שתף קטע נבחר

קמפיין באירופה: השואה כמנה עיקרית

קמפיין למען זכויות החיות משווה בין יחס הנאצים לקורבנותיהם ובין יחס האדם המודרני לבעלי חיים. ארגון peta העומד מאחורי הקמפיין עורך הקבלה בין הובלת יהודים בקרונות אל מותם לבין הובלת פרות אל בית המטבחיים. בגרמניה מסרבים לשדר את הקמפיין המאוד לא צמחוני

"בדרך מהמפעל לצלחת שלך עוברים בעלי חיים את אותו התהליך שהנאצים העבירו את היהודים במהלך השואה" - כך נפתח קמפיין חדש ושערורייתי של Peta ארגון בינלאומי של אזרחים למען בעלי חיים. סירטון הוידאו שמוביל את הקמפיין "שואה בצלחת שלך" נחשף בשבוע שעבר בטלוויזיה הגרמנית ותחנות שידור רבות בעולם מסרבות בתוקף לשדרו.
בקמפיין נדרשים הצופים לשים את עצמם במקומן של החיות המובלות במסע ארוך ואכזרי אל מותן. את העולם הן רואות דרך חרכיה הצרים של משאית המובילה אותן אל בית המטבחיים. ברקע נשמע קול גברי: "הם באו לקחת אותנו בלילה. חבטו בנו. צעקנו לעזרה בחשיכה. בלי אוכל, בלי מים ואוויר מספיק בקושי לנשימה". הסרט נחתם במסר חד-משמעי וקשה: "לכל עידן יש את הזוועות שלו. הפסק את שואת החיות. אנא הפוך לצמחוני".
מרבית תחנות הטלוויזיה בארצות הברית ובאירופה דחו את שידור הקמפיין. הראשונה שהסכימה לפרסם אותו, למרות הסערה הציבורית שעורר, היתה WBNG-TV המשדרת בבינגהאמטון שבמדינת ניו-יורק. בראיונות לעיתונות האמריקנית הסביר מתאם פעולות הנוער של הארגון, מאט פרסקוט: "בשואה עשו הנאצים שימוש בקרונות של בהמות על מנת לנייד אנשים למחנות הריכוז. החיות היום חסרות כוח לעצור את המסע הארוך והכואב בדרך למותן, ממש כפי שהיו קורבנות השואה. אנו מבקשים מאנשים לצאת נגד העוול בכל פעם שהם יושבים לאכול ולאמץ דיאטה צמחונית". פרסקוט אגב יודע לספר כי קרוביו ניספו בשואה.
לדברי האירגון זכה הקמפיין למימון נדבנים יהודים ומטרתו ליצור השוואה בין יהודים, צוענים והומוסקסואלים שנקבע כי אינם ראויים לחיות בתקופת המלחמה, לבין האופן שבו החברה המודרנית מצדיקה את ההתעללות והטבח בבעלי חיים. "ממש כפי שהנאצים ניסו להשפיל את היהודים שעה שהכריחו אותם לחיות חיים בטינופת ובתנאי צפיפות נוראיים, קרעו ילדים מאימותיהן והרגו אותם בסרט נע... כך זנים שונים של יצורים תמימים ואינטיליגנטים נמצאים כיום בחוות דמויות מחנות ריכוז, מופשטים מכל מה שטבעי להן ומהנה עבורן וזוכות ליחס הראוי למכונות לביצים, בשר וחלב", כך נכתב באתר האינטרנט של האירגון.
התמונות שמלוות את אתר האינטרנט הרשמי של הארגון מקבילות בין תמונות של קורבנות במחנות ריכוז בתקופת השואה לבין תמונות של בקר הנתון במיכלאות.
ארגון Peta עושה שימוש באינטלקטואלים יהודים כדי לתת גב להשוואה בין ההתעללות בקורבנות הנאצים לבין הטיפול לו זוכים בעלי החיים כיום. בין המצוטטים בהרחבה באתר האינטרנט נמצא לא אחר מהסופר היהודי זוכה פרס נובל לספרות, יצחק בשביס-זינגר. "בכמה מסיפוריו ישנן אנלוגיות בין רצח חיות לטבח היהודים בידי הנאצים", טוענים ב-PETA. בשביס-זינגר, כאמור, לא היה הראשון שדיבר על השואה במונחים של בית מטבחיים, אך הקונטקסט מעורר הפעם תרעומת לפחות באירופה.
הארגון מנתק מהקשרן גם תגובות של גופים שיצאו נגד הקמפיין ובהם הליגה נגד השמצה בארה"ב ומוזיאון יד ושם. באתר האינטרנט של האירגון אפשר לקרוא ציטוטים של הגופים שמצאו עצמם נפגעים מהקמפיין דוגמת "יד ושם". "יד ושם רואה בשאט-נפש את השימוש סר הטעם בשואה בקמפיינים מסוג זה, לא משנה מה מידת צידקתם", מסר דובר המוזיאון.
דובר הליגה נגד השמצה מסר אף הוא, כי "הניסיון של Peta להשוות את הרצח המכוון והשיטתי של מיליוני יהודים לנושא זכויות בעלי החיים, הוא ניסיון נתעב... צריך להתנגד ליחס רע לחיות, אך אסור להשוותו לשואה".
תכנית הטלוויזיה Aspekte המשודרת בערוץ הטלוויזיה הציבורי ZDF בגרמניה, שחשף בשבוע שעבר את הקמפיין באירופה - מתחה ביקורת נמרצת על השוואת היהודים בשואה לחיות ועסקה בשאלות לגבי המשמעויות של הקמפיין. מערכת התכנית הוצפה בתגובות לפרובוקציה, אך למרות זאת שני ערוצי הטלוויזיה הציבוריים הפועלים במדינה הטילו וטו על שידור הקמפיין.
כתבת המגזין יוטה לואיזה אוצ'לר אמרה בשיחה עם ynet, כי היא מזועזעת מההשוואה. "הזדעזענו מההשוואה וניסינו להביא את עמדתנו לידי ביטוי בכתבה ששידרנו בנושא. אנחנו מבינים שהם עושים פרובוקציות כדי לעורר אנשים למחשבה, אבל הפעם הם עברו את הגבול". אוצ'לר ציינה כי בדיקה שערכה בקרב אירגונים אחרים הפועלים למען שלומן של החיות העלתה, כי אף הם מתנגדים לשימוש הקיצוני בשואה.
מאידך, 95 אחוזים מהפניות שהתקבלו בפורום האינטרנט של התכנית דווקא צידדו בקמפיין. "הגולשים טענו שזהו קמפיין לגיטימי ואין מדובר בקבוצה קיצונית של ניאו-נאצים או משהו כזה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Peta. כצאן לטבח
Peta. הטלוויזיה הגרמנית הוצפה בתגובות
מומלצים