שתף קטע נבחר

החינוך החרדי: אורי זוהר מגייס

החרדים התרחקו בעקבות בחירות 2003 מהקופה הציבורית – ונאלצו לספוג השנה קיצוץ כבד במערכות החינוך השונות. בישיבות מדברים על "בריחת מוחות", למערכת החינוך של ש"ס מצטרפים רבים אבל המשכורות של המורים תקועות – ובחינוך העצמאי טוענים כי הם המקופחים ביותר. תמונת מצב

אלפי תושבים ברחבי הארץ קיבלו בשבועות האחרונים הודעה מוקלטת נרגשת בטלפון. הדובר היה לא אחר מאשר הרב אורי זוהר, החוזר בתשובה המפורסם ביותר בארץ, שקרא להם לרשום את ילדיהם למערכת החינוך החרדית.

 

ההודעה, שנמסרה בשם "מרכז רישום לב אחים", הזמינה את הציבור החילוני להצטרף בהמוניו למערכות החינוך החרדי. הרב זוהר עצמו מסרב למסור נתונים על ההיענות, אבל טוען כי "מדובר בעשרות אלפי תלמידים, מגבול הצפון ועד אילת, שכבר הצטרפו. ההצטרפות לא מחייבת את האדם בלבושו או לשנות סגנון חיים. אנחנו נותנים הזדמנות לרמת השכלה גבוהה - המבוססת על ערכי היהדות ".

 

צופה מן הצד יכול היה לחשוב כי מדובר במערכת חינוך אידילית, אבל בתוך מערכות החינוך החרדיות מודים שהתמונה מורכבת ובעייתית יותר. הרבה יותר. "למעשה, מעולם לא היה מצבנו קשה כל כך", אומרים ערב פתיחת שנת הלימודים בכירים במערכת החינוך החרדית.

 

גם כאן, כמו אצל הרוב החילוני, סובלים מקיצוץ מאסיבי בתקציבים, ובעיקר מהעובדה שהנציגים הפוליטים, ביהדות התורה ובש"ס כאחת, רחוקים מהקופה הציבורית וממוקדי ההשפעה. איך תיראה שנת הלימודים הקרובה במגזר החרדי? לא טוב, אומרים שם, ומפנים אצבע מאשימה לקואליציה של אנשי שינוי והמפד"ל.

 

הישיבות: קיצוצים, חששות ואזהרות

 

תקציב הישיבות בשנת 2002 עמד על מיליארד ושלושים וארבע מיליון שקלים. האוצר ביקש, בהתאם לתוכנית הכלכלית, לקצץ באופן דרסטי ב 50% בתקציב הזה. אבל משא ומתן מוצלח של חברי הכנסת החרדים מול פקידי האוצר העמיד את הקיצוץ על 17% בלבד: תקציב הישיבות עומד כעת על 830 מיליון שקלים בשנה.

 

מי יהנה מכך? במשרד הדתות רשומים 200 אלף תלמידים מגיל 12 ומעלה, בכ-2000 ישיבות ומוסדות תורניים, הכוללים חטיבות ביניים תורניות, כוללים לאברכים, ישיבות לחוזרים בתשובה וישיבות הסדר. "ברוב המוסדות כבר קיצצו ב-50% וזו מכה קשה. במידה ופקידי האוצר ימלאו אחר הבטחותיהם, הקיצוץ יהיה 17% בלבד, אבל לצערי פקידי האוצר לא ממהרים", טוען אברהם פרידמן, חבר הנהלה באיגוד "מנהלי הישיבות והמוסדות התורניים".

 

פרידמן מדגיש כי מצב של חוסר ודאות כלכלית שמוביל אף לעיכוב במשכורות, גורם לעזיבה של מורים טובים, "ואחריהם עוזבים גם התלמידים המצטיינים וכך מתפורר מוסד".

 

מקור נוסף של העברת כספים לישיבות היה משרד הרווחה, שבו היה נהוג מסלול סיוע לכ-10,000 תלמידים בשנה ב-300 פנימיות לגילאי 12-18. המסלול היה מיועד לתלמידים ממשפחות קשות יום, שלא יכלו לעמוד בתשלומים.

 

שר הרווחה, זבולון אורלב, החליט עם כניסתו לתפקיד לקצץ את הסיוע ולהורידו מ-60 מיליון לעשרה מיליון בשנה בלבד. הצעד הזה עורר זעם רב: "נשבור את הכללים באופן חד צדדי ונזעק זעקה רמה", מזהיר פרידמן, "לא ייתכן שהכסף הזה נחטף על ידי שרי המפד"ל".

בלשכת השר אורלב טרם הגיבו לטענות בנושא.  

 

ש"ס: יותר תלמידים, אבל אין כסף

 

ברשת מעיין החינוך התורני, השייכת לתנועת ש"ס, 120 בתי ספר לגילאי א' עד ח', 530 גני ילדים (בעיקר בפריפריות) ובסך הכל כ-14 אלף תלמידים.

 

המצב הכלכלי הקשה וריחוקה של ש"ס מהעטינים הפוליטיים לא הוסיפו למצבה המקרטע של מערכת החינוך שלה. בעקבות המשבר שפקד את הרשת, הקים מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, קרן מיוחדת שתפקידה לאסוף תרומות, בעיקר מחו"ל, על מנת שהרשת לא תיסגר.

 

ולדברי אנשי ש"ס, זה עובד: מנכ"ל "קרן ההצלה של החינוך התורני", דוד גיל, מדווח בגאווה כי בשנתיים האחרונות הצליחה הקרן לאסוף סכום של 26 מיליון שקלים. "לולא הקרן, בתי ספר רבים היו נסגרים", הוא אומר.

 

גיל דוחה בתוקף את כל הטענות נגד החינוך של ש"ס. "חושבים שאנחנו פנאטים, מחנכים לבורות. אבל בשטח תוכל למצוא ילדות בגן חובה שרות באנגלית. במערכת החינוך שלנו מלמדים מתמטיקה ומחשבים".

 

בכירים ברשת מעיין החינוך התורני טוענים כי לקראת פתיחת שנת הלימודים הם מבחינים בגידול משמעותי בהרשמה: "באילת בלבד נרשמו 100 ילדים חדשים", הם אומרים, "ועוד היד נטויה".

 

אבל בשטח שומעים גם קולות אחרים: מורים ברשת של ש"ס באשקלון למשל, מספרים כי אמנם נתוני הרישום השנה היה מעודדים, אבל הכסף מטפטף קלושות. "כבר כמה חודשים לא קיבלתי משכורת בצורה מסודרת", אומר מורה ברשת. "מידי חודש אנחנו מקבלים או דחייה של השכר לחודש הבא, או מעין מפרעה על חלק ממנו. לגבי זה מקום עבודה נוסף ולכן איכשהו מסתדרים - אבל חלק מהמורים פה נקלעו לבעיות כלכליות קשות והם חיים מהבטחות".

 

ח"כ יצחק כהן מש"ס מודה כי הטענות נכונות. "מבחינה רוחנית, מצבנו פשוט מצוין - הרישום הולך וגדל ויש אלינו פניות רבות. אבל מבחינה גשמית המצב מאוד קשה. אין לנו הכנסות ואין לנו תקציבים. יש בעיות עם המשכורות. אנחנו מנסים לגייס כספים מכל מיני מקורות ובעזרת השם הכל יסתדר".

 

החינוך העצמאי: "הכי מקופחים"

 

ברשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל ודגל התורה ישנם כ-270 תלמודי תורה ו-7 בתי ספר לכיתות עליונות, בהם לומדים כ-65 אלף תלמידים. עוד כ-400 גני ילדים משרתים כ-11 אלף ילדים. משרד החינוך הוא המקור התקציבי העיקרי, והרשת מעסיקה כ-5000 עובדי הוראה ו-1000 גננות.

 

יו"ר החינוך העצמאי, יוסף לייזרזון, מספר כי גם כאן תמונת הקיצוץ קשה. "ניתנה הוראה לקצץ באלפי שעות לימוד ולפטר מאות עובדים. ברור כי בשנת הלימודים הקרובה התלמידים ילמדו פחות, בתי ספר מרוחקים ייסגרו וכרגע אין פתרון לגידול הטבעי במספר התלמידים".

 

ח"כ משה גפני מיהדות התורה טוען בתוקף כי נתונים של מחקר כלכלי שהזמין, מוכיחים כי "החינוך העצמאי מקופח ביחס למערכת החינוך הכללית. בתי ספר חרדים לא נהנים מסל שלם של שירותים ומתקני עזר שכל ילד חילוני מקבל".

 

אבל למרות כל הנתונים האלה, בכירי מערכות החינוך החרדיות מתעקשים על אופטימיות – שמקורה, איך לא, באמונה. "התורה תמשיך לעבור לדור הבא ,לא יהיה נתק", מסביר בחיוך אברהם פרידמן. ככלות הכל, זה רק כסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוהר. המגייס הרשמי?
אתר הכנסת
כהן. רוחנית טוב, גשמית קשה
אתר הכנסת
אתר הכנסת
גפני. אצלנו הכי גרוע
אתר הכנסת
צילום: אטילה שומפלבי
אורלב. בישיבות מאשימים
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים