שתף קטע נבחר

שובה של הדלת המסתובבת

החמולות ברפיח מוסיפות להפעיל מנהרות להברחת נשק. אירגוני הטרור מנסים רקטות חדשות. מגייסי הפעילים נעים באין מפריע. 60 אלף איש ברצועה פועלים מטעם אירגוני הסירוב. השוטרים הפלסטינים נמנעים מלהרוס את תשתיות הטרור. ועם זאת, יש שיפור מסוים בשטח. כך, על-פי צה"ל, נראית ההודנה במבחן המציאות

רפיח, שבדרום רצועת עזה, "מככבת" בשלוש השנים האחרונות בראש סטטיסטיקת האירועים האלימים בשטחים. עד לתחילת ההודנה, לפני כמעט שלושה שבועות, היו חמושי רפיח אחראים לנתח מכובד של כ-30 עד 40 אחוז מכמות הדיווחים השבועית. בצה"ל סיפרו על 100 אירועים אלימים בשבוע ועל אירועי ירי והשלכת רימונים שנמשכו לפעמים יממה שלמה.
מאז שהוכרזה הפסקת האש חל אמנם שיפור בכל הנוגע לרפיח - רק 20 אירועים בשבוע. אך מתחת לפני השטח, מזהירים גורמים ביטחוניים, העיירה שעל הגבול המצרי רוחשת. אירגוני הטרור עומדים בסייגי ההודנה ואינם נלחמים בישראל, אבל הם עושים הכל כדי להיות מוכנים לגל האלימות הבא. הם משקמים את התשתית להברחת אמצעי הלחימה לרצועה, עורכים ניסויים ברקטות קסאם, מפיקים לקחים ומשפרים שיטות פעולה לפיגועים בעתיד.

מתכוננים ליום פקודה

מנהרות הברחת אמצעי הלחימה הן הדוגמה המובהקת ביותר לפעילות אירגוני הטרור בימים אלה של הפסקת האש. "יש היום בגיזרה כ-4 עד 13 מנהרות פעילות", אמר היום (א') מפקד בכיר ברצועה. "ארבע מנהרות אנחנו יודעים בביטחון שקיימות; האחרות – הן כנראה ארוכות מאוד ומתחילות עמוק ורחוק מאיתנו, כדי שלא נוכל לאתרן".
המנהרות הן "צינורות החמצן" של ארגוני הטרור ברצועה. בזכותן מגיעים לערי הרצועה כל הפריטים יקרי המציאות שאפשר לקנות במצרים בזול ולמכור בעזה ביוקר - החל מנשק וחומרי נפץ ועד בשמים, סמים, מוצרי חשמל וטבק.
מדובר בעסק מסודר ורווחי אותו מפעילות מספר חמולות מפורסמות ברפיח. הן מפעילות קבוצות של חמושים ששומרות על העסק ולא מאפשרות לאיש להתקרב. בצה"ל יודעים לספר שכאשר נכנסים כוחות לפעילות ברצועה, הם מסוגלים להבחין מתי הם מתקרבים למנהרות, על פי כמות האש שמופעלת לעברם ממגוון רחב של כלי נשק. בצה"ל אומרים שגם הרשות הפלסטינית מכירה את הנושא, אולם גם אנשיה נמנעים מלהתקרב.
"מג'יידה יודע", אמר הקצין הבכיר, ברומזו על מפקד הביטחון הלאומי ברצועה, הגנרל עבד אל ראזק מג'יידה. "הוא יודע שברגע שיכניס את כוחותיו לרפיח זו תהיה הפעם הראשונה שהוא ייתקל בהתנגדות אמיתית, והפעם הראשונה שהוא יצטרך ממש להילחם".
ובינתיים, כל עוד הפלסטינים נמנעים מלפעול וצה"ל מנוע מלפעול בדרך כלל, מנצלים אירגונים כגון החמאס ומשפחות המבריחים את הזמן בתבונה. הם מעמיקים את המנהרות, משקמים את אלה שצה"ל הרס ונערכים לשפר את האחרות מפני פיצוצים והצפות במים - שיטות ההריסה שבשימוש צה"ל.

רקטות משופרות, פיגועים מתוחכמים

אבל ההיערכות ניכרת גם בזירות אחרות. תחום רקטות הקסאם, למשל, צפוי להראות שיפור ניכר אם וכאשר יחודש הירי לעבר ישראל. זאת בזכות בסיס ניסויים שהוקם בעזה בו מבצעים הפלסטינים ירי של רקטות משופרות לעבר הים. בצה"ל ובשב"כ לא יודעים עדיין באילו רקטות מדובר, אבל ההערכה היא כי החמאס מנסה לייצר רקטות לטווחים ארוכים יותר.
גם שיטות הלחימה הקרקעיות של ארגוני הטרור הראו סימני שיפור ולימוד מתמידים, לדברי גורמים בצה"ל. כעת הם אינם עוסקים בשילוח מפגעים אבל בצה"ל משוכנעים שהשיטות רק הולכות ומשתפרות. "בימים האחרונים של הלחימה התפתחו כמה מגמות בדרכי הפעולה של המחבלים", סיפר הקצין הבכיר. "ראינו פיגועים יותר משולבים, שימוש מתוחכם יותר במטענים ודברים נוספים. אם נחזור ללחימה, נראה את המגמות האלה שוב", אמר הקצין.
ולקראת חידוש הפיגועים ניכרת פעילות גם בתשתית הגיוס. "המבוקשים עושים 'איחוד משפחות'", סיפר הקצין. "הם נוסעים הלוך חזור לאורך הרצועה, מתוך ידיעה שאנו לא עוצרים אותם בכבישי האורך ולא בודקים את כלי הרכב. כך הם מגייסים פעילים ומפיקים לקחים. הם מתכוננים ליום פקודה כדי להוציא בו מטח פיגועים".
לדברי הקצין הבכיר, ברצועת עזה ישנם בסך-הכל 60 אלף פעילים הקשורים לארגוני הטרור. מספר זה כולל גורמים רבים העוסקים באגודות צדקה ופעילות פיננסית, כאשר מספר נושאי הנשק עצמם מוערכים במאות.

הרשות חושבת לטווח קצר

ואם בשלב הזה נשאלת השאלה מה עושה הרשות הפלסטינים נוכח הפעילות הזו, אומרים בצה"ל כי הם מזהים אינטרס אמיתי של הרשות ושוטריה לשמור על השקט. "הם מאוד עייפים ורוצים שקט, אבל פועלים באורינטציה של מבט לעתיד הקרוב ולהווה", מסביר הקצין הבכיר. "אם הם יודעים על פיגוע בעוד שעה, הם ימנעו אותו, אבל הם לא יפעלו נגד מישהו שעשה פיגועים חמורים בעבר ומתכנן פיגועים בעתיד. יש להם הנחיות למנוע ירי, להרחיק, לעכב, להפריע ולשבש - אבל אין פעילות נגד התשתית".
בפי קציני צה"ל שב ועולה הביטוי "דלת מסתובבת", הזכור מימי הסכמי אוסלו. "לאחר אירועי הירי באיזור כפר דרום", סיפר הקצין הבכיר, "עצרו הפלסטינים כמה בכירים מוועדות ההתנגדות. הם נעצרו בתנאים נוחים, קיימו עימם שיחות אזהרה ושיחררו אותם אחרי כמה שעות".
בצה"ל מצביעים על הפסקת הירי לעבר כפר דרום וגוש קטיף כתוצאה של השיחות הללו בין ועדות ההתנגדות לאנשי הרשות. עוד נודע על מקרים בהם יצאו תושבים פלסטינים והיכו אנשי חולית שתיכננו לירות פצצות מרגמה לעבר כפר דרום. באירוע אחר, ביום שישי, ניהלו שוטרים פלסטינים חילופי אש עם חוליות חמאס בדרום הרצועה. הישראלים ששמעו את הירי מיהרו להתכופף - התגובה הטבעית אצלם לקולות ירי - אבל אז הבחינו שבעצם לא יורים עליהם. גם חיילי צה"ל שמעו את הירי וכשהבינו שהכדורים לא נורים לכיוונם נמנעו מלהשיב באש.

"סו פאר – סו גוד"

בימים הקרובים ייפגש מפקד הכוחות ברצועה, תת-אלוף גדי שמני, עם מפקד חטיבת חברון, אלוף-משנה חגי מרדכי. שמני, שהיה מח"ט חברון בתקופת "הסכם חברון" בשנת 1996, יספר לאל"מ מרדכי איך יישם את ההסכם אז, לאור האפשרות הממשלה תחליט להעביר לפלסטינים את האחריות הביטחונית גם בחברון.
בינתיים הורה שמני לאנשיו להערך ליום בו יסתיימו שלושת חודשי ההודנה. "היה לנו די קל להתרגל למצב של הפסקת האש, כי מרבית המפקדים כבר ראו שוטרים פלסטינים מול העיניים", אמר היום הקצין הבכיר, "אבל אנחנו מתכוננים לכל התרחישים, והיחידות שיצאו מן הלחימה עוסקות בעיקר בלימוד ובהפקת הלקחים".
"לחיילים אנחנו אומרים לשים לב לסימנים המעידים: שינוי התנהגות פתאומי והיעלמות של השוטרים הפלסטינים מהעמדות. בעבר הדברים האלה קדמו לפיגועים ולתחילת הלחימה". המפקד הבכיר חיזק את דברי הקצין: "לשני הצדדים ברור. זהו עדיין לא שלום. זו רק הפסקת אש".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
המנהרות - "צינורות החמצן" של הרצועה
צילום: דובר צה"ל
צילום רויטרס
ניסויים ברקטות קסאם חדשות (ארכיון)
צילום רויטרס
צילום רויטרס
שוטרים פלסטינים. פועלים לטווח הקצר
צילום רויטרס
מומלצים