שתף קטע נבחר

המועצה לצרכנות: היעדר אכיפה מוחלט על מחיר ספרי הלימוד

המועצה לצרכנות ומשרד התמ"ת: משרד החינוך אינו מפקח על מחירי הספרים כנדרש ממנו, ואף מאשר אוטומטית מחירים החשודים כמופקעים אותם קבעו המו"לים. הדרישה: להעביר את הפיקוח לתמ"ת

המועצה לצרכנות ומשרד התמ"ת מאשימים את משרד החינוך בהתעלמות מהחוק בכל הנוגע למחירי ספרי לימוד. הטענה המרכזית היא שמשרד החינוך אינו מפקח על מחירי הספרים כנדרש ממנו, ואף מאשר אוטומטית מחירים החשודים כמופקעים אותם קבעו הוצאות הספרים.  

 

במסיבת עיתונאים שכונסה היום (ב') אמרה  גלית אבישי, מנכ"ל המועצה לצרכנות, "פורמלית קיים פיקוח על מחירי ספרי הלימוד, אך בפועל לא קורה דבר ויש היעדר אכיפה של 100%".  דרישת משרד התמ"ת ונמועצה לצרכנות היא להעביר את הפיקוח על מחירי הספרים למשרד התמ"ת כדי שיהיה "פיקוח אמיתי". מיכאל רצון, סגן שר התמ"ת והאחראי על הצרכנות במשרד, אמר כי "צריך להפסיק את הפארסה הזו".

 

משרד החינוך טען בתגובה, כי "אינו אחראי לפיקוח על מחירי ספרי הלימוד, וכי לאחרונה הועברה חובת הפיקוח על המחירים".

בתגובה לכך נמסר מהמועצה לצרכנות כי "נבצר מבינתנו להבין איך יכול משרד החינוך לטעון שאינו אחראי על הפיקוח על מחירי ספרי הלימוד כששרת החינוך עצמה חתומה על צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (ספרי לימוד), שנחתם במרץ השנה. תגובת משרד החינוך למחדלו מהווה המשך שערורייתי לעובדה כי לא רק שאינו ממלא את חובותיו על פי חוק, אלא שהוא גם מנסה להתנער תוך ניסיון לבלבל את הציבור". 

  

המחירים נקבעים לפי דרישת המו"לים

 

מתחקיר שערכה המועצה לצרכנות. עולה כי המחיר המירבי לספרי הלימוד שמאושר על ידי משרד החינוך, נקבע על סמך דרישת ההוצאה לאור וללא כל בדיקה כלכלית. זאת, בניגוד לעקרונות שנקבעו ב-98' בנוסחת סוארי שנקבעה על ידי משרדי התמ"ת והאוצר כבסיס לקביעת מחירים מירביים במגוון מוצרים הנמצאים בפיקוח על ידי המדינה.

 

מה שקורה בפועל, לטענת המועצה לצרכנות, הוא  שבמקום לבדוק את דרישות הוצאות הספרים שנוקבות במחיר מופרז באופן ודאי, מאמץ משרד החינוך את דרישותיהן באופן אוטומטי. בעקבות קביעת המחיר הגבוה כל השוק מעדכן מחירים כלפי מעלה - ומי שנפגע הם הצרכנים, שלא יכולים שלא לקנות את הספרים.

 

במסיבת העיתונאים נחשפו גם ציטוטים מפרוטוקולים של ישיבות ועדת המחירים במשרד החינוך, המפקחת על מחירי ספרי הלימוד. בין השאר מצוטט בישיבה מנובמבר 2002 משה דקלו, מנהל  בכיר במשרד האחראי על מחיר הספרים, כי "מחיריהם של ספרי לימוד חדשים נקבעו עד כה על ידי הוצאות הספרים, ומשרד החינוך אישר באופן אוטומטי מחירים אלו". בישיבה מדצמבר 2002 מצוטט בנימין לוי, הממונה על אישור התוכן בספרי הלימוד, כי "היכולת שלי לתמחר ספרי לימוד מוגבלת. במשרד החינוך אין גורם שעוסק כיום בתמחור ספרי לימוד".

 

אבישי טוענת, כי "מ-98' ועד היום השערורייה הזו ידועה למשרד החינוך - ולא נעשה איתה כלום. יש זילות מוחלטת של הכסף שלנו".

  

גם בתי הספר עוברים על החוק

 

בעקבות הממצאים בדקה המועצה לצרכנות ביצעה המועצה לצרכנות בדיקות נוספות. בין היתר נבדקו 34 חנויות ספרים ברחבי הארץ, והתגלה בשכל אחת מהן הפקיעו מחיר של ספר אחד לפחות.   עוד התגלה, מבדיקת 71 בתי ספר, כי 99% מהם לא מציינים את המחיר המירבי   לספרי הלימוד ברשימה הנמסרת לתלמידים, בניגוד להוראות חוזר מנכ"ל משרד  החינוך.

 

לסיכום, אומרת אבישי, יש כאוס מוחלט: זה משרד החינוך שמתעלם מהחוק, בתי הספר שמתעלמים מכל ההסדרים וזה החנויות שמבצב זה חוגגות אף הן.  לשאלה מדוע הסיפור עלה רק עכשיו, שבוע לפני תחילת שנת הלימודים ולאחר שרוב ההורים כבר רכשו את הספרים, אמרה אבישי כי החומר הגדיע לידיהם רק לפני שלושה שבועות והם בדקו אותו לפני שהחליטו לפרסמו. "בכל מקרה", אמרה אבישי, "המטרה היא שהדבר לא יישנה גם בשנים הבאות.  אם לא תושג הגנה לציבור ואם משרד החינוך לא יפעל לאלתר לתיקון המצב, המועצה תעתור לבג"צ".

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספרי לימוד. כדאי לדעת הם בפיקוח
מומלצים