שתף קטע נבחר

החלוץ נענש - וביתו נבנה מחוץ למושבה

מעל נחל ראש פינה עומד זה כ-120 שנה בית בן-אריה, בית חווה שנשמר כמעט במתכונתו המקורית. המועצה המקומית נאבקת, גם משפטית, לשימורו ובינתיים הצליחה למנוע את הריסתו

כשבאים לראש פינה יש תמיד תחושה שמגיעים לפיסת כפר בטוסקנה עם ניחוח ישראלי. באביב תמצא שם פריחה נהדרת, בחורף קרירות אירופית, ואפילו בקיץ החם, תמיד תמצא שם פינה מוצלת להינות מאוויר יבש וצח.
אבל לא רק אוויר וירוק יש במושבה הגלילית הזו, שמעניקים לה את אופיה המיוחד, יש בה גם בתי אבן נפלאים, ורבים מהם שוקמו ושומרו הן על ידי בעליהם והן ביוזמות ציבוריות.
השימור בראש פינה החל כבר בשנות ה-70. ביוזמת יגאל אלון המנוח, שסבו, אלתר שוורץ, נמנה עם מייסדי המושבה, הוקמה האגודה לשימור ראש פינה. האגודה הצליחה להביא לשיקום בית פיק"א (בית פקידות הברון רוטשילד) וביתו של חוקר המלריה, פרופ' גדעון מר (סבו של השחקן ג'וליאנו מר).
מאז חדרה המודעות גם לתודעה של התושבים שברשותם בתים ישנים, וכיום ניתן למצוא בתים רבים ששוקמו כאמור בידי בעליהם תוך שימור סגנון התקופה.
המועצה המקומית בשיתוף קק"ל, משרד הפנים וחמ"ת (החברה הממשלתית לתיירות), גיבשו לאחרונה תוכנית לשיקום חלק נוסף בלב האתר לשימור. מדובר בריצוף באבנים את מה שנקרא בעבר "הבולוואר", בסמוך לבית פיק"א, והרחבתו. עם השלמת הפרויקט תאסר הכניסה לכלי רכב, והללו יחנו בחניון שמוכשר בימים אלה בוואדי ראש פינה, לרגלי האתר. בפרויקט, שיימשך שלוש שנים, יושקעו 6 מיליון שקל. המתכנן הוא האדריכל קלמן כץ.
כמו כן, מבצעים בימים אלה פעולות הצלה ב"מלון שוורץ" שהקים סבו של יגאל אלון ליד בית הכנסת, בשיתוף המועצה לשימור אתרים, בהשקעה של כמה עשרות אלפי שקלים. פרויקט שימור נוסף שהושלם לפני כמה חודשים, בסיוע מפעל הפיס, הוא בית היקב הישן (בסמוך לסניף הדואר). המבנה בנוי שתי קומות מאבני גיר ועוד מרתף בנוי בזלת, שקירותיו החיצוניים נחשפו עתה. המבנה ישמש מרכז יום לקשישים, מרכז נוער ומשכן לתזמורת העירונית.

החלוץ נענש עי"י הפקידים

ברחוב דוד שו"ב, לרגלי ההר, שוכן בית משפחת בן-אריה. הבית נבנה כמה שנים אחרי הקמת ראש פינה בגלגולה השני, בשנת 1882 על ידי יוצאי רומניה. את הבית בנה צעיר בשם יהושע בן-אריה ומיקומו, מחוץ לתחום המושבה המקורי, קשור בסיפור הבא.
כמה שנים אחרי הקמתה התארגנו תושבי ראש פינה נגד הפקידים העריצים של הברון רוטשילד, ואף העזו לשגר מכתב בנושא לברון בפריז. כותב המכתב היה יהושע בן-אריה, שהיה חדש במושבה ולא היה ער לתוצאות הצפויות.
בראש מנגנון הפקידות במושבה עמד אז יצחק אושרי (1886-1884). אושרי, בין יתר מעלליו, נהג ל"צנזר" את המכתבים שיצאו מהמושבה אל הברון רוטשילד, וכך עלה על מכתב המחאה.
כשגילה כי בן-אריה חתום על מכתב התלונה, הורה להענישו. הוא נאסר לכמה ימים באורווה ואחר כך הוטל עליו לאסוף את האשפה במושבה. אבל בכך לא תם העונש. כשביקש בן-אריה לבנות בית במושבה, אסר עליו אושרי לבנותו בתוך המתחם המקורי של היישוב, אלא מעבר לנחל ראש פינה.

אפילו הדלת נשמרה

הבית, בן קומה אחת, נבנה במעלה ההר. מדרגות אבן מוליכות אליו בין שיחים ועצים עתיקים. זהו בית איכרים פשוט, בנוי חומרים בסיסיים, קירות אבני גיר שטויחו, תקרת עץ, גג רעפים מרסליים ורצפת אבן. בכניסה נשמרה דלת העץ המקורית. מקירות הבית נמשכת חומת אבן בגובה הבית היוצרת ריבוע, כאשר הבית נמצא באחת הפינות. בפינה אחרת היו הרפת והאורווה שכוסו בגג פח.
נכדו של יהושע, מנחם בן-אריה, היה אחרון הדיירים בבית. הוא מת ערירי לפני כארבע שנים. בשל אורח חייו הסגפני, נותר הבית כמעט במתכונתו המקורית, ללא שום סממני קדמה. כיום מתחלקים בעיזבון שישה בתי אב.

מאבק משפטי

לפני כשנה מכרו שניים מהיורשים את חלקם בבית לד"ר אברהם אבן-חן, וזה החל בעבודות שיפוץ בתוך המבנה, שלדעת מומחים לשימור אתרים, אינן עולות בקנה אחד עם מדיניות השימור ורוח התקופה.
בעקבות כך פנה ראש המועצה המקומית של ראש פינה, אהרון ברנזון, לבימ"ש השלום בקרית שמונה וזה הוציא צו זמני שמונע המשך העבודות בטרם תוגש תוכנית שימור. כמו כן הכריזה המועצה המקומית על "החלת הליך תכנוני" שאמור להפוך את חלקו של הנכס לשטח ציבורי.
"אין עוד בארץ בית חווה מתקופת העלייה הראשונה שנשמר ממש במתכונתו המקורית כפי שנשמר בית משפחת בן-אריה", אומר ברנזון, שאמור לסיים בקרוב את תפקידו. לדבריו, הוא המועצה תעשה הכל כדי שהבית ישוקם וישומר במתכונתו המקורית.
למאבקו של ברנזון שותפים קבוצת תושבים, שהפגינו במקום בראשית השנה, וכן המועצה לשימור אתרים בראשות המנכ"ל יוסי פלדמן. ברנזון ופלדמן מנסים למצוא תורם שיוכל להציל את הבית. על פי הערכה, מדובר בסכום של כמיליון דולר עבור הבית והשטח סביבו, סך הכל כ-17 דונם.
בינתיים, בחודשים האחרונים ניסה באבן-חן באמצעות עו"ד עמית רוזינס, למנוע את צעדי המועצה לעיכוב מימוש זכויות בנכס על ידי תביעות לכמה ערכאות.
ברנזון מסר השבוע ל-ynet כי כל התביעות נמחקו וכי כעת עומדת על הפרק הצעה שעיקרה שימורו של הבית כולל שטח של 8 דונם מהנחלה, כאשר היורשים יקבלו מסך 17 הדונם כ-2.7 דונם לבניית 3 יחידות דיור תוך הקפדה על אופי הבנייה (כמו שימוש באבנים ישנות מבתים שפורקו), וכאשר הכניסה תיעשה ממדונות ההר, ולא מתחתית הוואדי.
האם התוכנית לשימור ובנייה אכן תצא לפועל - ימים יגידו. בכל מקרה, הפגיעה בבית נמנעה לפי שעה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית בן-אריה. החזית פונה צפונה
המבנים הנלווים לבית בן-אריה
ראש פינה ממבט על
מומלצים