שתף קטע נבחר

הם קוראים לי אשת הברזל

פרידה רצבי, אחות במקצועה, לא התכוונה שמשפט הגירושין המכוער שניהלה נגד בעלה יזניק אותה לעמודי השער של בעיתונים בניו יורק. בסך הכל היא אמא שנלחמה כמו לביאה על הילדים שלה. במהלך המלחמה שניהלה, היא הפלילה את השופט ג'רלד גרסון, שבמשך שנים נתן פסיקות נוחות לאנשים ששילמו לו שוחד, וחשפה את מחדליה של מערכת משפטית רקובה

ב- 25 באפריל השנה חשפה התקשורת המקומית את אחת מפרשיות השוחד הגדולות בהיסטוריה של המערכת המשפטית בניו יורק. ג'רלד גרסון, שופט בית המשפט העליון בברוקלין, נעצר בחשד שקיבל שוחד בתמורה לפסיקות שהוציא במשפטי גירושין. המעצר התאפשר בעקבות חקירה שנמשכה חודשים ארוכים.
השופט גרסון, שהושעה מיד מעבודתו ללא קבלת שכר, חשוד כי קיבל כסף, סיגרים, משקאות וטובות הנאה אחרות מעורך דין שייצג לקוחות במשפטי גירושין וחזקה על ילדים. עורך דינו של השופט, רונלד פישטי, הצהיר כי לקוחו חף מפשע, וכי התפוח הרקוב היחיד בפרשה היה עורך הדין פול סימונובסקי, שהגה וביצע את השוחד בשם לקוחותיו.
במסיבת עיתונאים נרגשת למדי הודיע התובע המחוזי של ברוקלין, צ'רלס היינס על המעצרים. יחד עם השופט גרסון ועורך הדין סימונובסקי, נעצרו גם פקיד בית המשפט בברוקלין לואיס סלרנו, החשוד בהעברה פיזית של תיקי השוחד ללשכת השופט, ואחד ניסים הלמן, בעל חנות ישראלי לשעבר ששימש כמתווך בין הלקוחות לשופט. עוד עצורים בפרשה אברהם לוי, הרב עזרא זעפרני ובתו אסתר ווצנר, כולם חשודים בהעברת שוחד באמצעות הפרקליט סימונובסקי. החקירה בתיק טרם הושלמה, וגורמים המקורבים לפרשה אומרים כי ייתכנו מעצרים נוספים.
סימונובסקי, כך התברר, תיפקד בפרשה כסוכן מטעם התביעה. במסיבת העיתונאים אישר התובע המחוזי היינס שסימונובסקי חתם על עיסקה עם משרדו, במסגרתה הוא יודה בביצוע עבירה, שאת תוכנה המדויק סירב בינתיים היינס לחשוף. הוא הסכים לומר רק ש"בלי סימונובסקי לא היינו יודעים הרבה". סימונובסקי, כך נמסר, פינק את השופט גרסון בכסף מזומן, בסיגרים, משקאות יקרים ובארוחות ערב במסעדות יוקרה. בתמורה מינה אותו השופט לשמש כאפוטרופוס בתיקים שהשופט דן בהם. בהתאמה, קיבלו לקוחותיו של סימונובסקי פסיקות נוחות. ברשות התביעה מצויות למעלה מ- 800 שעות של קלטות אודיו ווידיאו, שהוקלטו במהלך החקירה בלשכתו של השופט ובמקומות אחרים.

אשת הברזל

בימים שעברו מאז הפרסום הראשוני נחשפו פרטים רבים על הפרשה. העיתונאים כבר יודעים לספר על פרידה רצבי, ישראלית המתגוררת עם בעלה ושלושת ילדיה בברוקלין, שמילאה תפקיד מפתח בפרשה. "אישה אמיצה", כינה אותה ה"ניו יורק פוסט". "אישה עם תושיה, שהצליחה להפיל שופט מושחת ומערכת שלמה של אנשים שפעלו ועבדו איתו", נאמר עליה בהמשך.
פרידה רצבי, שפחדה שהשופט גרסון עומד להוציא פסיקה שתוציא מרשותה את שלושת ילדיה ותעביר אותם לחזקת בעלה לשעבר, עבדה בשירות משרד התובע המחוזי במשך שמונה חודשים. רצבי, אחות במקצועה, לא חלמה מעולם שגירושיה המכוערים מבעלה הראשון ומלחמתה להשאיר את ילדיה אצלה יובילו אותה אל עמודי השער של העיתונים.
אפילו עכשיו, למעלה מחודש לאחר פירסום הפרשה, היא מתקשה להעריך את החשיבות שהיתה למעורבות שלה בחשיפת פרשת השוחד המכוערת, שבה שופט שקבע גורלות של ילדים פסק בתיקים בהתבסס על איכות הסיגרים שהועברו ללשכתו.
רצבי, ירושלמית במקור, הגיעה לראשונה לניו יורק בגיל 18, לפני 16 שנים. לדבריה, היא תיכננה טיול קצר שלפני הגיוס, אבל במהלך הביקור הכירה את האיש שהפך לבעלה הראשון. השניים נישאו ובמשך השנים נולדו להם שלושה ילדים, היום בני 14, 12 ו- 7. "כמו כל זוג מהגרים צעירים התחלנו לבנות את חיינו בני יורק", היא מספרת. "בעלי עבד בעבודות מזדמנות ואני רכשתי מקצוע של אחות סיעודית שעובדת עבור לקוחות פרטיים. במשך השנים בעלי השתלב בעסקי היהלומים והעתיד נראה מבטיח".
לדברי רצבי, כשהכסף החל לזרום, החלו הבעיות בחיי הנישואין. בעלה בילה שעות ארוכות מחוץ לבית "במקומות לא מכובדים לאיש נשוי", כדבריה, כשבכל פעם הוא משתמש באמתלה של עסקים. "הרגשתי שיש לו נשים אחרות והחלטתי שאני מסיימת את הסיפור בינינו". הבעל הפגוע פתח מיד במלחמה של להיות או לחדול.
"הוא התחיל במסע השמצות נגדי, המציא עלי סיפורים שלא היו ולא נבראו, עירב את המשפחה שלי, קילל, איים, ונכנס לאובססיה", היא מספרת. "לא יכולנו להגיע לשום פשרה. לא יכולנו לקיים משא ומתן נורמלי. הוא פשוט נכנס למלחמה והאמין בביטחון מלא שהוא יצליח להביס אותי. יכולתי לוותר, להעלים עין מכל הבגידות והחיים שלו, אבל לא התאים לי, אצלי אין פשרות".

משחק מכור

המזל הרע של פרידה רצבי לא הסתיים בעובדה שנישואיה התפרקו ובעלה סירב להגיע להסכם גירושין סביר. ביש המזל הביא אותה לאולמו של השופט ג'רלד גרסון, שקבע לה סכום פיצויים של 25 אלף דולר פלוס דמי מזונות לילדים. "25 אלף דולר לעומת מה שהיה לנו, היה סכום מועט", היא אומרת. "יצאתי ממורמרת אבל החלטתי שאני ממשיכה הלאה בחיי. מאז עברו שנתים שבהן שיקמתי את חיי והחיים של ילדי. התחתנתי בפעם השנייה והכל נראה נפלא".
בפברואר 2002 קיבלה רצבי זימון לבית המשפט. בעלה הראשון הגיש תביעה נגדה בדרישה להעביר לחזקתו את שלושת ילדיהם המשותפים. "הוא החליט שכסף זה לא הכול בחיים, החליט להילחם איתי על הילדים", היא מספרת. "שוב הייתי צריכה לחזור למערכת המשפטית המסובכת; שימועים, זימונים, דיונים, והאשמות נגדי שאני אמא לא ראויה לגדל את ילדי. כל מה שחשבתי שכבר נפטרתי ממנו - חזר".
רצבי אומרת שכבר בדיונים הראשונים מול השופט גרסון היתה לה הרגשה רעה. "המשחק נראה לי מכור. לא היו שום ראיות נגדי, אבל הרגשתי שאני עומדת להפסיד את ילדי ושהשופט לוקח את הצד של בעלי. החלפתי שלושה עורכי דין, שלושתם אמרו לי שאני עומדת להפסיד את המשפט. בעלי לשעבר טען שאני אמא מכה, אמא לא אחראית ושאין לי תקציב לגדל את ילדי ברווחה שהוא יכול לספק להם.
"עורך הדין השני שלי היה המום מהאופן שבו התנהל המשפט. הוא לא הבין איך זה לא בודקים את ההאשמות נגדי. הוא סיפר לי שבהרבה מקרים של אמהות שמכות ילדים, נותנים להן בתחילה אזהרות, מפנים אותן לטיפול פסיכולוגי. התברר לי שנשים שהשופט גרסון ישב בתיק שלהם הפסידו את הילדים שלהן. כל הזמן הרגשתי שהוא דרמטי מדי. יושב וצועק כמו שחקן, מנסה לשכנע שהוא רוצה את טובת הילדים. סיפרתי לקרובי משפחה שאני מרגישה שהמשחק מכור, אבל לא ידעתי איך אוכל להוכיח שהכול מעוות".
יום אחד, כששטחה את צרותיה בפני חברים, אמר לה אחד מהם שהוא מכיר ישראלי בשם ניסים הלמן שיש לו קשרים בבית המשפט. "הוא סיפר שניסים הלמן מתרברב כל הזמן שהשופט גרסון נמצא בכיס שלו והוא עושה איתו מה שהוא רוצה. ביקשתי שיברר פרטים על אותו ניסים הלמן. אחרי כמה ימים הוא סידר לי פגישה איתו. הבנתי מיד שהעניין הוא כמה כסף אני מוכנה להוציא כדי שיעביר אותו לשופט בתמורה לכך שאוכל לזכות בחזקה על ילדי".

אחות סמויה

עם המידע שהיה לה ניגשה פרידה רצבי לתחנת המשטרה הקרובה. היא החליטה שהיא לא מוכנה לשתף פעולה עם המערכת הרקובה. "דפקתי על הדלת והסתכלו עלי כמו על עוד בחורה שבאה להתלונן נגד המערכת", היא מספרת. "הסבירו לי שיש הרבה מתלוננים ומאוכזבים מהמערכת והם לא יכולים לעשות כלום. עברתי מחוקר לחוקר ואמרתי שיש לי מידע על אדם שמתווך בין השופט ללקוחות. מסרתי את שמו ואמרתי שאני מוכנה לעבוד בשבילם. סיפרתי על הפגישה שנקבעה לי עם ניסים הלמן. הם הסכימו שאעבוד כשוטרת סמויה עם מכשירי הקלטה מוסווים ועוד אביזרים חדשנים של צילום והקלטות".
ככה פתאום הפכת מאחות סיעודית לשוטרת סמויה?
"הרגשתי כמו לביאה שיוצאת להגן על הגורים שלה. לא עניין אותי כלום, פחדתי על הדרמה האישית שלי, וכמובן רציתי לחשוף את האמת, שהצדק ייצא לאור".
קיבלת אימונים מיוחדים, הדרכות?
"אני לא יכולה לגלות פרטי פרטים. אני יכולה רק לספר לך שהמשכתי בעבודתי כאחות ועוד הייתי בחודשי הריון ראשונים מבעלי השני, שלומי. עשיתי את מה שהייתי חייבת לעשות".
השלב הראשוני בחשיפת הפרשה היה הפגישות שקיימה רצבי עם ניסים הלמן, איש עסקים ישראלי בן 43, שבבעלותו כמה חנויות אלקטרוניקה. רצבי הקליטה את כל השיחות שלה עם הלמן, במטרה לשכנע את חוקרי משרד התובע שמדובר בפרשת שוחד מסועפת, עם מספר רב של אנשים מעורבים. רוב המידע שחשפה יתבהר סופית רק בשלב העדויות במשפט, אבל היא מסכימה לומר ש"כבר המידע הראשון שחשפתי היה מכריע".
צוותי התובע המחוזי נכנסו לפעולה וצוטטו לטלפונים הסלולריים של השופט גרסון, עורך הדין פול סימונובסקי וניסים הלמן. בנוסף הושתלו מכשירי ציתות והקלטה בלשכתו של השופט בבית המשפט בברוקלין, והיא עצמה הביאה במהלך שמונת החודשים הבאים הקלטות מהשטח.
"במהלך החקירה הבנתי שעוד קודם היו הרבה תלונות על אותו שופט, אבל אף אחד מהמתלוננים לא יכול היה להביא ראיות חותכות שהוא אכן מקבל שוחד", היא מספרת. "לא נראה לי טבעי ששופט יפסוק שאמהות יאבדו את הילדים שלהן בלי סיבה. ההקלטות הביאו ראיות חותכות לכך שהמערכת המושחתת פעלה כך במשך זמן רב". החקירה העלתה שאיש הקשר בין השופט ללקוחותיו היה אותו ניסים הלמן, ושרבים מהלקוחות שגייס היו ישראלים ויהודים ממוצא סורי, רובם גברים שהיו מוכנים לשלם אלפי דולר כדי לזכות בחזקה משפטית על ילדיהם וברכוש המשותף.
בשלב הבא היה גרסון ממנה את פול סימונובסקי, עורך דין שאיתו היה מיודד, לשמש כאפוטרופוס חוקי מטעם הילדים. סימונובסקי היה מעביר לגרסון כספים וטובות הנאה משלו, החל מסיגרים, ארוחות במסעדות יוקרתיות ועד חופשות בהוואי. דמי השוחד, העידה רצבי, נעו בין חמשת אלפים לעשרת אלפים דולר, והלקוחות ששכרו את שירותיו של סימונובסקי ידעו מראש את תוצאות המשפט.
בשיחות שהוקלטו בין השופט לעורך הדין התגלו ראיות שחלק מכספי השוחד הופקדו בחשבון הבנק של אשתו של השופט, רובין גרסון, שופטת בעצמה. בסך הכל התגלתה מערכת משפטית לקויה, שבה היו מעורבים פקידי בית המשפט, הפוליטיקאים שמינו את השופטים, רובם מהמפלגה הדמוקרטית, עורכי דין ורבים אחרים, כשטובות הנאה וכספים היו
מועברים מאלה לאלה. המערכת פשוט היתה רקובה מהיסוד.
"שמונה חודשים עבדתי כשוטרת סמויה", מספרת רצבי. "הבאתי מספיק ראיות והקלטות בשביל להפליל את כל המעורבים ובדיוק גם ילדתי. היה מספיק חומר בשביל להפליל את השופט. המשטרה החליטה אז לגייס גם את פול סימונובסקי, והוא הפך לעד מדינה שני, אחרי". ב- 25 באפריל, כאמור, נעצרו המעורבים בפרשה, והשופט גרסון הושעה מיד מתפקידו. למרות ההסכם שנחתם עם סימונובסקי, במסגרתו הוא התחייב להיות עד מדינה, גם נגדו הוגש כתב אישום.

כמו בסרט

רבים מהעצורים היו ישראלים לשעבר. הרב עזרא זעפרני שיחד, על פי החשד, את גרסון כדי שיביא לפסיקה רצויה במשפט הגירושין שניהלה בתו, אסתר ווצנר, נגד בעלה. רוב העצורים שוחררו בינתיים בערבות. המשפט צפוי להתחיל ב- 8 ביוני, ורצבי היא עדת התביעה הראשית.
העדות שלך יכולה להשיב הרבה אנשים למשך שנים ארוכות בכלא. את מפחדת?
"יש לי חסות משטרתית 24 שעות ביממה, לי, לילדי. כואב לי שמדובר ביהודים וישראלים שנעצרו. זאת לא היתה המטרה שלי. בסך הכל רציתי לקבל משפט צדק ולזכות לגדל את ילדי. גברים בעלי ממון שמשחדים ורוצים לקנות משפט בכסף צריכים לשלם את המחיר. בזכות המעורבות שלי זכו כמה נשים להציל את עצמם ואת ילדיהן מגזר הדין המעוות של השופט גרסון", אומרת רצבי. "מדובר במאות מקרים של עיוות הדין". בין היתר, התגלה שג'רלד גרסון אמור היה לצאת לפנסיה כבר לפני שלוש וחצי שנים. אפשר להבין מדוע הוא לא רצה לוותר על הג'וב המכניס שלו, אבל הנסיבות המדויקות שאיפשרו לו לדחות את היציאה לגימלאות נתונות עכשיו בחקירה.
שמו של בעלך לשעבר לא הוזכר בין העצורים למרות שהוא ניסה לקנות את פסק הדין.
"אני לא יכולה לדבר על זה, מה שאני יכולה לומר זה שכרגע הוא לא באמריקה. אני יודעת שצפויים עוד מעצרים רבים של אנשים שהיו מעורבים בנתינת שוחד".
איזה יחסים נוצרו בינך לבין משרד התובע?
"הם מעריכים אותי מאוד, דואגים לי להגנה משטרתית. היו להם הרבה תלונות נגד אותו שופט, אבל לא היה להם קצה חוט להפליל אותו. הם קוראים לי אשת הברזל. מה שמשמח אותי זה שאני יודעת שהפרשה הזאת תגרום לכל שופט, אפילו לא משוחד, לחשוב טוב טוב לפני שהוא גוזר עתיד של ילדים.
"תמיד ידעתי שהתפקיד העיקרי שלי בחיים זה לטפל בילדים שלי. לא ידעתי שיום אחד אצטרך לטפל גם בשופט. כל הזמן חוזרים לי בפלאשבקים הדיונים שהיו לי לפני השופט גרסון. ההצגה שלו היתה כל כך דרמטית, כאילו הוא לקח כמה שיעורי משחק, אבל הוא לא היה משכנע. הוא וסימונובסקי סיכמו מראש מה הוא יאמר, איזה תפקיד הוא ימלא. אני מרגישה לפעמים כאילו מדובר בקטע מסרט, רק שאני, פרידה רצבי, נאלצת להיות הדמות הראשית בעלילה".
הפרשה הזאת שינתה לך את החיים.
"החיים שלי השתנו לגמרי. הפציינטים שלי יודעים היום הכל על החיים האישיים שלי. בלי שרציתי הפכתי להיות דמות שמזהים ברחוב. אין אחד שלא ראה את הכתבות בעיתונים ואת הראיון שהיה איתי באיי.בי.סי. התגובות של האנשים חמות ואוהדות. נשים שולחות לי אימיילים, מבקשות כיוון ועזרה. קיבלתי הצעות שונות לספר את הסיפור שלי בכל מיני כנסים של עורכי דין, אפילו קיבלתי הצעה לכתוב ספר. כרגע אני לא עושה כלום. עד למשפט אסור לי לדבר בפומבי ואחר כך אני רוצה לפתוח מחדש את תיק הגירושין שלי, לזכות במשפט הוגן".
את מחכה לרגע שבו תוכלי לחשוף במלואו את התפקיד שמילאת?
"בעוד כמה חודשים אוכל לחשוף בדיוק איך פעלתי כשוטרת סמויה. זה היה מאוד מסובך ומעניין. אבל כל זה בעתיד, אחרי שאקבל אישורים ממשרדי התובע המחוזי. בינתיים יש לי עורכי דין שמייעצים לי עם מי לדבר באמצעי התקשורת, מה מותר לי לספר ומה לא. בינתיים, אני האישה היחידה בהיסטוריה של מערכת המשפט בניו יורק שהפלילה שופט, ואני גאה בזה".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ידיעות אמריקה
"הרגשתי כמו לביאה שיוצאת להגן על הגורים שלה". רצבי
צילום: ידיעות אמריקה
בעיתונות כינו אותה "האישה האמיצה"
מומלצים