שתף קטע נבחר

שעת' דיבר על זכות השיבה - וחזר בו

השר הפלסטיני לענייני חוץ טען בביירות כי מפת הדרכים מבטיחה את זכותם של פליטים לחזור "לחיפה או לשכם". בעקבות התגובות הזועמות בישראל - חזר בו ואמר שזכות השיבה לישראל תוכרע במו"מ

"זכותם של הפליטים הפלסטינים לשוב לבתיהם בישראל או לשטחים הכבושים מובטחת במסגרת תוכנית מפת הדרכים" - כך אמר שלשום (ו') השר הפלסטיני לענייני חוץ, נביל שעת'.  

 

על-פי סוכנות הידיעות הצרפתית, במהלך ביקור בביירות ביקש שעת' להבהיר כי בתוכנית השלום של הממשל האמריקני, שנוסחה יחד עם האיחוד האירופי, רוסיה והאו"ם, "לא הוצב כל תנאי לחזרתם של הפליטים רק למדינה הפלסטינית".

 

"זכות השיבה אינה עוד אשליה", ציין שעת'. "היא חלק בלתי נפרד מיוזמת השלום הערבית (זו של יורש העצר הסעודי), אשר נזכרת כמסמך מרכזי אליו מתייחסת מפת הדרכים".

 

את מפת הדרכים עצמה שיבח שעת', וציין כי מדובר בתוכנית הטובה ביותר לשלום בין ישראל לפלסטינים שנהגתה מאז 67'. לראייתו, התוכנית מנציחה את זכות השיבה ומעגנת אותה במסמך בינלאומי רשמי לפתרון הסכסוך.  

  

"איננו רואים כל פתרון אחר לבני עמנו, במיוחד לאלה היושבים בלבנון, מאשר לשוב לבתיהם", אמר השר הפלסטיני. הוא הדגיש: "זכות השיבה כוללת את חזרת הפליטים למדינה פלסטינית עצמאית, כמו גם לערים פלסטיניות בתוך המדינה היהודית. בין שאדם בוחר לחזור לחיפה או לשכם – זכותו לעשות כן מובטחת".

 

שעת' אמר את הדברים בשיחה עם עיתונאים במלונו בביירות. קודם לכן, במסיבת עיתונאים שערך לצד שר החוץ הלבנוני, ז'אן עובייד, התייחס שעת' לזכות השיבה למדינה הפלסטינית בלבד. נראה כי לאור הביקורת שנמתחה על הדברים, שינה השר הפלסטיני את הנימה.

 

בעקבות התגובות הזועמות בישראל שינה שעת' את דבריו ואמר כי הפליטים מלבנון יוכלו ללא ספק לחזור לערים במדינה הפלסטינית העצמאית. הוא הוסיף כי זכות השיבה לערים בתחום ישראל תוכרע במשא ומתן.

 

בישראל זעמו: "זו תביעה להרס מדינת ישראל"

 

גורמים מדיניים בירושלים דחו את דבר שעת' ואמרו כי "זכות השיבה סותרת את חזון שתי המדינות לשני העמים, ואינה מעוגנת במפת הדרכים". לדברי הגורמים, "לא יהיה סיום של הסכסוך עד שהפלסטינים יבינו שלא תהיה שיבה לשטחי ישראל, והשיבה יכולה להיות רק למדינה הפלסטינית. התביעה לזכות השיבה היא תביעה להרס מדינת ישראל, ואף ישראלי לא יסכים לה".

 

לדברי שר הבריאות, דני נווה, "ההתבטאות מעידה על כך שהמנהיגות הפלסטינית לא ויתרה על רצונה בחיסולה של מדינת ישראל - משום שאין משמעות אחרת לזכות השיבה". נווה הוסיף כי כל התקדמות ביישום מפת הדרכים צריכה להיות מותנית בוויתור פלסטיני על זכות השיבה.

 

ח"כ אילן שלגי משינוי מיהר לקרוא להשעיית כל המגעים עם שעת' ולהחרמתו המוחלטת.  ואכן, גורמים מדיניים אמרו כי בכירים ישראלים, בהם שר החוץ שלום, שוקלים להקפיא את הקשרים עם שעת'. 

 

ח"כ שמעון פרס אמר כי דברי שעת' אינם נחוצים ואינם מקדמים את הסיכוי להשיג הסדר. "ישראל לא יכולה ולא תסכים לסכן את מצבה הדמוגרפי, ונראה שהפלסטינים שוב עוסקים בעניין שלעולם לא ישיגו", אמר פרס. 

 

גם השר לשעבר יוסי ביילין, כיום יו"ר תנועת שח"ר, דחה את דבריו של שעת'. לדבריו, "פתרון בעיית הפליטים יתבצע על ידי התיישבות בתחומי המדינה הפלסטינית בלבד. הפלסטינים יודעים היטב כי לא יוכלו להיכנס לישראל במסגרת זכות השיבה, מכיוון שאין שום גורם רציני בישראל שיוכל לקבל זאת".


פורסם לראשונה

 

בהכנת הכתבה השתתפו סוכנויות הידיעות.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
"כבר לא אשליה". שעת'
צילום רויטרס
צילום: רויטרס
יוסיפו להיפגש? שעת' ושלום
צילום: רויטרס
מומלצים