שתף קטע נבחר

הנגבי יצא "באנחת רווחה" מהדיון בבג"ץ על מינויו

שבעה שופטים דנו בעתירה הדורשת לפסול את מינויו של הנגבי לשר לביטחון פנים. הפעם לא מתחו השופטים ביקורת על הנגבי, והוא יצא מרוצה

הרכב מורחב של שבעה שופטי בג"ץ דן הבוקר (ג') בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד מינויו של צחי הנגבי לתפקיד השר לביטחון פנים. את החלטתם ימסרו השופטים במועד אחר.

 

במהלך הדיון לא הקשו השופטים על הנגבי בשאלות נוקבות ובדברי ביקורת, כפי שעשו בדיון הקודם בעניינו, שנערך בהרכב של שלושה שופטים בלבד. הפעם העדיפו לשמור על זכות השתיקה. בתום הדיון אמר הנגבי לעיתונאים: "תמיד נעים להיות בבית המשפט ולראות את הצדק נעשה". הוא הוסיף כי היה "דיון מכובד", וכי הפסיקה תהיה "כפי הנדרש". לדבריו, אין זה סוד שעורך דינו, דוד ליבאי, יצא מן הדיון הקודם מתוסכל, ואילו הפעם "יש אנחת רווחה".

 

"הנגבי לא יכול להיות מגדלור של שלטון החוק"

 

התנועה לאיכות השלטון טוענת בעתירה, שהוגשה בחודש מרץ, ערב כינון הממשלה, כי הנגבי אינו כשיר לכהן כשר לביטחון פנים בשל החשדות שנחקרו נגדו בפרשת "בראון-חברון" ובפרשת עמותת "דרך צלחה". בפרשת "דרך צלחה" קבעה ועדת האתיקה של הכנסת כי הנגבי פעל בניגוד עניינים כאשר קיבל כספים מחברות הדלק כראש עמותת "דרך צלחה", בה בעת ששימש יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, שעסקה בעניינים הקשורים לחברות הדלק.

 

לטענת התנועה לאיכות השלטון, המינוי הוא בלתי-סביר באופן קיצוני ופוגע באמון הציבור במערכת אכיפת החוק. עוד נטען בעתירה כי הנגבי מצוי בניגוד עניינים, שכן הוא אחראי על קידומם של קציני משטרה בכירים שחקרו אותו.

  

עו"ד אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון טען בדיון כי "לא ניתן לדרוש נורמת התנהגות אחת מהמפכ"ל ונורמה אחרת מהשר הממונה עליו. נכון שהוא חף מפשע, אבל זה לא אומר שהוא צריך להיות פרנס ציבור והמגדלור של שלטון החוק". עוד אמר עו"ד שרגא כי קיים דפוס ההתנהגות החוזר על עצמו בהתנהלות השר הנגבי.

  

הפרקליטות: "לא דבק בו כל פסול ורבב"

 

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, התנגד למינויו של הנגבי עם הקמת הממשלה, אולם הוא בחר להגן על המינוי בבית המשפט. נציגת פרקליטות המדינה, עו"ד אסנת מנדל, טענה כי המינוי זכה לאישור הכנסת וראש הממשלה. לדבריה, "מתחם הסבירות של ראש הממשלה הוא מתחם רחב ביותר". בתשובה לטענה כי קיים חשש שהשר הנגבי לא יקדם קצינים שחקרו אותו בעבר, אמרה עו"ד מנדל, כי "מדובר בחשש רחוק, מעורפל, שאינו מצדיק את פסילת השר". לדבריה "בששת החודשים בהם הנגבי מכהן בתפקידו, הוא ביצע מינויים בשירות בתי הסוהר, מינה מנכ"ל למשרדו וכן קצינים שונים, ולא דבק בו כל פסול ורבב. הנגבי היה שר הבריאות, השר לאיכות הסביבה, שר המשפטים ולא נדבק בו כל רבב".

  

עו"ד דוד ליבאי, המייצג את השר הנגבי, טען כי התיקים בעניינו של הנגבי נסגרו ללא הגשת כתבי אישום. בעניין פרשת "דרך צלחה", אמר עו"ד ליבאי, כי בהחלטת ועדת האתיקה של הכנסת נקבע כי הוא פעל במצב בו היה רק חשש לניגוד עניינים - ולא היה ניגוד עניינים של ממש

 

בעניין החשש כי הנגבי לא יקדם קצינים שחקרו אותו, שאל עו"ד ליבאי: "בכמה קצינים מדובר? שלושה, ארבעה, חמישה, שישה? השר הנגבי הוא לא היחיד שמחליט מי ימונה למפכ"ל. גם לרה"מ יש מילה וגם למפכ"ל היוצא יש מילה בעניין".

 

בעיקרי הטיעון שהוגשו מטעם רובינשטיין ושרון לקראת הדיון, נאמר בין היתר כי "בעת שנחקר, לא עשה השר הנגבי שימוש בזכות השתיקה, אלא שיתף פעולה באופן מלא עם חוקריו. עובדה זו השליכה בעיני ראש הממשלה הן על משמעות ההחלטה שלא להעמידו לדין והן על אמון הציבור".  


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
השר צחי הנגבי. תמיד נעים לראות את הצדק נעשה
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: סבסטיאן שיינר
השופט חשין. הביקורת הנוקבת לא נשמעה הפעם
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי פי
רה"מ שרון. חשוב שהנגבי לא שמר על זכות השתיקה
צילום: איי פי
מומלצים