שתף קטע נבחר

 

"אריאל ידידי, עבאס אישי הטוב"

שרון שב הלילה מרוצה מוושינגטון, כמו אבו מאזן לפניו. אך לאור ההבטחות והמסרים הסותרים ששמעו שניהם בבית הלבן, יש מי שסבור כי הנשיא פשוט ביקש לרצות את כולם - ובעיקר את הבוחרים בארצו

בתום השבוע המדיני העמוס בוושינגטון, שכלל פגישות עם ראש הממשלה הישראלי והפלסטיני, בשתי המשלחות מרוצים. הן שרון והן אבו מאזן שמעו פחות או יותר את מה שקיוו לשמוע מן הנשיא, לפחות במסיבות העיתונאים הפומביות.
סבב הפגישות האחרון הבהיר שנשיא ארה"ב פשוט מתאים עצמו לשומעיו: בסוף השבוע נדהמו בירושלים לשמוע את המונח "חומה" מפיו של הנשיא בוש, שניצב לצד אבו מאזן בגן הוורדים. "הממשל אימץ לחלוטין את עמדת הפלסטינים בעניין הגדר", סברו. אך ארבעה ימים בלבד לאחר מכן, לצד שרון, שב הנשיא למונח "גדר".
העובדה ששתי הפמליות יצאו שבעות רצון מהמפגש עם הנשיא, מעוררת בשני הצדדים שאלות נוקבות: האם ייתכן שבוש באמת ובתמים מסכים במידה זהה הן עם "אריאל" והן עם "עבאס", כפי שהקפיד לכנותם - או שמערכת הבחירות ההולכת וקרבה בארה"ב גורמת לדברים להראות כך.

בישראל: "אור ירוק" לגדר

בירושלים ניכרת שביעות רצון מהחלטת הנשיא שלא להבליט את חילוקי הדעות עם שרון בעניין תוואי הגדר. מקומה של המחלוקת הוצנע בקפדנות במסיבת העיתונאים המשותפת, תחת מילות הקוד של בוש, ש"הדיונים בנושא ימשכו".
הרושם בפמליית שרון הוא שישראל קיבלה "אור ירוק" להמשך הבניה, תוך הבנה עם ארה"ב שהמחלוקת בעניין תוואי הגדר, שחודר לשטחי יהודה ושומרון, נדחתה למועד מאוחר יותר.
בירושלים מאמינים שפגישת הנשיא בוש עם אבו מאזן הייתה נוחה פחות עבור הצד הפלסטיני מכפי שהוצג בתקשורת, וכי לא היתה כל סיבה לאופוריה היתרה שאחזה באבו מאזן ובאנשיו. בישראל סבורים כי העימות בין הממשל לרשות בסוגיית פירוק תשתיות הטרור הוא בלתי נמנע, ו"כשיגיע הרגע - שום טריקים של דחלאן לא יעזרו".
סיבה נוספת לשביעות רצון בפמליה היא קרב הבלימה המוצלח בסוגיית "החומה", שנולדה עם פגישת בוש ואבו מאזן. וכך, אף שארבעה ימים בלבד הפרידו בין הפגישות, בסביבתו של ראש הממשלה טוענים כי אין מדובר בניסיון של הנשיא "לצאת בסדר עם כולם", ומאמינים שהוא פשוט שינה את דעתו - בעקבות פעולה מוצלחת של שרון.
מלכתחילה, טוענים גורמים במשרד החוץ, הנשיא "נגרר" לסוגייה רק בשאלה של עיתונאי סביב ה"חומה". ועם זאת, פרשנות זו אינה מתיישבת עם הרושם שקיבל שר החוץ שלום, שדיווח כבר בשבוע שעבר על מגמה ברורה מצד בכירי הממשל להשתמש בביטוי "חומה".
את ההוכחה לכך שמשבר עם ארה"ב בנושא הגדר עדיין לא נראה באופק, מייחסים בישראל לאמירתו של הנשיא: "אני מקווה שהטרור ייפסק, ואז לא יהיה צורך בגדר". בירושלים אומרים בחיוך, ש"זה בדיוק כמו לקוות שבעתיד לא נצטרך את צה"ל, כי לישראל לא יהיו אוייבים".

ברשות: ה"וי" נמחק

בכירים בצד הפלסטיני, שסימנו "וי" על מרבית הסוגיות העיקריות במהלך פגישת בוש ואבו מאזן, מתקשים להסתיר את אכזבתם בעקבות ביקורו של שרון בבית הלבן.
הפלסטינים התרשמו לחיוב מאמירותיו של הנשיא, הן לעיני המצלמות והן בחדרי חדרים, בעניין הסכנות הטמונות בגדר ההפרדה. גם סוגיית האסירים זכתה למענה מצד הנשיא, שציין את התרומה שיש בשחרורם לאווירה הכללית בשטחים.
סביב נושא המדינה הפלסטינית סימנו הפלסטינים "וי" גדול, לאחר שבוש אמר כי הוא ממשיך להיות מחוייב למדינה פלסטינית עצמאית. הנשיא גם הסכים עם הדרישה הפלסטינית להקלות עבור האוכלוסייה הפלסטינית, ולהמשך הנסיגות הישראליות.
אלא שביום שלישי, לאחר פגישת שרון בוש, נעלם ה'וי' שהופיע ליד סוגיית הגדר, לאחר שהנשיא הביע את הבנתו לכך שהיא חשובה לביטחון ישראל. גם בסוגיית האסירים נעלמה שביעות הרצון הפלסטינים, בעקבות הודעת הנשיא לפיה אין לשחרר אסירים עם דם על ידיהם.
גם בנושא ההקלות והנסיגות מהערים הפלסטיניות הוטל סימן שאלה גדול: הנשיא קרא להמשך שיתוף הפעולה בין הצדדים, אך נמנע מלחזור על הדברים שהשמיע לפלסטינים, בדבר הבנתו לסבלם במחסומים ובסגרים.
ברשות מחכים לראות כיצד ההבטחות שניתנו להם יתוגרמו לצעדים מעשיים בשטח. בינתיים, לפחות כלפי חוץ, מסכמים הפלסטינים את מסעו הרשמי הראשון של ראש ממשלתם בוושינגטון כ"מוצלח ביותר".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"החומה מהווה בעיה". בוש עם אבו מאזן
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"מבינים את הצורך בגדר". הנשיא עם שרון
צילום: איי פי
מומלצים