שתף קטע נבחר
 

עתירה: לאפשר לצוערת להשתלב במערך ה"וולקן"

יערה שטולברג, המשרתת במערך כוחות הנ"מ, חלמה לשרת כלוחמת "מחבט" (וולקן) - כלי שדומה במאפייניו לטנק, בו נדרשים אנשי הצוות לשהות יחד שעות ארוכות, ללא פרטיות. בקשותיה החוזרות ונשנות נענו בשלילה. עתה היא עותרת לבג"ץ - שעשוי לשמש מקרה מבחן עבור הצבא כולו

תשע שנים חלפו מאז עתירתה של סגן אליס מילר לבג"ץ, בדרישה לשלב נשים בקורס הטיס. מאז פתח חיל האוויר את שערי הקורס ואת כוחות הנ"מ לנשים, וכך עשו גם חיל הים בקורס החובלים, וכמה מחילות היבשה. היום (ה') גם הסתיימו שני קורסי הקצינים המעורבים הראשונים של נשים וגברים, האחד בבה"ד 1 והשני בבה"ד 12. ועדיין, כמה מקצועות צבאיים לא נפתחו בפני נשים.
הצוערת יערה שטולברג, בת 20, המשרתת בכוחות הנ"מ, עתרה היום לבג"ץ בבקשה להורות לצה"ל ולחיל האוויר להציבה כקצינה במערכת הנשק "מחבט" – מערכת שעד היום שובצו בה רק חיילים וקצינים גברים.
בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד יצחק גולדברג נגד שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש אגף כוח אדם, מפקד חיל האוויר ומפקד כוחות הנ"מ, מבקשת הצוערת להסביר לה מדוע לא תשולב כלוחמת ומפקדת במערכת הנשק "מחבט", במערך הנ"מ של צה"ל.
הצוערת שטולברג התגייסה לצה"ל לפני כשנה וחצי, ועם גיוסה ביקשה להשתלב במערכת ה"מחבט" – נגמ"ש ועליו תותח וולקן ומשגרי טילי סטינגר. מערכת נשק זו נכללת במערך הנפרס המוצב בגבול הצפון, ואף נכנס לשירות מבצעי בעומק הערים הפלסטיניות. לדברי גורמים בכירים במערך הנ"מ, נדרשים לוחמי ה"מחבט" לחיות יחד בתוך הנגמ"ש, ללא פרטיות, בדומה מאוד לטנק. בנוסף, טוענים הגורמים, דורשים הפעלת הכלי והפיקוד עליו יכולות פיזיות גבוהות.

"בקשה לא ריאלית"

שטולברג לא הוצבה ב"מחבט", ובמקום זאת שירתה כלוחמת במערכת המכ"ם "רמית", בגדוד נ"מ. לאחר שמונה חודשי שירות במערכת ה"רמית", ביקשה שטולברג לצאת לקורס מפקדים של מערכת "מחבט", אולם מפקד הגדוד שבו שירתה הודיע לה כי שיבוצה במחבט "אינו רלוונטי בשלב זה".
שטולברג פנתה בעניין גם ליועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תא"ל סוזי יוגב. בתשובה שקיבלה ממפקד כוחות הנ"מ, תת-אלוף יאיר דורי, נאמר לה: "בוודאי שאין התנגדות עקרונית לבקשה, אך היא אינה ריאלית בנקודת הזמן הנוכחית. מאפייני הלחימה, העומסים הפיסיים, התלות הפיסית הנדרשת מצוותי לחימה קטנים ומרכיבי התפקיד של מערכת ה'מחבט', מעמידים קושי משמעותי לשילוב לוחמות, על פי נסיוננו".
בינתיים יצאה שטולברג לקורס קציני יבשה – קורס משולב של נשים וגברים – וסיימה בהצלחה את השלב הראשון של הקורס. בהגיעה לשלב ההשלמה החילית בכוחות הנ"מ, שוב ביקשה הצוערת לבצע השלמה במערכת ה"מחבט", ושוב נדחתה על ידי מפקדיה.
גם לאחר שפנתה באמצעות עורך דינה לשר הביטחון, לרמטכ"ל, למפקד חיל האוויר, למפקד כוחות הנ"מ וליועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, לא נענתה שטולברג בחיוב, ובמכתב שקיבלה מקצינת פניות הציבור, הושבה בקשתה בשלילה.
קצינת הפניות, סגן-אלוף דפנה הראל, כתבה כי "הנושא מחייב בחינה יסודית, בכלל זה התאמת משקלים, סרגלי מאמצים, תנאי סניטציה, שהות לוחמות בודדות בסביבת שרות מבצעית ועוד".

השתתפה בפעילות מבצעית - וזכתה לשבחים

אך שטולברג מתקשה לקבל את ההסברים. לטענתה, מאז יום גיוסה שירתה בכפיפה אחת עם חיילים, בטירונות, בקורס המפקדים ובגדוד מבצעי. היא אף עברה "סדרות שדה" והשתתפה בפעילות מבצעית ברצועת עזה, כחיילת יחידה בין חיילים – שם עמדה בכל המשימות וזכתה לשבחים רבים ממפקדיה. בנוסף, טוענת שטולברג כי עברה בהצלחה קורס קציני יבשה בבית הספר לקצינים, ומכאן שאין כל בעיה בשילובה, גם לאור העובדה שבתקופה האחרונה בנה צה"ל סרגל מאמצים לנשים, וערך שינויים נוספים בציוד ובנהלים כדי לאפשר לחיילות להשתלב ביחידות לוחמות.
שטולברג מסכמת את דבריה וטוענת כי נדחתה "אך ורק בשל היותה אשה, מבלי לבחון את כישוריה ויכולותיה האישיים, זאת בניגוד לעקרון השוויון הנגזר מחוקי היסוד, תוך הפלייתה לרעה, השפלתה העמוקה, ובדרך שפוגעת בעקרונות הצדק וההגינות".

מקרה מבחן לצבא כולו

גורמים בכירים בחיל האוויר, המכירים את המקרה, אמרו ל-ynet כי אין בהחלטה כל כוונה להפלות את הצוערת. "מדובר בהחלטה אחראית, כדי לא לגרום לפגיעה הן בצוערת והן בצוות הלוחמים האמורים לשרת עמה", אומרים הגורמים.
בכוחות הנ"מ ובצה"ל בכלל מייחסים חשיבות רבה לעתירה ולתוצאותיה, בין השאר, בשל הדמיון בתנאי השרות של לוחמי מערך ה"מחבט" עם מערכים דומים בתנאיהם, דוגמת הטנקים, שגם בהם לא משרתות חיילות.
תוצאות העתירה עשויות גם להשליך על עקרונות "השילוב הראוי" – עבודת מטה שנעשתה בזרוע היבשה כדי להתמודד עם שירות משותף של נשים וגברים ביחידות לוחמות.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לידיעה כי הצבא "מבצע עבודת מטרה נרחבת לבחינת שילובן של נשים במערכים הלוחמים. במסגרת זו נערכה והשולמה בשנת העבודה האחרונה בחינה מקיפה לשילוב נשים במערך ה'דרקון' של הנ"מ, ואף הוסמכה קצינה במערך. באשר למקרה הפרטני, העתירה טרם הגיעה לגורמים המוסמכים בצבא".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטולברג. לחמה גם בשטחים
צילום: אתר חיל האוויר
מערכת הוולקן. חיים יחד, ללא פרטיות
צילום: אתר חיל האוויר
מומלצים