שתף קטע נבחר
 

יהודי עיראק מעדיפים את לונדון ואמסטרדם

עם שוך ההתלהבות התקשורתית מעליית ששת היהודים הקשישים מעיראק, הגיע הזמן לרדת אל קרקע המציאות: רובם המכריע של היהודים שעוד נותרו בעיראק אינם מעוניינים להגיע לישראל, ומעדיפים לצאת למדינות אירופה - חלקם מרצון להתאחד עם משפחותיהם, חלקם בשל החשש להגיע לכאן

מדינה שלמה התרגשה בסוף השבוע, עם היוודע דבר עלייתם ארצה של שישה יהודים עיראקים, קשישים ותשושים. עם תום המבצע מתברר שרוב יהודי בגדד (כמה עשרות) אמנם מעוניינים לצאת מעיראק - אך מעדיפים דווקא לקבל אזרחות בריטית או הולנדית.
סגנית נשיא ארגון היאס (HIAS), רייצ'ל זלון, שהשתתפה במבצע העלאתם של ששת יהודי עיראק, אמרה שרוב היהודים שחיים בעיראק מעוניינים מאוד לצאת משם. ואולם, גורמים שהיו מעורבים בהעלאתם של היהודים אמרו ל-ynet שרוב היהודים ייצאו למדינות אירופה, חלקם בשל קרובי משפחה שחיים במדינות אלו, וחלקם בשל החשש להגיע לישראל.

"רובם לא יגיעו לישראל"

רייצ'ל זלון צוטטה באתר האינטרנט של ארגון היאס, באומרה כי "בנוסף להבאתם של ששת היהודים לישראל זיהינו את בריטניה ואת הולנד כיעדים אפשריים להגירה. בריטניה - בגלל הקשר ההיסטורי שלה עם עיראק, והולנד - משום שעיראקים היגרו לשם והשתלבו בהצלחה במשך שנים".
שליח הסוכנות, שלמה גרפי, ששהה כשבועיים בעיראק במחיצת יהודי בגדד, העריך שעשרות יהודים חיים במדינה, מעבר למספר הרשמי של יהודי בגדד (28). הצעיר ביותר מבין יהודי בגדד הוא בן 35. כל היהודים שאותרו בבגדד רווקים או אלמנים.
"הם רוצים מאוד לצאת, אבל רובם לא יגיעו לישראל. כשיש לאנשים ילדים בהולנד או בבריטניה, הם רוצים להיות איתם. יש להם ילדים שנמצאים שם כבר הרבה שנים", אמר שליח הסוכנות.

בינתיים, נשארים בעיראק

בסוכנות מעריכים שפוטנציאל העליה של יהודי עיראק הוא מעט יותר מעשרה בני אדם. "השאר יעדיפו להגיע להולנד או לבריטניה, לשם יגיעו כפליטים ויקבלו זכויות", אמר גרפי. לדברי שליח הסוכנות, חלק מהיהודים אמרו שהם מפחדים להגיע, בשל דברים ששמעו על ישראל באמצעי התקשורת.
בשנים האחרונות הצליחו שליחי היאס ואנשי ארגון "ועדת ההגירה היהודית" להעביר לבריטניה ולמדינות נוספות באירופה יהודים שיצאו מעיראק. מנכ"ל מחלקת העליה והקליטה בסוכנות, מייק רוזנברג, אמר ל-ynet שלפי שעה, היהודים הנותרים בעיראק אינם רוצים לצאת משם, "משום שהם רוצים לממש נכסים". לדבריו, עדיין ייתכן מאוד שיהודים נוספים מעיראק יסכימו לעלות לישראל.
חברת הכנסת קולט אביטל (עבודה) אמרה בהתייחסה למבצע העלאתם של ששת יהודי עיראק: "זהו ניסיון של הסוכנות לשפר את הדימוי העצמי שלה, שדהה בזמן האחרון". לדברי ח"כ אביטל: "המבצע נועד להסתיר את מימדי הירידה ואת מספר העולים המועט שהגיע בחודשים האחרונים לארץ".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
נוחתים ומתרגשים
צילום: ערוץ 2
צילום: ערוץ 2
סעודה חגיגית עם הגעתם ארצה
צילום: ערוץ 2
לונדון מחכה להם
צילום: נעמה בן דוד
וגם אמסטרדם
צילום: נעמה בן דוד
מומלצים