שתף קטע נבחר

 

ועדת השרים אישרה: 443 אסירים ישוחררו ביום רביעי

הוועדה בראשות שרון אישרה את שמות המועמדים לשחרור. פרסום השמות נדחה בשל עיכובים. מדובר במספר הקטן מזה שנמסר במהלך ביקור שרון בארה"ב. בעקבות התנגדות ראש השב"כ, היועץ המשפטי לממשלה והשר אורלב הוחלט לגנוז את הרעיון לשחרר גם עצירים שההליך המשפטי בעניינם בעיצומו

אם לא יהיו עיכובים של הרגע האחרון, ביום רביעי ישוחררו 443 אסירים פלסטינים מחמישה בתי כלא בישראל - כך החליטה אמש ועדת השרים לשחרור אסירים.
שמות המועמדים לשחרור אמורים היו להתפרסם היום באתר האינטרנט של השב"ס, אולם הכנת הרשימות טרם הושלמה. פירסום השמות נועד לאפשר למשפחות שנפגעו בפעולות טרור או לגורמים אחרים לערער לבית המשפט על ההחלטה לשחררם.
מספר המשתחררים קטן מכפי שפורסם במהלך נסיעתו של שרון לוושינגטון, אז דובר על 540 אסירים. בין המועמדים לשחרור כ-190 אסירים ביטחוניים, כ-160 אסירים מנהליים וכ-90 אסירים המוגדרים פליליים, וביניהם גם אסירים מארגוני הסירוב האיסלאמיים, כפי שאושר בממשלה. האסירים יועברו באוטובוסים לשטח הרשות הפלסטינית, ללא אזיקים על ידיהם, ושם יתקבלו על-ידי נציג רשמי מטעם הרשות הפלסטינית.
במהלך הישיבה קיבלו ראש הממשלה והשרים עידכונים על פיגוע הירי מדרום לירושלים, בו נפצעו אם ושלושת ילדיה. גורמים מדיניים וביטחוניים אמרו כי למרות הפיגוע הקשה, ההחלטה לשחרר את האסירים תצא לפועל.
השר זבולון אורלב מהמפד"ל, אחד החברים בוועדה, קרא לדחות את השחרור: "לא ייתכן שישראל תשחרר מחבלים בשעה שהפלסטינים מבצעים פעולות טרור, מה עוד שמדובר באזור בית לחם, שהשליטה הביטחונית בה הועברה לידי הפלסטינים", אמר.

לא ישוחררו אסירים שמשפטם מתנהל

הוועדה, שבראשה עומד ראש הממשלה, אריאל שרון, החליטה לדחות את ההצעה של שר המשפטים יוסף (טומי) לפיד, לפיה יוגמשו הקריטריונים לשחרור, ויתאפשר לשחרר גם אסירים שעניינם נמצא בהליך משפטי. לדברי לפיד, הגמשה שכזו תאפשר לשחרר אסירים נוספים במקום אלה שנמחקו מהרשימה המקורית. עוד אמר לפיד ששינוי זה יאפשר גם גיבוש של רשימת מועמדים לשחרור עתידי שישראל תוכל לשחררם כאשר תחליט שהדבר נחוץ מבחינה מדינית.
השר זבולון אורלב מתח ביקורת קשה על הצעתו של לפיד. הוא טען כי מדובר בפגיעה קשה בשלטון החוק ושמימילא אין לוועדה כל סמכות לקבל החלטה כזו, אלא רק לממשלה.
ראש השב"כ אבי דיכטר התנגד גם הוא להצעה. לדבריו, הגשמת הקריטריונים לא תסייע לאבו מאזן להילחם בטרור משום שממילא אין שום סימן לכך שהפלסטינים מתכוונים להלחם בתשתיות הטרור, והם אף מצהירים על כך בפומבי. "הפיגועים האחרונים שנמנעו, נמנעו על ידי צה"ל, המשטרה והשב"כ", אמר דיכטר. בתום הדיון אמר ראש הממשלה: "יותר קל היה לתפוס את האסירים מאשר לשחרר אותם".

"לשחרר בצורה מכובדת"

השרים דנו גם באופן בו יתבצע השחרור. גורמים מדיניים אמרו כי "יש חשיבות למכובדות העניין ולאיך שהדברים נראים".
השר לפיד טען שיש לדאוג שהשחרור יבויים בקפידה, על מנת שלא ישרת את התעמולה הפלסטינית. מה שישודר בעולם הוא שיקבע את הרושם בדעת הקהל, לכן יש לדאוג שהאסירים ישוחררו בצורה מכובדת ולא כבולים באזיקים באוטובוסים. לפיד הציע לאחרונה לערוך טקס מסודר, עם אפשרות לכיסוי תקשורתי, כאשר במהלך האירוע תתבצע החתמה של המשוחררים על תנאי השחרור, כולל הבטחה שלא ישובו לעסוק בטרור.
לבסוף הוסכם כי החתימה על ההתחייבות שלא לחזור לטרור תתבצע בכלא ולא בפומבי. לפיד שאל את ראש הממשלה, מה יקרה אם יהיו כאלה שלא ירצו לחתום. שרון השיב "מי שלא ירצה לחתום, גם אם הוא צריך להשתחרר בעוד יום אחד בלבד - לא ישוחרר".
נושא שחרור האסירים עלה גם בפגישה שהתקיימה אמש בין ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, האלוף (מיל') עמוס גלעד, והשר הממונה על ענייני הביטחון ברשות, מוחמד דחלאן. דחלאן אמר בפגישה כי בשלב זה הוא אינו תומך בהעברת המבוקשים המתבצרים במוקטעה ליריחו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שחרור אסירים פלסטינים (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
לפיד. "מה שישודר בעולם קובע את הרושם"
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
דחלאן. נפגש עם האלוף גלעד
צילום: רויטרס
מומלצים