שתף קטע נבחר

 

שרון יוצא לוושינגטון; במוקד: המחלוקת על הגדר

לאור הביקורת הפומבית שמתח הנשיא בוש על גדר ההפרדה אומרים גורמים מדיניים: "בתנאים מסוימים, נשקול את המשך הקמתה". פגישת שרון ובוש ביום שלישי צפויה להסתיים בהצהרה על שחרור אסירים נוספים. הבוקר, לפני המראת רה"מ וושינגטון, תדון הממשלה בהצעתו לשחרר 100 אסירים מהחמאס והג'יהאד

לאחר ביקורו של אבו מאזן בוושינגטון, מגיע תורו של אריאל שרון לבקר בבית הלבן: היום (א') ימריא ראש הממשלה בדרכו לארצות-הברית, בפעם השמינית מאז נכנס לתפקידו, ולראשונה מאז נבחר בשנית.
פגישת שרון-בוש, שתתקיים ביום שלישי, צפויה להסתיים בהודעה על שחרור אסירים פלסטינים נוספים. בישיבת הממשלה הבוקר, שתיערך לפני המראתו, יבקש שרון את אישור השרים לשחרר 100 אסירי חמאס וג'יהאד, זאת נוסף על 400 האסירים הפלסטינים ששחרורם כבר אושר. תחילה תוכנן הדיון להתקיים רק לאחר שובו של שרון ארצה, אולם ברגע האחרון הוחלט להקדימו.
נוסח הצעת ההחלטה שיובא לממשלה טרם גובש סופית. עדיין לא ברור אם מדובר בשינוי גורף באמות המידה שאושרו בממשלה לשחרור אסירים, או במחווה חד-פעמית. שחרור האסירים מארגוני הסירוב אמור להתווסף לשורת מחוות שנועדו לחזק את מעמדו של אבו מאזן, ואשר התפרסמו שעות ספורות לפני פגישתו עם הנשיא בוש. יישום המחוות בשטח יחל כבר הבוקר, עם הסרת מחסומים מרכזיים בגדה.

במוקד הפגישה: המחלוקת על הגדר

לשרון מצפה עבודה רבה בפגישותיו בוושינגטון, בעיקר בנושא גדר ההפרדה - לאחר שהנשיא בוש הבהיר בפומבי כי הוא נוטה לאמץ את עמדת הפלסטינים בנושא.
סוגיית הגדר צפויה לעמוד במוקד ביקורו של שרון בוושינגטון, שיכלול בין השאר פגישות עם סגן הנשיא צ'ייני, מזכיר המדינה פאוול והיועצת לביטחון לאומי רייס. גורמים מדיניים אומרים כי "עצם הכינוי 'חומה', בו בחר הנשיא בוש להשתמש, מעיד על העתיד לבוא". לדברי הגורמים, האמריקנים מוכנים לקבל את העיקרון של בניית חיץ בין ישראל לפלסטינים, אך הם מתנגדים בחריפות לתוואי הישראלי המתוקן.
בירושלים מעריכים שהמחלוקת אינה ניתנת בשלב זה ליישוב, אך מקווים שניתן יהיה לדחות אותה למועד מאוחר יותר. העמדה האמריקנית בעניין שונה, ולפיה "לישראל יש זכות לבצע צעדים להבטחת ביטחונה, אך תוואי הגדר, המספח מובלעות פלסטיניות לשטח ישראל, כמו בצפון השומרון, מעורר דאגה".
בשיחה עם ynet הבהירו גורמים מדיניים כי בניית הגדר תימשך. ועם זאת, אומרים הגורמים כי ישראל "תשקול את המשך בניית הגדר ואת המתווה שנקבע לה, אם הפלסטינים יפרקו את ארגוני הטרור וישלימו את הרפורמות ברשות".
"הגדר איננה בחירה או צעד שנועד לקבוע את גבולות הקבע", מבהירים הגורמים, "אלא אילוץ שנובע מהקלות הבלתי נסבלת של חדירת מחבלים אל מרכזי אוכלוסיה. הגדר אינה מכשול לשלום, היא מכשול לטרור - כאשר חדירת מחבל יכולה לפוצץ את כל התהליך".

"מחכים לראות תוצאות בשטח"

בינתיים, חתם ראש הממשלה הפלסטיני ביקור רשמי ראשון בוושינגטון. ערב צאתו לארה"ב אמרו בכירים ברשות, ובהם שר ההסברה נביל עמרו, כי אם ראש הממשלה הפלסטיני לא ישוב עם הישגים אמיתיים - יהיה עליו לשקול את המשך דרכו.
את הביקור מסכמים ברשות כ"מוצלח ביותר". לדברי אבו מאזן, הישגו הגדול ביותר בביקור היה בכך שהצליח להבהיר את עמדת הפלסטינים: "רצינו שיחסי ארה"ב והרשות יהיו מושתתים על אמון ויושר, והשגנו זאת". השר לענייני חוץ, נביל שעת', הוסיף כי "אחד ההישגים החשובים ביותר של הביקור היה טון הגינוי שהשמיע בוש כלפי חומת ההפרדה".
בקרב ארגוני הסירוב רואים בביקור, ובדברים שנשמעו במהלכו, "הוכחה נוספת לנטייה הברורה של ארה"ב לצד ישראל". ומאחורי הקלעים, לצד לחיצות היד החמות והשבחים ההדדיים, חברי המשלחת הפלסטינית לוושינגטון, ובעיקר אלה שנשארו בבית, ממתינים לראות תוצאות בשטח.
"המבחן האמיתי יהיה במהלך ביקורו של שרון", אומרים בכירים ברשות. "רק אז ניתן יהיה לבחון, האם ההבטחות מתוגרמות ללחץ של ממש על ישראל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בוש ושרון. ויכוח על הגדר
צילום: רויטרס
צילום: CNN
הנשיא ואבו מאזן. שבחים הדדיים
צילום: CNN
מומלצים