שתף קטע נבחר

איך לחפש וגם למצוא ברשת - חלק א'

החיפוש בטריליוני הטרה-בייטים של עובדות, בדיות ושמועות המאכלסות את האינטרנט, אינו משימה פשוטה. ביקורת על מנועי החיפוש הנפוצים ברשת וכמה טיפים שימושיים לחיפוש טוב יותר

החיפוש בסבך העובדות, הבדיות, השמועות, הכתבות, התמונות והסרטונים המאכלסים את האינטרנט אינו משימה קלה. הדבר דומה לשיטוט בספריה ענקית שאינה מסודרת בשיטה הגיונית, שקל להתמצא בה. פורטלים כמו יאהו! צמחו כשערי כניסה מסודרים לתוך המאגר הגדל והולך של הרשת. אבל אפילו הפורטלים הטובים ביותר אינם דלתות כניסה לספריה וירטואלית. הם דלתות יציאה, מהמשכן הבטוח של המידע המוכר והמסודר אל השטח הפתוח של מיליוני דפי אינטרנט, קבצים, מסדי נתונים ואחרים - שטח גדול מדי ורובו בלתי נראה לגולש.
מנוע חיפוש טיפוסי נעזר בספיידרים כדי לשמור על עדכניותו. מדובר בתוכנות הסורקות אתרים ברשת ומקטלגות את המידע שהן מוצאות. סריקה עדכנית ורצופה של הרשת היא עניין הכרחי, בהתחשב בגידולה הטבעי של הרשת ואופיה הדינמי והמשתנה. עם הזמן, תוכנות הספיידר הפכו יותר ויותר מתוחכמות - חלקן מסוגלות לקרוא ולקטלג גם קובצי PDF וסוגי תוכן אחרים כמו דפי פלאש, קובצי אקסל, שעד היום נחשבו לחלק מ"הרשת הבלתי נראית" או "הרשת העמוקה", זו שמנועי החיפוש (ועיני הגולשים) לא מצליחים לגלות.
בהתחשב במידע הרב שיש ברשת על כל נושא שהוא, קיטלוג בלבד אינו מספק. על מנוע החיפוש לשקלל פרמטרים שונים כדי לקבוע את דירוג דפי האינטרנט העוסקים בנושא מסוים בדפי התוצאות המוצגים לגולש. יש כמה דרכים לעשות זאת, והמקובלת ביותר היא בהתאם לפופולריות של האתר בו נמצא התוכן.
במלים פשוטות, מידת הפופולריות נקבעת על פי כמות האתרים האחרים ברשת המפנים לאותו אתר או דף. מנוע החיפוש הראשון שהתבסס על שיטה זו הוא "גוגל", ולאחר מכן היא אומצה בהתלהבות על ידי מתחרים רבים של מנוע החיפוש הפופולרי.

AllTheWeb - יורש העצר?

מנוע החיפוש AllTheWeb ("כל הרשת") טוען ליתרון בזכות האינדקס הענק שלו, אך גדול יותר כידוע אינו בהכרח טוב יותר. כמה מניסיונות החיפוש שלנו הובילו לדפים לא רלוונטיים רק בגלל שמילות המפתח שביקשנו למצוא היו נוכחות בדפים אלה.
מצד שני, אפשרויות החיפוש המתוחכם הרבות של AllTheWeb ויכולתו לשקלל תוצאות חיפוש שוב ושוב עוזרים מאוד למשתמש הרציני. האתר ניתן להתאמה אישית בקלות, וכלל כמה אפשרויות לחיפוש מתקדם, כמו חיפוש דפים המקושרים לכל דף נתון, חיפוש תוצאות בתוך כתובת מסוימת או כותרת עמוד וחיפוש דפים בני גודל מסוים בלבד.
AllTheWeb מאבחן את הביטוי שמחפשים, מגביל אותו בעזרת מרכאות ומסיר מלים נפוצות כמו "the". ניתן לבטל את התכונה הזו, אבל אנחנו מצאנו שהיא משפרת משמעותית את התוצאות כשמחפשים בשפה חופשית.
ל- AllTheWeb יש לשוניות חיפוש מיוחדות (מהסוג שצץ בזמן האחרון בכל מקום) לחדשות, תמונות, וידיאו, אודיו ו-FTP. ניתן גם לסמן האם רוצים תוצאות רק מאתרים בארה"ב, במזרח התיכון, בעולם כולו, אתרים עסקיים בלבד וכו'.
מנוע החיפוש מאתר מידע גם ביישומי פלאש, ג'אווה סקריפט, אודיו, ווידאו, תמונות - ואפשר כמובן גם לבקש ממנו לא לחפש מידע ביישומים אלה. המנוע מאפשר לקבוע אילו מלים חייבות להופיע בדפי התוצאות ואילו צריכות לא להופיע, להגביל את גודל הדפים שנמצאו ועוד.
כאשר AllTheWeb מוצא תוכן מולטימדיה בעמוד, הוא מוסיף קישור אליו בתחתית דף התוצאות - למרות שלא יצא לנו למצוא קישור לקובצי אודיו, גם כשחיפשנו תחת לשונית האודיו אחר מייקל ג'קסון.
ניתן להוסיף כפתור חיפוש ב-AlltheWeb בדפדפן אינטרנט אקספלורר או להוריד סרגל כלים לא רשמי עבורו. נוסף על כך, ניתן להוריד ולהתקין בר ניווט צדדי של מנוע החיפוש לנטסקייפ ואפילו תוסף לדפדפן Opera, שאינו נתמך על ידי סרגל הכלים של גוגל. ולמרות זאת, תוצאות החיפוש ב-AllTheWeb אינן כה מדהימות. מנוע חיפוש זה טוב בעיקר באיתור דפי בית של אתרים - ולא דפים פנימיים.
חיפוש חופשי התגלה גם כבעייתי - יש צורך להשתמש במשפטים ומלים ספציפיות כדי להשיג תוצאות טובו. למשל, רק חיפוש אחר "מי גילם את דמותו של פגן פלופ בסרט Spy Kids" הביא לתוצאות טובות. יתרון מיוחד עבור הגולש הישראלי: AllTheWeb מאפשר חיפוש בעברית ומציג דפים בשפה זו (אם כי למרבה הצער, הממשק נשאר באנגלית). אפשר רק לקוות שגם AllTheWeb, כמו גוגל, תפתח אתר עברי למנוע החיפוש שלה.
ציון כולל: ארבעה כוכבים

גוגל - המלכה

רבים מאלו שסיקרו את גוגל השתמשו בביטויים כמו "על-טבעי" לגבי יכולתו של מנוע החיפוש הזה למצוא, לרוב, בדיוק את המידע המבוקש. במבדקים שערכנו מצאנו שגוגל מציג תוצאות חיפוש מצוינות ברוב המקרים.
הופתענו, עם זאת, שגוגל כבר לא איכותי במובהק מכל יתר מנועי החיפוש, שהשתפרו מאוד בשנים האחרונות. ולמרות זאת, מנוע החיפוש הזה עדיין בולט לטובה בין כולם. בין אפשרויות ההתאמה באתר אפשר למצוא שימוש בשפות שונות, סינון תכנים ומספר תוצאות בכל עמוד.
האתר לא תומך בתכונות מתקדמות, כמו תפריטים נגללים או תיבות סימון לממשק הראשי. באפשרות החיפוש המתקדם ישנן אפשרויות מצוינות וחזקות, כולל חיפוש בוליאני וחיפוש על פי סוג הקובץ, התאריך ושם המתחם. אפשר למצוא בחיפוש המתקדם כמה אפשרויות שלא מוצעות בדף הראשי, כמו חיפוש אחר "דפים דומים", חיפוש אחר מונחים המופיעים בכותרת הדף או חיפוש אחר מונחים ספציפיים בדפים המקשרים עצמם לדף מסוים.
אפשרויות החיפוש בדף הראשי כוללות תמונות, קבוצות דיון (ארכיב ענק של Usenet), קטלוג (תכנים מסודרים במבנה נושאי, א-לה Yahoo!) וחדשות.

ביצועים טובים ואחידים

גוגל משפר את החיפוש כאשר הוא בודק אפשרות לשגיאות כתיב ומציע תיקונים. הוא מתעלם ממלים נפוצות ("off", "to" וכו'). ניתן להכריח אותו להשתמש במילה מסוימת על ידי הוספת "+" לפניה (ללא מרכאות). עמוד העזרה, שבקושי מתאים לחיפוש זריז על שום המידע הרב שיש בו, מציע טיפים להפיכת החיפוש לאפקטיבי יותר.
חלק ניכר מתוצאות החיפוש מאפשרות לצפות בגירסת המטמון של דפי האינטרנט (גירסה שנשמרה על יד גוגל בעבר) - אפשרות שימושית כאשר קישור מסוים שבור או שהאתר פשוט ירד מהרשת). גוגל מציע גם תרגום לאנגלית ומאנגלית לכמה שפות אירופיות (לא כולל עברית) של הדפים שנמצאו.
במבדקים שלנו נמצא כי הביצועים של גוגל היו טובים ואחידים לרוחב כל קשת האפשרויות. הוא היה טוב באיתור דפי בית ספציפיים, ומעולה ממש בהתמודדות עם שאילתות מורכבות ובעלות מספר מילים. קישורים בתשלום, המופיעים בהתאם למילה הנבחרת, מסומנים בצבע ונמצאים בחלקו העליון או בצדו של העמוד. הדבר מקל על ההתעלמות מהן - למרות שבחלק ניכר מהמקרים הן היו מאוד רלוונטיות.ל-Google יש גרסה בעברית, והוא תומך בחיפוש דפי אינטרנט שנכתבו בשפה זו.
ראוי לציין את האתר העברי של גוגל, המאפשר לחפש גם תמונות בעברית, אם כי טווח הכיסוי של מנוע התמונות והטקסט מאכזב למדי, אם לוקחים בחשבון את הגודל המצומצם של הרשת העברית.
ציון כולל: ארבעה כוכבים

יאהו! - הטוען לכתר

מנוע החיפוש של יאהו! השתפר מאוד בשנים האחרונות. כיום הוא מספק כלים מתקדמים לסינון תוצאות החיפוש, המבוססות על טכנולוגיה של גוגל, המתחרה, למרבה האבסורד, ומשתלבות עם תוצאות מהאינדקס של יאהו!, כותרות חדשות, בתי עסק ממדריך דפי זהב האמריקאי ועוד.
אם אתם חובבים של האינדקס הגדול של יאהו!, אולי תעדיפו את האתר הזה כתחנת החיפוש הראשונה שלכם. מצד שני, אם יש לכם בעיה עם הרעיון שמנסים לדחוק אתכם בכוח לאתרי מפרסמים (כמונו, למשל), אולי כדאי שתשקלו זאת שנית. יאהו! אמנם מציג קודם כל את תוצאות הסיווגים והאתרים הרשומים באינדקס שלו, אך מיד לאחר מכן הוא מציג קישורים בתשלום, ותוצאות החיפוש של גוגל מוצגות לאחריהם. אז למה לא להעדיף את המקור, בעצם?
ציון כולל: שלושה כוכבים

טיפים לחיפוש יעיל יותר

1. לא על גוגל לבדו
למרות שמנועי החיפוש מקושרים אלה לאלה ושואבים מידע זה מזה, הרי שאין משמעות הדבר שכולם יציגו תשובות זהות. גם שני מנועים המשתמשים באותו מידע ומסד נתונים, יכולים להגיש תוצאות שונות, מאחר והם משקללים את המידע בצורה שונה. כאשר אינכם מוצאים מידע שקיים ברשת, על פי השערתכם, עיברו למנוע חיפוש אחר, ועל תסתמכו על גוגל לבדו. המעבר אורך מספר שניות, וייתכן כי תופתעו ממה שתגלו. חלק ממנועי העל, המבצעים חיפוש בכמה מנועי חיפוש במקביל, מציגים תוצאות מגוונות ויעילות יותר. המומלץ שלנו הוא "ויויסימו".

2. לימדו את הז'רגון

ידיעת עקרונות השאילתה הבוליאנית תוכל לסייע לכם למקד יותר את חיפושיכם. יש אתרים המאפשרים חיפוש בוליאני במסך החיפוש הראשי, אחרים ישלחו אתכם לדף החיפוש המתקדם. כמעט תמיד תוכלו לשפר את תוצאות החיפוש על ידי שימוש בביטויים בוליאניים AND (שני המונחים מצדי המילה חייבים להיות בתוצאות), OR (לפחות אחד משני המונחים חייב להיות) ו-NOT (אסור שהמונח הבא יימצא בתוצאות).
ניתן גם להשתמש במרכאות ובסוגריים כדי לקבץ יחד ביטויים, ממש כשם שעושים במשוואה מתמטית. בחלק מהאתרים אפשר למצוא טופס עם שדות מילוי, ובהם בוחרים ביטויים בוליאניים.

3. הכירו את מנוע החיפוש שלכם

בכל מנועי החיפוש יש שדה להזנת החיפושים וכמעט כל מנוע חיפוש מציע עזרי חיפוש וטריקים מסוגים שונים. לאחר שבחרתם לעצמכם מנוע חיפוש, הקדישו זמן לקריאת דפי העזרה ובידקו את אפשרויות החיפוש המתקדמות. אם אתם מחפשים לעתים קרובות, הזמן שתשקיעו ישתלם לכם מאוד בעתיד.

בכתבה הבאה: טיפים נוספים כמו כיצד לאיית נכון, להרחיב את החיפוש או להגבילו, חיפוש מורפולוגי, שמירה על פרטיות והאתגר של מנועי החיפוש בעתיד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גוגל. המלכה
מנוע החיפוש של יאהו! הטוען לכתר
צילום: מתוך אתר יאהו
AlltheWeb. יורשת העצר?
מומלצים