סקס: אלרגיה אינטימית
רגישות לזרע של בן הזוג היא תופעה נדירה אך מטרידה. הסימפטומים האפשריים הם כאב, אדמומיות, צריבה ונפיחוּת בנרתיק, בעיות נשימה ופריחה, ולעתים רחוקות גם התעלפויות. איך מטפלים בבעיה, שבמקרים מסוימים אף מאלצת את בני הזוג להיפרד
לפעמים אנחנו מגיבים לבן הזוג שלנו לא כל כך טוב. אבל יש אנשים - מעטים אמנם - שממש אלרגיים לבן זוגם, או ליתר דיוק, לזרע שלו. לפעמים האלרגיה 'מתחפשת' לזיהום פטרייתי או לזיהום הרפס ואינה מאובחנת. הסימפטומים – כאב, אדמומיות, צריבה ונפיחוּת בנרתיק – עלולים לחבל בקשר הזוגי, במיוחד אם האישה מנסה להיכנס להריון. החדשות הטובות הן שכשהבעיה מאובחנת, אפשר לטפל בה בהצלחה.
חלק מהנשים האלרגיות סובלות מבעיות מקומיות מיד אחרי המגע עם הזרע. למשל, צריבה ונפיחוּת באזור החיצוני של הנרתיק, אך לעתים גם בחלקים פנימיים יותר, יש כאלה שמתארות צריבה וכאב עזים, כאילו אלף מחטים מוחדרות לתוכן.
אחרות מגיבות באופן מערכתי וסובלות מבעיות נשימה, חרלת (פריחה מעקצצת) והתנפחות רקמות רכות. במקרים נדירים יש התמוטטות כלי-דם או אנאפילקסיה (רגישות יתר לחלבונים), שיכולים להתבטא בהתעלפות. אבל לדברי ד"ר ג'ונתן ברנשטיין, מרצה לרפואה קלינית בקולג' לרפואה באוניברסיטת סינסינטי, מהמעטים שחקרו אלרגיה לזרע ומטפל באנשים שסובלים מהבעיה, לא ידוע על מקרי מוות כתוצאה מכך.
במקרים מסוימים סובלות הנשים מתגובה מקומית ומערכתית כאחת. הסימפטומים – שמופיעים לרוב בתוך 20-30 דקות – נמשכים בין שעות לימים.
האלרגיה יכולה לפורר את מערכת היחסים בין בני הזוג. ד"ר ברנשטיין נתקל בנשים שנפרדו מבן זוגן, מאחר שהאלרגיה הייתה ייחודית לזרע שלו. ברוב המקרים נשים הן הסובלות, אבל הוא חקר מעט את התסמונת גם בקרב גברים, שסבלו מצריבה וכאב אחרי פליטת זרע אחרי שחזרו ממלחמת המפרץ. אבל גם במקרה הזה רוב התלונות הגיעו מבנות הזוג, שעד אז לא סבלו מהבעיה.
'חיסון' נגד האלרגיה לזרע
אלרגיה לזרע היא מצב שבו נשים אלרגיות לחלבונים שבנוזל הזרע. רבים מהחלבונים שקשורים לאלרגיה זו מצויים כנראה בכל נוזל זרע, אבל יש אנשים שמפתחים אלרגיה לחלבון שהוא ייחודי לאדם מסוים.
משערים שהתגובה המערכתית קשורה לנוגדן ספציפי, IgE, שמופעל על-ידי החלבון. תגובת הנוגדן דומה לזו שמתרחשת באנשים שסובלים מאלרגיה עונתית. באשר לתגובה המקומית, נראה שהגורמים לכך רבים. ייתכן שמדובר בתגובה אלרגית מושהה, שדומה לזו שמתרחשת במגע עם קיסוס רעיל.
לדברי ד"ר ברנשטיין, כדי לאבחן את הבעיה הרופא צריך לבדוק ביסודיות את ההיסטוריה הרפואית של המטופלת. לעתים קרובות מבלבלים אלרגיה לזרע עם פטרת קנדידה חוזרת בנרתיק ומחלות מין שונות. יש רופאים שאומרים לנשים שהנרתיק שלהן אינו רחב מספיק כדי להכיל את איבר המין של בן זוגן, והן עוברות ניתוח. לאחרות נאמר שהנרתיק שלהן יבש ושהן זקוקות לנוזל סיכוך. באותו שלב פונות הנשים המתוסכלות לאינטרנט, ואז הן עשויות להיתקל במידע על האלרגיה הזו ולהיוושע.
לדברי ד"ר ברנשטיין, יש השערות שהאלרגיה קשורה לאלרגיה למזון. ד"ר קובי שדה, מומחה לאלרגיה מהמרכז הרפואי תל-אביב, מציין שלעתים בת הזוג אלרגית לגורמים חיצוניים, כמו מזון שהבעל אכל ומגיע לזרע, או תרופות כגון פניצילין.
תגובה אלרגית מתרחשת לעתים רחוקות גם בסקס אוראלי. נשים סבלו מפצעים על פניהן אחרי מגע עם זרע, אבל רק מעטות חוו עקב כך אנאפילקסיה או סימפטומים בנרתיק. ייתכן, מסביר ד"ר ברנשטיין, שהדבר נובע מכך שהחלבונים שבזרע מנוטרלים במערכת העיכול.
הפתרון הטוב ביותר הוא הקונדום, וחשוב לשים אותו לפני החדירה. אם השימוש בו אינו מועיל, אומר ד"ר ברנשטיין, יש לבדוק האם אלרגיה לזרע היא אכן האבחנה הנכונה.
באוניברסיטת סינסינטי מטפלים בבעיה על-ידי ביטול הרגישות של הנשים לזרע של בן הזוג, באמצעות חיסונים שדומים לזריקות אלרגיה רגילות. הרופאים מפרידים בין החלבונים הגדולים והקטנים בזרע של בן הזוג. האישה עוברת בדיקת רגישוּת עור לחלבונים כדי לגלות למי מהם היא מגיבה, ואז היא עוברת במשך כמה שעות תהליך של ביטול הרגישות. הזריקות ניתנות כל 10-15 דקות בריכוזים הולכים וגדלים. לבסוף מטפטפים זרע לנרתיק האישה, ואם היא לא סובלת מסימפטומים, הטיפול מוכתר כהצלחה. לדברי ד"ר ברנשטיין, אחוזי ההצלחה של הטיפול מגיעים ליותר מ-95%.
במרפאות אחרות משתמשים בכל נוזל הזרע: מדללים את הזרע, ובהדרגה מטפטפים אותו לנרתיק במינונים הולכים וגדלים. לדברי ד"ר ברנשטיין, הטיפול לא תמיד מצליח. גם תרופות לטיפול באלרגיות עונתיות, כמו סודיום כרומולין ואנטי היסטמינים, אינן יעילות.
למרות האמונה הרווחת, אומר ד"ר ברנשטיין, מעולם לא הוכח קשר בין אלרגיה לזרע ועקרות. השימוש בקונדום למניעת האלרגיה מונע מהנשים להתעבר, אבל הזרעה מלאכותית הוּכחה כמוצלחת במקרים אלה. לדברי ד"ר שדה, במקרים של עקרות לא מוסברת מספר גינקולוגים בישראל נותנים למטופלות חיסונים נגד אלרגיה, למרות שאינן סובלות מסימפטומים כלשהם, מתוך הנחה שייתכן שזו הסיבה. אבל, לטענתו, נשים שסובלות מהאלרגיה אמורות לחוות את התסמינים האופייניים – גרד, צריבה ואדמומיות.
ומה ממליץ ד"ר ברנשטיין לזוגות שסובלים מהבעיה? ראשית, יש לשלול מחלת מין ובעיות מבנה אצל האישה. לגברים מומלץ לשתות הרבה לפני יחסי המין ובמהלכם, מאחר שהתייבשות יכולה לגרום לעלייה בריכוז הזרע ובחומציותו. אם קיימת בעיה, יש לבדוק אם שימוש בקונדום מונע את הסימפטומים. אם לא, יש לפנות לייעוץ במרפאה שמתמחה בטיפול באלרגיות. לדברי ד"ר שדה, רק מקרים ספורים מגיעים לשלב החיסונים, והבעיה נפתרת לרוב באמצעות תכשירים אנטי-אלרגניים.
הבעיה שיכולה לגרום אפילו לפרידה
צילום: סי די בנק
מומלצים