שתף קטע נבחר

ה"די אן איי" של מערכות היחסים

למה נועה נמשכת תמיד לגברים שלא בנויים לקשר? למה אלינור אינה מקבלת מהחבר שלה את התמיכה שלה היא זקוקה יותר מכל? הפסיכולוגיה של הרפואה הסינית מפענחת משברים זוגיים לפי יחסי הגומלין האנרגטיים שבבסיסם, ומציעה דרכים להימנע מראש מקשרים הרסניים

מה שנתפס בעינינו כבחירה חופשית של בני זוג, אינו אלא אשליה. הרפואה הסינית המסורתית והפסיכולוגיה שלה, מלמדות כי אנחנו "ממגנטים" לעצמנו בני זוג, בהתאם למבנים אנרגטיים מולדים, הפועלים באופן נסתר על דפוסינו הרגשיים וההתנהגותיים. מבנים אלה מורכבים מסוגי אנרגיה שונים, ה"מושכים" אליהם דברים ומצבים.
למשל, אדם שנמצאת בו אנרגיית אש חזקה, ימשוך אליו דברים ומצבים שיגרמו לאש שבו לבעור. גבר כזה יכול שלא להבין למה הוא תמיד מוצא את עצמו במערכות יחסים עם נשים ש"מעלות לו את הדם למוח". אחרי הכל, הוא כבר "עבד על עצמו" כל כך הרבה והוא קיווה שהפעם זה כבר יהיה אחרת והוא ימצא את ה-אשה שאיתה יוכל להיות רגוע. אבל לא. שוב זה קורה לו. "כל הנשים אותו הדבר", הוא אומר. אלא ש"החיפוש" הלא מודע שלו אחר נשים ש"ימשכו" מתוכו את האש הוא צורך אנרגטי, שרק מודעות אליו יכולה לשחרר אותו מאחיזתו המעוותת.
צורך אנרגטי זה, כמו צרכים אנרגטיים אחרים, מוטבעים באינדיבידואל עם רגע לידתו ופועלים על דפוסיו הרגשיים וההתנהגותיים ברבדים עמוקים ביותר, שאינם ניתנים למדידה בכלים מקובלים. זהו מעין ד אן איי אנרגטי, שיבוא לידי ביטוי בכל רובדי החיים: מימוש עצמי, יחסים עם המשפחה הקרובה, קריירה, זוגיות, שפע ועוד, ואם לדייק עוד יותר – בדרך בה יתפוס האינדיבידואל את התנסויותיו ברבדים אלה, יחווה אותם, ירגיש אותם ויגיב אליהם.
הדי אן איי האנרגטי יעניק משקל רב לאופי תגובתם של אנשים שונים לנוכח אותה התנסות בדיוק. וכך לנוכח מצב שנתפס כבגידה, למשל, אדם אחד יכול להגיב בעזיבה מיידית שאינה יודעת פשרות, ואילו אדם אחר יכול לקחת את אותה התנסות, לחקור את הגורמים העמוקים שהביאו לבגידה ולעבוד עליהם. למרות ששניהם יחושו כאב עמוק לנוכח עצם הבגידה באמון, כל אחד מהם ייקח את כאבו למקום אחר. התגובות השונות של שניהם הן ברוב המקרים תוצאה של המערכים האנרגטיים השונים והייחודים לכל אחד מהם.
אסטרולוגיית האבחון של הרפואה הסינית המסורתית מציעה כלים לזיהוי מערכים אנרגטיים מולדים, שנטבעים בחיי האדם וסביבתו עם רגע לידתו. מודעות לאנרגיה ה"גרעינית" הזו של כל אחד מבני הזוג, וליחסי הגומלין הקיימים בין ביטויי האנרגיה של שני בני הזוג, יכולה לתרום רבות לראייה מפוכחת ונטולת אשליות של אופי הזוגיות וזרימתה הפוטנציאלית ובהמשך השלמה אתה והליכה משותפת קדימה או אי השלמה ופירוד.
כשמדובר ביחסי גומלין אנרגטיים, הרפואה והפסיכולוגיה הסינית המסורתית ובתוך כך הפסיכולוגיה של רפואה עתיקה זו, מדברת על מספר סוגי אינטראקציות בסיסיות: הזנה (תמיכה), ריסון (הכוונה), חברות (שוויון), השתלטות (ריסון אגרסיבי) והעלבה (כשהמרוסן הופל להיות מרסן אגרסיבי).
רק מודעות לצרכים האנרגטיים של עצמנו ושל בני זוגנו יכולה לתת הזדמנות נוספת לזוגיות שעלתה על שרטון. בעוד הזנה, ריסון וחברות הם יחסים שיש בהם איזון – השתלטות והעלבה הם יחסים המבטאים חוסר איזון בכל מקרה. כשבוחנים מערכים אנרגטיים מולדים של בני זוג, ניתן לראות בבירור את האופי האנרגטי של הזוגיות, ולפיכך את זרימת היחסים הצפויה במערכת היחסים.
השפעתן של אינטראקציות אנרגטיות אלה על התנהלות היחסים בין בני הזוג היא ישירה. לפניכם שתי דוגמאות (כל השמות בדויים).

מה היא מחפשת?

נועה היא אישה בת כ 50, גרושה פלוס, עצמאית, אינטליגנטית ומושכת. מאז גירושיה (מיוזמתה), התנסתה במספר מערכות יחסים. בכולן קיוותה למצוא את גבר חלומותיה, אבל זה לא קרה. מה שנראה טוב ומבטיח בהתחלה, התברר כלא מתאים, בעיקר בגלל שהגברים המעורבים חששו "להיגרר" לקשר שנתפס בעיניהם כמחייב. מערכות היחסים האלה הותירו אצל נועה עייפות רבה ורצון להתכנס בתוך עצמה. היא שואלת את עצמה האם משהו אצלה לא בסדר.
פרשנות: במערך האנרגטי של נועה נמצאת אנרגיה שביטוייה הם צורך עז במרחב, חופש פעולה ושליטה. המערך שלה מלמד על דואליות: מצד אחד נמצא רצון עז בחום. תשומת לב ואינטימיות, ומצד שני, פחד וחרדה לנוכח קירבה גדולה מדי, מחשש שתכבול אותה ותאיים על החופש שלה. דואליות בסיסית זו התבטאה בכך שנועה "מיגנטה" לחייה מערכות יחסים שלא יאיימו על הצורך שלה בחופש, בצורת גברים החוששים להתחייב, ששיקפו את הפחד של נועה עצמה ממה שנתפס בעיניה כהתחייבות למערכת יחסים יציבה ועמוקה.
ביחסים של חברות ושוויון, הצד שאלה ניכרים במערך האנרגטי שלו בצורה בולטת אינו רוצה להיות מוביל אבל גם אינו רוצה להיות מובל. הוא רוצה ידיד, שמערכת היחסים אתו תהיה בגובה העיניים. צורך אנרגטי זה נראה באופן ברור במערך המולד של נועה. לצד הצורך שלה בחופש ומרחב, הזוגיות שהיא תלמד למשוך אליה מושתתת על יחסים של חברות וידידות. סוג זה של יחסים גם יעזור לה להבין שאינטימיות וקשר אינם צריכים לאיים על החופש הפנימי שלה, אלא להפך. במידה שהם טובים, אלה יכולים להביא אותה לרמות ידיעה עצמית גבוהות ולפיכך שחרור אמיתי וצמיחה.

"הוא לא נותן מעצמו כלום"

אלינור היא אישה בת 40, רווקה, עצמאית, נאה, מעידה על עצמה כי רק עכשיו היא מתחילה להיות בשלה לקשר. לפני כשנה, בנסיעת עסקים, הכירה את אורן המבוגר ממנה במספר שנים. פנוי, עצמאי, מכור לעבודה. לדבריו, עד להיכרות איתה הוא חיפש את האישה שאיתה ירצה להזדקן. החיבור ביניהם, לפחות לזמן מה, הוכיח את עצמו כחזק, וגרם לשניהם להרגיש טוב זה עם זו ולהאמין שנוצר ביניהם משהו מיוחד שיש בו להביא לצמיחה משותפת. לאחרונה, עקב נסיבות משפחתיות לא קלות, אלינור ציפתה לתמיכה רגשית מיוחדת מצד אורן, אך התאכזבה. אלינור ביטאה בפני אורן אותות מצוקה עזים, אך לדבריה, הוא לא היה שם בשבילה.
פרשנות: במערך האנרגטי של אורן נראה כי הוא מקדיש מינונים גבוהים ביותר של אנרגיה לעבודה ועסקים. נטייה קיצונית זו מביאה את אורן למצב של חוסר אנרגיה כשמדובר בדברים שמחוץ לשעות העבודה. לכן, בבית ובזוגיות הוא עייף, אינו מסוגל לתת מעצמו ורק רוצה לקבל. מכיוון שבמערך האנרגטי של אלינור בולטת נטייה חזקה להעניק (במיוחד בזוגיות) היא בחרה להמעיט ערך בסימנים קטנים שהיו לאורך דרכם המשותפת, והעדיפה לתמוך בו ולהעניק לו. תקופת המשבר אליה היא נקלעה הותירה אותה עייפה ונזקקת לאנרגיה התומכת של אורן. אבל זו לא הגיעה – לא בגלל שהוא לא אוהב אותה, הוא פשוט אינו מסוגל.
ביחסים של הזנה ותמיכה, הצד המזין והתומך ימצא את עצמו מזין ותומך בצד השני, כמו אצל אלינור ואורן. לדברי אלינור, למרות חוסר האנרגיה של אורן בכל הקשור לתמיכה רגשית במצבים של מצוקה, מדובר באדם בעל יכולות הענקה אדירות, בעיקר לאנשים הנתפסים בעיניו כחלשים. ואולם, במערך המשותף של שניהם, זרימת האנרגיה היא כזו שעיקר ההזנה זורמת ממנה אליו. למרות שאורן מוכן לעזור לכל העולם, מאלינור הוא רוצה רק לקבל. זוהי האינטראקציה האנרגטית הקיימת בבסיס הזוגיות שלהם ומפעילה אותה.

גנטיקה מול חופש בחירה

מערכים אנרגטיים מולדים אינם ניתנים לשינוי, אולם מודעות אליהם והבנתם יכולות לסייע למצוא דרך בונה לסיפוק הצרכים האנרגטיים ולתיעול נכון שלהם. ניסיונות לעקוף, נטיות אנרגטיות מולדות ולהתגבר עליהן בעזרת כוח רצון בלבד ומיומנות בשליטה עצמית, לא רק שאינן מועילות אלא עלולות להזיק בטוח הרחוק, מכיוון שאנרגיה צריכה לזרום ללא מעצורים, בצורה מאוזנת.
זיהוי מערך אנרגטי של זוגיות מאפשר לצפות אתגרים העומדים בפניה. צריכים לזכור, כי לאדם ניתן חופש הבחירה. גם אם לעתים חופש זה נראה יותר כחירות תאורטית, ורצון להמשיך לאתגרים הצפויים ורצון להמשיך את הקשר המשותף ניתן למצוא דרכים יצירתיות לתיעול האנרגיות הטבעיות, ולפיכך להביא להצלחת הזוגיות גם במערכים הצופים קשיים. זו מהות העבודה עם הידע: התבוננות, למידה עצמית, קבלה, סליחה ונכונות להשתנות: השתנות הדרגתית, כמו עונות השנה, שיש בה השתדלות אבל אין בה מאבק ואילוץ. השתנות מאוזנת זו היא המפתח לבריאות נפשית טובה.
ניסיונות לכפות שינוי, ללא עבודה מעמיקה היוצאת מתוך הבנה עצמית וקבלה, הן דיכוי אגרסיבי של זרימה טבעית, שעלול לגרום תחלואים פיסיים ונפשיים. זיהוי המערכים האנרגטיים נוגע בשורש העמוק ביותר של ההוויה ופועל על זרימתה. שינוי מתרחש בצורה הדרגתית ומתפתחת, תוך נאמנות למערך האנרגטי המולד, הטהור. הוא לא נלחם במערך אלא זורם איתו.

יעל ריין היא בוגרת American Taoist Healing Center בניו-יורק, מיסודו של מחבר הספרים והרופא ברפואה סינית מסורתית, ד"ר לו נאן, ויועצת בפסיכולוגיה של הרפואה הסינית המסורתית לאור אסטרולוגיית האבחון של הרפואה הסינית המסורתית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אז למה אנחנו בעצם נמשכים אחד אל השני?
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים