שתף קטע נבחר

קונדומים בהפסקה הגדולה

בניגוד לחששות, חלוקת קונדומים בבתי ספר לא משפיעה לרעה על התנהגותם המינית של התלמידים (ולעיתים אף משפרת את המצב). כך עולה ממחקר חדש שבדק את הנושא בתיכונים בארה"ב. התועלת גדלה כשבמקביל מקבלים הצעירים הדרכה על השימוש בקונדומים והסבר על הסכנות שבמחלות מין ובהריונות לא רצויים

הצבת קונדומטים (מכונות למכירת קונדומים) בבתי ספר וחלוקת קונדומים לתלמידים הן נושא שמעורר ויכוחים עזים בין המצדדים למתנגדים. כחלק מתוכניות ההסברה בנושא האיידס, משרד החינוך בישראל מתיר למנהלים ולצוות החינוכי להציב קונדומטים בבתי ספר, אחרי אישור ועד ההורים ומועצת התלמידים ואחרי הסברה בקרב התלמידים.
המתנגדים להצבת קונדומטים בבתי ספר טוענים שהדבר 'ישחית את נפשם הרכה של בני הנוער' ויעודד אותם לקיים יחסי מין מוקדם מכפי שהיו עושים אלמלא זה. המצדדים טוענים שאם הילדים כבר מחליטים לעשות את זה, אז לפחות שיידעו להיזהר. בנוסף, זמינות הקונדומים תמנע לדעתם הפצת מחלות מין והריונות לא רצויים בקרב בני הנוער.
אז מי צודק? מחקר חדש, האחרון בסדרת מחקרים שנערכו בארה"ב בנושא, מראה שחלוקת קונדומים בבתי ספר אינה מעודדת סקס. התברר שתלמידים בבתי ספר שבהם מתנהלות תוכניות שהופכות את הקונדומים לזמינים, מקיימים פחות יחסי מין בהשוואה לתלמידי בתי ספר שלא נהוגה בהם יוזמה כזאת.
הממצאים, שפורסמו ב'כתב העת האמריקאי לבריאות הציבור', מבוססים על סקר שנערך בקרב כ-4,000 תלמידי תיכון במסצ'וסטס. כ-20% מהם למדו בבתי ספר שבהם חילקו קונדומים לתלמידים. החוקרים, ד"ר סוזן בלייק ועמיתיה מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, גילו להפתעתם שלמרות שחלוקת קונדומים בבתי ספר הגדילה את השימוש בקונדומים בקרב בני נוער שכבר היו פעילים מינית, היא לא השפיעה על שיעורי ההריונות בקרב נערות. הסיבה לכך, לדברי החוקרים, היא שתלמידי בתי ספר שבהם אין תוכניות כאלה השתמשו פי 2 באמצעי מניעה אחרים.
שבוע לפני פרסום המחקר התפרסם מחקר שערכה קרן קייסר למשפחה, ולפיו בני נוער רבים – בעיקר בנים – מרגישים לחץ לקיים יחסי מין בזמן התיכון, וסמים ואלכוהול מובילים לכך לעיתים קרובות. במחקר השתתפו 1,800 אמריקאים עד גיל 24. שני המחקרים מצאו שיותר ממחצית מתלמידי התיכון מקיימים יחסי מין לפני סיום הלימודים.
אבל הסקר של קייסר נותן כמה נקודות למחשבה:
• ארבע מכל עשר בנות שפעילות מינית עשו בדיקת הריון ביתית במהלך התיכון.
• אחד מכל חמישה בני נוער עשה סקס לא מוגן אחרי שתיית אלכוהול או שימוש בסמים.
• שבעה מכל עשרה בנים אמרו שחבריהם לא משתמשים בקונדומים במהלך סקס אחרי שתיית אלכוהול.
• אחד מכל שישה בנים מאמין שקיום יחסי מין מדי פעם ללא קונדום זה 'לא ביג דיל'.
• אחד מכל שלושה בנים בני 17-15 מרגיש לחץ לקיים סקס בתיכון, לעומת אחת מכל ארבע בנות.
ממצאי המחקר החדש זהים לממצאי מחקרים קודמים שבדקו את ההשפעה של חלוקת הקונדומים על הפעילות המינית של בני הנוער. גם הוא לא תומך בטענה שחלוקת קונדומים בבתי ספר מעודדת פעילות מינית בקרב התלמידים, אומר ד"ר דאגלס קירבי, מהחוקרים המובילים בתחום זה בארה"ב, שעוסק בבדיקת התוכניות האלה בבתי ספר. לדבריו, מחקרים רבים מראים שהפיכת הקונדומים לזמינים לתלמידים אינה משפיעה לרעה על התנהגותם המינית – קיום יחסי מין, תדירותם ומספר בני הזוג. כמה מחקרים הראו שאחוז בני הנוער שמקיימים יחסי מין יורד אחרי שהקונדומים הופכים לזמינים עבורם.
ד"ר קירבי ערך מחקר שהקיף את כל המחקרים הקודמים (73) שבדקו כיצד חלוקת קונדומים בבתי ספר, לצד תוכניות לחינוך מיני, משפיעה על דפוסי ההתנהגות המינית של בני הנוער. לדבריו, כל המחקרים הראו שהתוכניות האלה לא הגבירו את הפעילות המינית. אבל נראה שגם הדרך שבה מתנהלות התוכניות לחלוקת קונדומים בבתי הספר משפיעה על יעילותן בהפחתת הפעילות המינית והגברת הסקס המוגן, אומר דייוויד לנדרי ממכון אלן גטמצ'ר, שעוסק במחקר בנושא מין ותוכניות חינוך לאומיות בארה"ב. לדבריו, התוכניות לחלוקת קונדומים מועילות בעיקר כשהן משולבות בתוכנית רחבה לחינוך מיני ומיניות.
במילים אחרות, לא די לחלק קונדומים בבתי הספר. בני הנוער נוטים יותר להשתמש בהם – וגם נוטים לקיים פחות יחסי מין – כשגם מלמדים אותם איך להשתמש בהם ומה הסכנות שכרוכות במחלות מין ובהריונות לא רצויים.
חשובה גם הדרך שבה מחולקים הקונדומים בבתי הספר. לדברי לנדרי, בסיאטל, שם מתקיימות תוכניות מוצלחות מאוד, בבתי הספר יש מרפאות, והתלמידים יכולים להיכנס אליהן ולקחת בעצמם קונדומים מסל גדול שמונח בשירותים. בבתי ספר אחרים צריך לקבל את הקונדומים מהמורה או המנהל, או לקבל את אישור ההורים, או שהתלמידים מקבלים רק כמה בבת אחת. כפי שאפשר לנחש, בתוכניות שמציבות סייגים כאלה מחולקים הרבה פחות קונדומים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחלק בבתי הספר. רעיון לגמרי לא רע
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים