שתף קטע נבחר

 

שרון הציג גרסה חדשה; מבקר המדינה נדהם

ראש הממשלה, שהוזמן להגיב על דו"ח מבקר המדינה בנושא הקרקעות, הסביר בפירוט מדוע לא פעל בניגוד עניינים. המבקר הגיב: "את רוב רובן של הטענות שנשמעו היום לא קיבלתי בתגובה לטיוטת דו"ח המבקר. זה מצב לא תקין"

ראש הממשלה, אריאל שרון, הציג היום ג') בוועדה לביקורת המדינה גרסה חדשה על מעורבותו בקידום החלטה הקשורה לקרקעות חקלאיות - מעורבות שעליה נמתחה ביקורת נוקבת בדו"ח מבקר המדינה.
שרון אמר כי הוא נענה לפנייתו של שר החקלאות, שלום שמחון, וביקש לסייע למצוקת החקלאים בשל החלטה 755 של מנהל מקרקעי ישראל, המונעת מחוכרים להשכיר מבנים ומחסנים בקרקע חקלאית לצד שלישי. "מי שיכול לתקן את ההחלטה 755 היא מועצת מקרקעי ישראל", אמר שרון, "אני שימשתי באותה תקופה כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל. על פי חוק מנהל מקרקעי ישראל, קביעת סדר היום של המועצה נתונה בלעדית ליו"ר המועצה. זו חובתי על פי דין. אני התקשרתי אל מר יעקב אפרתי, מנכ"ל מנהל מקרקעי ישראל, והנחיתי אותו לטפל בהצעה זו של שר החקלאות שמחון. בכך הסתיים טיפולי בנושא".

"הייתי צריך אישור לשיחת טלפון?"

שרון הוסיף: "אני מבקש להדגיש כי אינני מעלה על הדעת כי לא אביא לסדר היום של מועצת מקרקעי ישראל הצעת תיקון בעלת משמעות אנושית מוסרית מן הסוג הזה - הצעה שנועדה להציל מחורבן כלכלי אלפי משפחות. החלטות מועצת מקרקעי ישראל מתקבלות על ידי הצבעות של יותר מעשרים חברי המועצה. אני לא שוחחתי בנושא הזה עם איש מחברי המועצה, לא עשיתי דבר כדי להשפיע על החלטות המועצה בנושא זה... העלאת נושא על סדר יומה של המועצה איננה השתתפות בקבלת החלטה. זה מהלך טכני אשר אני חייב לעשותו על פי החוק. למעט העלאת הנושא לא הייתה לי כל מעורבות אישית נוספת או אחרת בנושא".
ראש הממשלה הדגיש שגם אילו היה פועל בנושא - לא היה נמצא בניגוד עניינים, כיוון שהחלטה 755 אינה חלה על חוות השקמים: "אין בחווה ואין במשק בכפר מל"ל כל מבנה שהחלטה 755 חלה עליו, ולא ניתן אף להקים מבנה שכזה, ואם אין מבנים שכאלה, ממילא לא ניתן להשכירם או להעניק בהם שותפות, ומכיוון שכך החלטה 755 לא נוגעת כלל לי או לבני משפחתי, וממילא התיקון להחלטה אינו מציב אותי במצב של חשד לניגוד עניינים".
ראש הממשלה התייחס גם להערת המבקר, שהוא פעל בניגוד לאזהרה מפורשת שלו: "המבקר הנחה אותי באותה עת שלא ליטול חלק בדיונים והחלטות הממשלה בעניין זכותו של חוכר חקלאי בקרקע חקלאית שייעודה שונה לבנייה. בנושאים לגביהם הנחה אותי המבקר לא נטלתי כל חלק". לדבריו, "אשר למקרה הנוכחי, לא הייתי מעורב בכלום, למעט העברת הנושא לטיפול מנהל מינהל מקרקעי ישראל. מה ציפיתם? שאני אפנה לוועדת ההיתרים לצורך קבלת אישור לשיחת טלפון? אני לא מצאתי לנכון לפנות לצורך שיחת טלפון".
שרון הסביר גם מדוע נועד עם שר החקלאות דאז, שלום שמחון, בנושא זה, מבלי שנכתב פרוטוקול של הפגישה: "הסיבה הייתה פשוטה", אמר שרון, "עוזרי, ליאור, היה במילואים, והמנכ"ל, שבדרך-כלל משתתף בשיחות כאלה, היה באותו זמן בחופשה… כשהוא בדיוק עסוק אז בטיפוס צוקים על גוש קרח ענקי באלסקה. כך שאני הייתי בעצמי. דרך אגב, זה לא דבר יוצא דופן שאתה נפגש עם שרים בארבע עיניים".

מבקר המדינה: דברי שרון לא תקינים

מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, נדהם לשמוע את דבריו של שרון ואמר כי הדברים מעמידים אותו במצב מוזר: "נדמה לי שאדייק בלשוני אם אומר שאת רוב רובן של הטענות שנשמעו היום לא קיבלתי בתגובה לטיוטה. אם זה היה נאמר, הייתי בודק את עצמי, כפי שאני בודק את עצמי כל פעם שאני מקבל תגובות, וייתכן שראש הממשלה צודק, והייתי מגיע למסקנה, אינני יודע. אבל יש מצב שלדעתי אינו תקין, שמשיבים למבקר המדינה כפי שמשיבים, לאחר מכן יש דיון, ובדיון יש טענות כנגד הביקורת. אני טעיתי בביקורת? היכן טעיתי? הרי כל הטענות האלה לא עלו. לכן, אני חוזר ואומר - ראש הממשלה נתן את גרסתו, אבל אני את גרסתו לא בדקתי".
שלום שמחון, שהיה שר החקלאות בזמן האירועים המדוברים, הגן על שרון ואמר: "במשך עשר שנים ניסו שרים לשנות את ההחלטה ונתקלו בפקידים אטומים. הרגשתי שהמערכת חוסמת אותי, ולא נותרה לי האפשרות אלא לפנות לראש הממשלה. ראש הממשלה ידע שאם העניין לא ייפסק, אני אתפטר".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אמנון כהן מש"ס, אמר בתגובה כי "ראש הממשלה מצא 'כביש עוקף מבקר' כשהציג היום בוועדה טענות חדשות, לפיהן לא פעל בניגוד עניינים, מבלי שטרח להציגן כתגובה לטיוטת דו"ח המבקר". לדבריו, "חבל שראש הממשלה טורח להתייחס ברצינות למוסד מבקר המדינה רק כשהתקשורת בסביבה".

דו"ח המבקר: שרון קידם החלטה שייהנה ממנה אישית

בדו"ח המבקר, שפורסם לפני כחודש וחצי, נכתב ששרון לחץ לקדם החלטה בתחום הקרקע החקלאית, ממנה היה אמור ליהנות אישית כחקלאי וכן בני משפחתו החקלאים.
על פי הדו"ח, לראש הממשלה, ששימש כשר התשתיות וגם כיו"ר מנהל מקרקעי ישראל, לאחר שאביגדור ליברמן התפטר, אסור היה לפעול בנושאי קרקע חקלאית, בשל זכויות המקרקעין שיש לו ולבני משפחתו.
אולם, כאשר שר החקלאות שלום שמחון החל לפעול לשינוי החלטה 755 של המינהל, המונעת מחוכרים להשכיר מבנים ומחסנים בקרקע חקלאית לצד שלישי, הפגין שרון תמיכה נלהבת בשינוי, שלדעת המבקר, חרגה מהמותר.
ההחלטה נוגעת לכ-3,000 חקלאים שהשכירו, או רוצים להשכיר, את המבנים ברשותם. מדובר בעיקר בחקלאים שהחליטו לפרוש והשכרת המבנים עשויה לסייע להם כלכלית. הנושא שנוי במחלוקת, בין היתר מחשש להשתלטות אנשי עסקים על קרקעות, באמצעות קביעת עובדות בשטח.
בצעד חמור, לדעת המבקר, התקשר שרון אישית למנהל מינהל מקרקעי ישראל, וביקש ממנו לתמוך בשינוי ההחלטה – תוך הפרה של ההוראות והנחיות המבקר בנושא. השינוי, אגב, לא הועבר בסופו של דבר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. ההחלטה לא חלה על חוות השקמים
צילום: איי פי
צילום: זום 77
מבקר המדינה. שרון קיבל אזהרה מפורשת
צילום: זום 77
מומלצים