שתף קטע נבחר
 

עכשיו זה רשמי: העיר מטונפת

תדירות נמוכה של ניקוי השטחים העירוניים. פסולת בניין בכמויות ענק מפוזרת בשטחים פתוחים. וכ- 20 אלף תלונות בשנה על לכלוך ברחובות. דו"ח מבקר המדינה מגלה את מה שידענו

בדו"ח הביקורת החדש לשלטון המקומי, שהתפרסם לאחרונה, מותח מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, ביקורת קשה על מצב הניקיון בעיר – או ליתר דיוק, על מצב הלכלוך. המבקר בדק את אופן הטיפול בניקיון העיר ואת הליך פינוי הפסולת, וקבע כי למרות ייעול הפעולות בנושא, ניקיונה עדיין לוקחה בחסר ואיסוף האשפה מחייב שיפור ניכר.
"בשטח השיפוט של העיר", נכתב בדו"ח, "מצויים שטחים פתוחים רבים, חלקם בבעלות העירייה וחלקם בבעלות גורמים אחרים, שנותרים מוזנחים והופכים למפגעים תברואתיים". העירייה השיבה למשרד מבקר העירייה כי בשנת 2002 הועברו תלונות בעניין שטחים אלו לאגף האכיפה העירוני, שפנה פעמים רבות לבעליהם בדרישה לסלק את המפגעים. עוד מסרה העירייה כי במסגרת מבצע 'טיפול 10' היא ניקתה שטחים פתוחים כמחווה של רצון טוב.
המבקר גם מותח ביקורת על דרך טיפולה של העירייה בהסרת כתובות גרפיטי שרוססו בעיר. "האכיפה אינה אפקטיבית, והמלכלכים אינם נתפסים במקרים רבים", נכתב. לדברי המבקר, מינואר 2000 עד יוני 2002 הגיעו למוקד לפניות הציבור 46,182 תלונות על לכלוך. כ- 40 אחוז מהן לא טופלו בזמן.
המבקר מוצא כי עיקר הבעיות נובעות מתדירות נמוכה של ניקוי השטחים העירוניים ומכך שבכלי האצירה לא היה די לסילוק האשפה שהצטברה. על פי מסמך שהכינה באוגוסט 2000 הרשות לפיתוח ירושלים, בתהליכי הבנייה של העיר נוצרו עודפי עפר ופסולת בניין בכמויות ענק. את הפסולת מפנה העירייה לאתר הסמוך למחלף מעלה אדומים או לאתר ההטמנה באבו-דיס. ממסמכים של הרשות לפיתוח עולה כי בגלל ריחוקם של האתרים ממרכז העיר ואי הנוחות להגיע אליהם, סולקו כמויות גדולות של פסולת בניין לשטחים פתוחים, ונוצרו מפגעים קשים שפגעו בחזות העיר. העירייה הסבירה למשרד המבקר כי גורמי האכיפה מתקשים לאתר את העבריינים, וכי מימון הפינוי נעשה מתקציב העירייה.
בשנת 98' חתמו העירייה ועיריית מעלה אדומים על הסכם שלפיו עיריית מעלה אדומים תפעיל את אתר ההטמנה באבו-דיס. על אף טענות עיריית ירושלים על הפרת החוזה מצד הקבלן, נמצא כי היתה מעורבת בבחירתו כמפעיל האתר מטעם החברה העירונית לפיתוח מעלה אדומים, שהתקשרה איתו ללא מכרז. עד סיום הביקורת בדצמבר 2002, העברת האחריות על הפעלת האתר לא שיפרה את אופן תפעולו הלקוי, והוצאותיה של עיריית ירושלים אף גדלו בכ- 12 מיליון שקל.
"על עיריית ירושלים", מוסיף המבקר, "להיערך בדחיפות למציאת פתרון לסילוקה ולהטמנתה של הפסולת העתידית עקב סגירתו המתוכננת של אתר אבו-דיס בשנת 2006". מהעירייה נמסר בתגובה: "ראש העירייה לומד את הנושא לפרטיו. עניין תברואה בפרט, כמו נושא שיפור פני העיר ואיכות החיים בכלל, הוא נושא מרכזי שראש העירייה ביקש לטפל בו באופן אישי במגמה להעלות את רמת הניקיון ואת יופיה של העיר, על כן החליט לאחרונה לקחת לידיו את תיק התברואה".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
כ- 40 אחוז מהתלונות על ליכלוך לא מטופלות בזמן (צילום אילוסטרציה)
צילום גלי תיבון
מומלצים