טרם ידוע על הוראה חדשה בעניין.

עוד לא נערכים לפינוי

ראש הממשלה הודיע אתמול בישיבת הממשלה כי הודעת הסיכום שלו בפסגת עקבה, לצד ראש הממשלה הפלסטיני אבו מאזן ונשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, תכלול גם הכרה בצורך לפנות מאחזים. אך במערכת הביטחון טוענים כי נכון לעכשיו, אין לוח-זמנים כלשהו לפינוי.
המחלוקת נסובה סביב 100 מאחזים חדשים, שעלו על הקרקע החל משנת 2001, חלק ניכר מהם באורח בלתי חוקי. צה"ל, מסתבר, לא קיבל עדיין כל הנחיה להיערך לפינוי מאחזים, ולא נקבע כל דיון בעניין.
שר התשתיות, יוסף פריצקי (שינוי), אמר ל-ynet כי "ישנם כ-100 מאחזים, שהמעמד של חלקם עומד בסימן שאלה. לגבי 20 מתוכם, ברור שמדובר במאחזים בלתי חוקיים, שאף רשות לא אישרה". לדבריו, "מי שחושב שלא עברנו עדיין את תקופת 'חומה ומגדל', נמצא בצרות. לא ייתכן שאנשים פשוט ילכו ויתיישבו על דעת עצמם מסיבה אידיאולגית. באשר לטענה שחלקם מאחזים ביטחוניים, אין דבר כזה. אם יש צורך במענה ביטחוני, יש את צה"ל".
גורמים מדיניים אומרים כי חלק מהדיונים כעת הם סביב עיתוי הפינוי. ישראל תרצה לבצע את התחייבותה במקביל לביצועים פלסטינים. "העובדה שיש לא מעט מאחזים כאלה נותנת מרחב תמרון בסוגיית הפינוי ומאפשרת לעשות זאת בהדרגה", אומרים הגורמים.

השתתפו בהכנת הידיעה: עלי ואקד, דיאנה בחור-ניר ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הקלות לקראת הפסגה. שרון ומופז
צילום: איי פי
צילום : ארכיון ידיעות אחרונות
"ימי חומה ומגדל נגמרו". פריצקי
צילום : ארכיון ידיעות אחרונות
צילום:דורון זיסמן
אין שינוי בשטח? מחסום צה"ל (ארכיון)
צילום:דורון זיסמן
צילום: יונתן נאמן, דובר צה"ל
לא יצאו הנחיות חדשות. הפעילות בשטחים (ארכיון)
צילום: יונתן נאמן, דובר צה"ל
מומלצים