שתף קטע נבחר

ספרי לימוד: זמנם של המשומשים

הביקוש לספרים משומשים עלה השנה באופן מיוחד. המיתון במשק והמצב הכלכלי תרמו לכך לא מעט. איפה לקנות, כמה זה עולה ומה חשוב לדעת בעת הרכישה

בראשית אוגוסט התקיימו בקניון ערים בכפר-סבא במסגרת יריד חזרה לבית הספר יומיים של מכירות ספרים משומשים. המכירות התנהלו בשעות אחר הצהריים והמארגנים היו המומים מהביקוש. וזה לא סיפור ההצלחה היחיד של הספרים המשומשים השנה. כ-70% מהלקוחות המגיעים לרשת צומת ספרים כדי לרכוש ספרי לימוד מעדיפים לרכוש ספרים משומשים, מציין אבי שומר, מנכ"ל הרשת שהצטרפה השנה לראשונה למכירת ספרים משומשים. הביקוש לספרים אלו גבוה יותר בכיתות הגבוהות שבהן ספרי הלימוד יקרים יותר, לעומת הכיתות הנמוכות שבהן ספרי הלימוד הם בעיקר חוברות עבודה והפעלה במחירים שנעים בין 7 ל-30 שקל,שאותן מעדיפים ההורים לקנות כחדשים, אומר שומר.

 

בגלל המיתון

 

הצטרפותה של צומת ספרים למכירת ספרים משומשים מהווה תופעה יוצאת דופן. עד היום לא שיחקו רשתות הספרים במגרש הספרים המשומשים, שיוחד לחנויות מתמחות בכל עיר, כמו לוטוס בת"א או בוקשופדינה ברעננה. אגב, כבר בשנה שעברה פתחה החנות האחרונה את האתר הגדול ביותר באינטרנט למכירת ספרים משומשים, המתיימר למלאי של כ-28 אלף ספרים וחוברות לימוד. גם באתר זה מדווחת דינה גל-אור, מנכ"ל הפרויקט, על גידול בביקוש לספרים המשומשים בסדרי גודל של כ-20% בהשוואה לשנה שעברה.

 

החיפוש אחר אלטרנטיבות מיד שנייה לצורך החזרה לבית הספר עלה גם מסקר מיוחד שערך מכון ברנדמן על-פי הזמנת "ידיעות אחרונות" בקרב מדגם מייצג בן 501 נשאלים. מהסקר עלה כי ב-82% מהמשפחות מעבירים ספרים מילד לילד. ב-41% מעבירים ילקוטים. ב-36% מהמשפחות מעבירים ציוד לימוד ובשליש מהמשפחות מעבירים תלבושת אחידה. 71% מהספרים בהם ישתמשו השנה התלמידים יהיו משומשים ורק 29% חדשים.

 

המיתון נותן את אותותיו בכל הנוגע לרמות המחירים של פריטי הציוד לבית הספר. שליש מההורים יקנו את המוצר הזול ביותר בשוק בלי להתחשב בכך אם הוא מותג או לא. שליש יקנה מותג אבל רק אם יוצע במחיר מפתה. ושליש נוסף מההורים דיווח כי הם מוכנים לרכוש מותג בתנאי שהפער בין מחירו למחיר מוצר רגיל איננו גדול מדי, קובעת רות ברנדמן, מנכ"ל מכון ברנדמן.

 

ברשימת הקשים להשגה

 

גל-אור סבורה כי המירוץ אחר ספרים משומשים נובע גם מהמיתון והמצב הכלכלי, גם מהמחירים הגבוהים של ספרי הלימוד החדשים, אבל גם ממה שהיא מכנה - זילות ההתיחסות לבית הספר. לדבריה, אין את הכבוד שהיה פעם לבית הספר. הורים מוכנים שהילד לא יגיע עם כל הספרים, רעיון שלא העזו להשלים איתו בעבר, והם מוכנים להמתין לספר המשומש אפילו עד לאחר פתיחת שנת הלימודים.

 

אכן, ישנם לא מעט ספרים משומשים שנחשבים קשי השגה. ברשימת קשי ההשגה מצויים, על-פי גל-אור, ספרי מתמטיקה לתיכונים וחוברות עבודה לבגרות בלשון. מדובר בסדרה של כ-10 חוברות שקשות להשגה במצב טוב, כי על-פי אופיין התלמידים נוהגים לכתוב בתוכן.

 

התופעה חוזרת על עצמה גם בספרי אנגלית, שרבים מהם דורשים כתיבה בתוך הספר. כללית, אומרים כל העוסקים בתחום, קשה להשיג מהדורות חדשות של ספרים מכל הסוגים. במיוחד כאשר מדובר במהדורות חדשות ששונות רק במעט מהמהדורות הוותיקות, מסביר גם אמיר חן מספרי לוטוס בת"א.

 

הספרים המשומשים המבוקשים ביותר הם בעיקר ספרי המתמטיקה לכיתות הגבוהות של יואל גבע ובני גורן, שמחירם יקר ונע בין 118-99 שקל, אומר אבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים. עוד מבוקשים במיוחד ספרי היסטוריה, אזרחות ופיזיקה לכיתות הגבוהות. שומר מעריך כי במחצית השנייה של השנה יהיה קשה להשיגם כמשומשים.

 

לצד חנויות לספרים משומשים, ירידים בבתי ספר, צובר השנה האינטרנט תאוצה כערוץ קנייה ומכירה. האתר הגדול והמסודר ביותר הינו כאמור בוקשופדינה, שהכריז השבוע על מבצע מיוחד. שירות משלוח ספרים באמצעות שליחים הביתה בעלות של 12 שקל בלבד, בלי קשר לסכום הקנייה.

 

אתרים נוספים, אבל קטנים יותר, הם חילזון, שהתקשנו מאד למצוא בו את הספרים שחיפשנו, ובוקליין, המבוסס על טרייד-אין בין גולשים ואיננו חנות מסודרת לממכר ספרים משומשים.

 

למעוניינים למכור

 

חנויות הספרים המשומשים, כולל אתר האינטרנט של בוקשופדינה, גם רוכשות ספרים משומשים מתלמידים המעוניינים למכור. מדיניות התמחור משתנה ממקום למקום - בחנויות השכונתיות מקובל לשלם למוכרים 25% מערך הספר על-פי מחירו הקטלוגי, בצומת ספרים משלמים למוכרי הספרים המשומשים שליש מהמחיר הקטלוגי, אבל בזיכוי לרכישה בחנות של מוצרים או ספרים אחרים. בבוקשופדינה מקבלים על ספרים משומשים של בתי הספר היסודיים 25% מהערך הקטלוגי לרכישה באתר המוכר גם מכשירי כתיבה. תמורת ספרים של תלמידי תיכונים משולם רבע ממחירם הקטלוגי בכסף המועבר לחשבון הבנק של המוכר.

 

מה חשוב לדעת כאשר מוכרים או קונים ספרים מיד שנייה? שגם בין העוסקים השונים בספרים משומשים יש פער מחירים, על-פי המקום וגם על-פי מצב הספר. את אטלס ברוור לבתי ספר יסודיים שמחירו כחדש - 99.90 שקל - מצאנו כמשומש במחירים שבין 59.94 שקל בבוקשופדינה ועד ל-66.60 שקל בצומת ספרים. מקראה אני זהיר, שמחירה כחדשה 34.30 שקל, מצאנו כמשומשת במחירים שבין 20 שקל בלוטוס ל-22.85 שקל בצומת ספרים.

 

חשוב בעת רכישת ספר משומש להיות משוכנע שאכן מדובר במהדורה העדכנית והרצויה, כי ישנם ספרים וחוברות עבודה שיצאו במהדורות חדשות, שאפילו המוכרים מתקשים להבדיל ביניהן ובין המהדורות הוותיקות אם לא יבחינו באותיות זעירות המדגישות את העובדה שמדובר במהדורה חדשה.

 

דרך טובה לקריאת כיוון הינה שימוש במרכז המידע הטלפוני של בוקשופדינה שם מבטיחים לענות על שאלות בנושא ספרים משומשים 24 שעות ביממה בטלפון: 1-800-320-321. שווה גם לגלוש לאתר, אם כי לא כל הספרים מצויים בו. ספר שנמצא אפשר להגדיל, כולל את הצילום ולוודא איך נראית המהדורה החדשה והעדכנית ומה רמות מחיריה כעותק חדש או משומש. בעת קנייה מקובל לגבות תמורת הספר המשומש כשני שליש ממחירו כחדש.

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן וולק
ספרי לימוד. המיתון נותן אותותיו
צילום: אופירה יוחנן וולק
מומלצים