שתף קטע נבחר

 

שרון: קשרי אירופה עם ערפאת מסכנים תהליך השלום

בראיון ל"דיילי טלגרף" הבריטי תקף רה"מ את אלה שממשיכים לשמור על קשרים עם ערפאת, החותר תחת אבו מאזן ומחויב לאסטרטגיה של רצח. מחר יעביר שרון לבלייר מסר דומה בפגישתם. החמאס: אם ישראל לא תשחרר אסירים נחטוף חיילים לצרכי מיקוח

ראש הממשלה, אריאל שרון, צפוי להעביר מסר גלוי לראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, במהלך ביקורו מחר (א') בלונדון: "נתק את כל הקשרים עם יאסר ערפאת, אחרת תסכן את הצלחת תוכנית השלום". כך דיווח היום ה"דיילי טלגרף".
בראיון לעיתון אמר שרון שמנהיגי אירופה חייבים לנתק את קשריהם עם ערפאת, שאינו מחויב לתהליך השלום כמו אבו מאזן, אלא חותר תחתיו. לדבריו, יש למעשה שתי ממשלות פלסטיניות. אחת בראשות אבו מאזן, שישראל מאמינה כי הוא מוכן להגיע לשלום, והשנייה בראשות ערפאת, ש"מחוייבת לאסטרטגיה של רצח".
לדברי שרון, "קשרי מדינות אירופה עם ערפאת רק מחזקים אותו ופוגעים בתהליך. זו טעות גדולה לשמור על הקשרים עם ערפאת", אמר.
שרון הוסיף כי "ערפאת עדיין שולט על רוב הכוחות המזויינים של הרשות, ועל חלק מהכספים, והוא ממשיך לקבל את כל שיחות הטלפון האלה ממנהיגים, בעיקר מאירופה".

"רוצה לעזור לאבו מאזן"

בראיון שפורסם אתמול (ו') בעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה", אמר גם שרון כי הוא רוצה לעזור לאבו-מאזן, "מכיוון שהוא אדם המאמין שהדרך היחידה להגיע לשלום היא באמצעות משא ומתן, ולא באלימות". הוא ביקש להדגיש כי "אסירים פלסטינים נוספים ישוחררו, אך לא רוצחים".
דבריו של שרון נאמרו בעת שברומא נועד שר החוץ סילבן שלום עם ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני ועם עמיתו האיטלקי פרנקו פרטיני. לאחר פגישתם אמר פרטיני: "צריך לחזק את אבו מאזן. הוא הדמות היחידה לה יש את הסמכות לנהל את המשא ומתן. בהעדר ראש ממשלה חזק יהיה קשה ליישם את 'מפת הדרכים'", דברי השר האיטלקי.
בעוד כשבוע צפוי שרון להיפגש עם אבו מאזן. שרון צפוי להודיע בפגישה על שחרור אסירים פלסטינים נוספים. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי "אם הפגישה הקודמת לא היתה נידחת על ידי הפלסטינים, האסירים כבר מזמן היו משוחררים". גורמים מדיניים אמרו כי "הנושא המרכזי בין ישראל לפלסטינים כרגע הוא שחרור האסירים. הכל תלוי מה הם יעשו למחמה בטרור. לא משחררים אסירים לתוך סביבה תומכת בטרור, כי אז הם יגוייסו מייד מחדש".
בתוך כך דיווחה סוכנות רויטרס כי החמאס מאיים לחטוף חיילים במטרה להביא לשיחרורם של אסירי חמאס הכלואים בישראל. "אם הפסקת האש לא תוביל לשיחרור אסירים נחטוף חיילים ישראלים עד שישוחרר האסיר הפלסטיני האחרון", אמר ניזר ראיאן, מנהיג של החמאס בעצרת במחנה הפליטים ג'בליה בצפון הרצועה.

"המטרה: שיפור היחסים עם אירופה"

מחר (יום א') צפוי שרון לצאת ללונדון ולהיפגש עם בלייר, ולאחר מכן ימשיך לפגישות באוסלו שבנורווגיה.
גורמים מדיניים אמרו כי "הכוונה היא לשפר את היחסים עם אירופה. לאחר שישראל הודיעה על אימוץ מפת הדרכים, אירופה יכולה למלא תפקיד חיובי אם תנקוט מדיניות יותר מאוזנת כלפי הסכסוך. היות ויש רצון כזה באירופה, יש עניין מצד ישראל להדק את הקשרים".
נושא נוסף שעשוי לעלות בפגישה עם בלייר הוא ההתנגדות הבריטית לבניית גדר ההפרדה, שנתפסת באירופה ובארה"ב כקביעת גבול מדיני באופן חד צדדי, תוך סיפוח שטחים פלסטינים.
גורמים מדיניים אמרו כי "ישראל הבהירה נכונותה לפשרות כואבות, והדבר הוכח במעשים. בנושאים שהם קריטיים לחיי ישראל, לא תעשה כל פשרה והגדר היא דוגמא לכך. על נושא הגדר יש קונצנזוס בציבור. מה אנו צריכים לעשות? לחכות שהמחבלים יגיעו לבתינו? הפלסטינים יודעים בדיוק מה עליהם לעשות כדי שלא תהיה גדר. הם צריכים לפרק את תשתיות הטרור". עם זאת אמרו הגורמים: "ייתכן שיש אפשרות לשקול את המשך הבנייה בקטעים מסויימים, בכפוף לביצועים של הפלסטינים בשטח".

האמריקנים הקדימו את הפגישה

שרון צפוי לצאת בעוד כשבועיים לפגישה עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש.
שרון הוזמן להגיע לפגישה בספטמבר, אולם בבית הלבן הוחלט להקדים את הפגישה "כדי לשמור על המומנטום שנוצר בעקבות פגישת שרון - אבו מאזן בירושלים" ובעקבות המשבר ברשות. בנוסף, העריכו בירושלים כי הנשיא יבקש להיפגש עם שרון לפני יציאתו לחופשה השנתית בחודש אוגוסט. במקביל, צפוי גם ראש הממשלה הפלסטיני, אבו מאזן, להיפגש עם הנשיא בוש בארה"ב, זמן קצר לאחר ביקורו של ראש הממשלה שרון.
הנושאים שידונו בפגישת שרון בארה"ב, הם קידום מפת הדרכים, המלחמה בטרור והצורך בחיזוק אבו מאזן, על רקע המשבר ברשות. ארה"ב מצפה מישראל לחזק אותו באמצעות שחרור אסירים, פינוי מאחזים ושיפור רמת החיים בקרב האוכלוסיה הפלסטינית.
בתוך כך צפוי להגיע בסוף השבוע ראש המודיעין המצרי, עומר סולימאן, לביקור ברצועה. רשת הטלוויזיה "אל ג'זירה" דיווחה אתמול שסולימאן צפוי להציע להעביר אסירים שתשחרר ישראל לבתי כלא בשטחים, שם הם יוחזקו בידי נציגים בינלאומיים. השר לענייני אסירים ברשות, השאם עבד אל רזק, אמר בתגובה כי מדובר "ברעיון לא מעשי".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. סיוע לאבו מאזן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בלייר. דיון על מפת הדרכים והגדר
צילום: רויטרס
מומלצים