שתף קטע נבחר

ועידת הליכוד: שרון הבטיח ויתורים, בקהל שאגו בוז

ועידה סוערת בליכוד: עשרות פעילים שיסעו את נאום שרון בקריאות בוז, אחרים שרו "אריק מלך ישראל". הוא הבטיח: "הכרעת הטרור בהישג יד, לא נתפשר על הביטחון". מופז ואולמרט קראו לתת סיכוי לתהליך ולחזק את ידי רה"מ. נתניהו: יש התנגדות נחרצת לכינון מדינה פלסטינית, שתהיה פקולטה לאנשי אל-קאעידה. לנדאו: זה יום עצוב למדינה ולליכוד

"למען שלום אמת, אני מוכן לוויתורים כואבים, כואבים מאוד". כך אמר אמש (יום א') ראש הממשלה, אריאל שרון, בדברים שנשא בפני ועידת הליכוד בבנייני האומה בירושלים. בנאומו לא הזכיר הפעם את המונחים "כיבוש" ו"מדינה פלסטינית".
הוועידה הייתה סוערת במיוחד: עשרות פעילים שיסעו את נאומו של שרון ואת כניסתו לאולם בקריאות בוז, ואילו אחרים קידמו אותו בשירת "אריק מלך ישראל". חברי הוועידה המתנגדים לתוכנית המדינית הניפו שלטים ושרקו במשרוקיות, ופה ושם אף נראו ביציעים תגרות ידיים בין הפעילים. במקרים רבים נאלצו הסדרנים להתערב כדי להרגיע את הרוחות (לפרשנות לחצו כאן).
מחוץ לאולם התקבצו פעילי ימין קיצוני עם שלטים בהם נכתב: "להעמיד את פושעי מפת הדרכים לדין" ו"מפת הדרכים שווה בגידה". הם הקיפו את מכוניתו של ח"כ עמרי שרון שהגיע למקום, וצעקו לעברו: "תראה לאן הובלת את אבא שלך".
מעט אחרי השעה שמונה בערב פתח ראש הממשלה בנאומו. הוא אמר כי למען שלום אמת יהיה מוכן לעשות "ויתורים כואבים, כואבים מאוד", וציין: "לי, כמי שכל חייו היה בחזית המאבק, זה כואב באופן אישי".
שרון הזכיר כי התחייב לפני הבחירות על דרך מדינית, שתוביל לשלום ולביטחון. "העם אמר את דברו, ואני אקיים את הבטחותיי", אמר. הוא הוסיף שמלחמת הטרור בה פתחו הפלסטינים נכשלה: "האויב הוכה, רוחו נשברה, ואני אומר לכם כאן: אנחנו קרובים להכרעה. הגענו לכאן כי השכלנו לעמוד כאיש אחד, וכך חייבים להישאר".
שרון הבהיר כי הפסקת האלימות וההסתה הם תנאי לכל התקדמות בתהליך המדיני, וציין כי הדגיש זאת הן בשיחותיו עם האמריקנים והן בפסגת עקבה. "האחריות לביטחון אזרחי ישראל תופקד תמיד בידי כוחות הביטחון שלנו, ורק כשנשיג את מטרתנו - ביטחון אמיתי, ביטחון לדורות - נתקדם לתהליך מדיני, שאנו מקווים כי יביא בסופו של דבר להסכם קבע".
ראש הממשלה ציין כי ההתקדמות בתהליך תיעשה בשלבים, וכי כל שלב ייבחן בשטח. הוא התחייב כי זכות השיבה לפלסטינים לא תוכר לעולם: "אף פליט לא ייכנס לישראל", הבטיח.
שרון סיכם בנאומו את מאת הימים הראשונים לכהונת הממשלה, שהיו לדבריו "לא פשוטים", הן במישור הכלכלי-חברתי והן במדיני-ביטחוני. בסיום דבריו הזהיר את חבריו למפלגה: "מותר להתווכח, מותר להרים קול, אך אסור לעולם להרים יד".

נתניהו: אסור לתת להם מדינה

לפני ראש הממשלה, נשאו נאומים כמה משרי הליכוד. השר עוזי לנדאו תקף בחריפות את שרון ואת "מפת הדרכים", והבטיח לצאת למאבק ציבורי בכנסת ומחוץ לה נגד המפה. "זהו יום עצוב לליכוד ויום קשה לישראל, הטרור ניצח", אמר לנדאו. הוא התחייב: "אצטרף למחנה המתנגדים לתוכנית המנוגדת לעקרונות הליכוד ומסכנת את ישראל".
השר בנימין נתניהו נשא נאום ניצי, בו הביע התנגדות נחרצת למדינה הפלסטינית, וקרא לאפשר רק כינון שלטון עצמי, ללא צבא, כאשר השליטה במעברים תהיה בידי ישראל בלבד. "גם ארה"ב, שנמצאת בשיאה של מלחמה עולמית נגד הטרור, לא רוצה לאפשר הקמת מדינת טרור בלב המזרח-התיכון, שתהיה פקולטה לחמאס, אל-קאעידה ואחרים. צריך לצאת במסע הסברה עולמי כדי למנוע זאת, והדבר אפשרי".
נתניהו ציין כי אף שרוב השטח ביש"ע ריק מאוכלוסייה, הוא "עשיר באתרים בעלי חשיבות היסטורית, ומסירתו תסכן את ביטחון ישראל". הקהל הגיב לדברים בקריאות תמיכה קצובות: "ביבי, ביבי".
לחבריו בוועידה קרא נתניהו "להתאחד סביב מה שמאחד אותנו, ולא להתפלג סביב מה שמפריד ביננו, כי מה שמלכד אותנו מלכד את רוב חלקי העם". הוא מנה את "הדברים המאחדים", כלשונו: "כולנו מאוחדים בדרישה למאבק מוחלט בטרור, למיגור ההסתה - שמושמעת גם עתה ברדיו 'קול פלסטין' של ערפאת ואבו מאזן, לאחדות ירושלים, לשמירה על מרבית שטחי ישראל ולביטול התביעה הפלסטינית לזכות השיבה". הוא הבהיר: "לא נסכים לעולם אפילו לחזרתו של פליט אחד".
השר נתניהו הזכיר לחברי הוועידה כי ראש הממשלה התחייב לשמור על כל הנקודות הללו, ו"אנו מחזקים אותו על כך". נתניהו הזכיר את ימיו הקצרים כשר חוץ בשלהי הממשלה הקודמת. הוא שלח "עקיצה" לעברו של סילבן שלום, אותו כינה "שר החוץ בפועל", אך גם "קריצה" - כאשר בירך אותו על ההישג שבהכנסת סוגיית המדינה היהודית לנאום הנשיא בוש בעקבה.
שר הביטחון שאול מופז קרא לתת סיכוי לתהליך המדיני, וביקש מחברי המפלגה לחזק את ידיו של ראש הממשלה. עם זאת, הבהיר כי לא תהיה כל התפשרות בענייני ביטחון: "על הפלסטינים לדעת היטב שגם אם אנו בתחילתו של שינוי, לא נתפשר על ביטחון אזרחי מדינת ישראל, ונמשיך להילחם בעוצמה בטרור בכל מקום בו הוא מצוי. אנו נעמוד על כל ההתחייבויות, נדרוש צעדים ברורים שיפרקו את ארגוני הטרור ויבטיחו את בטחוננו".
גם השר אהוד אולמרט הבטיח כי ישראל תילחם בטרור. "אין כאן אדם אחד שמחוייב לביטחון ישראל יותר מראש הממשלה שלנו", אמר. "הממשלה הזאת החליטה, ובצדק החליטה, לבדוק אם יש סיכוי לפתוח בתהליך מול ממשלה פלסטינית, שאומרת שהיא מוכנה להילחם בטרור ולעשות אתנו שלום". דבריו של אולמרט שוסעו על-ידי מתנגדי התהליך המדיני, והוא נאלץ להמתין דקות ארוכות עד שהצליח לפתוח בנאום.
בתום נאומו של ראש הממשלה פנו חברי הוועידה להצבעה בנושאים מוניציפליים, אולם לא התקיימה כל הצבעה על סוגיות מדיניות. זאת לאחר שנכשלו המאמצים אותם ריכזו נשיאי הוועידה, השר ישראל כץ ומקורבו של שרון אורי שני, להגיע לנוסח מוסכם עליו יצביעו החברים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. התעלם מהשריקות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
המפגינים. קריאות בוז
צילום: רויטרס
צילום: ערוץ 1
נתניהו. "פקולטה לאל-קאעידה"
צילום: ערוץ 1
מומלצים