שתף קטע נבחר

המדריך השלם לאיש העסקים המעופף

המעביד שלח אותך לחו"ל? כמה אש"ל אתה צריך לקבל? כמה מהכסף ששילמת במלון הוא הוצאה מוכרת? האם בן הזוג יכול להצטרף? האם מס הכנסה ישלם לך כרטיס במחלקה ראשונה? דוד שי עונה על כל השאלות

שאלה: אני עומד לנסוע לעשרה ימים לצרפת בשליחות המעביד. כמה אש"ל מגיע לי?

 

תשובה: כחלק מתהליך הגלובליזציה הופכת נסיעת עסקים לחו"ל למאורע שאינו נדיר, במגזר העסקי וגם במגזר הציבורי. חרף זאת, אין מאורע זה מוסדר במסגרת דיני העבודה, וגם בהסכמים קיבוציים כלליים אין התייחסות אליו. לפיכך, גובה האש"ל שישולם לך הוא עניין שבינך לבין המעביד. נקודת מוצא מקובלת לקביעת הוצאות השהייה היא הסכום המוכר למס על-ידי מס הכנסה - 57 דולר ליום (בנוסף להוצאות הלינה).

 

שאלה: מה גובה הפטור ממס, שניתן להוצאות לינה בחו"ל?

 

תשובה: רבים מהחזרי ההוצאות הניתנים לעובד בשל נסיעה עיסקית לחו"ל הן בגדר הוצאה מוכרת. פירושו של ביטוי זה הוא, שמבחינת העובד הסכום ששולם לו פטור ממס. מאידך, החזרי ההוצאות נחשבים למעביד כהוצאה עיסקית. הוצאות הלינה בחו"ל עבור 7 הלילות הראשונים מוכרות כהוצאה מוכרת. זאת עד ל-204 דולר ללילה. עבור שאר הלילות, כל הוצאות הלינה מוכרות למס, אם עלותה נמוכה מ-90 דולר ללילה. לגבי לינה יקרה יותר, 75% מהוצאות הלינה מוכרות, זאת עד עלות לינה של 153 דולר ללילה.

 

שאלה: אם במהלך שליחותי בחו"ל אלון אצל ידיד או קרוב משפחה, האם אני זכאי להחזר הוצאות לינה מהמעביד אף שלמעשה לא אשלם תמורת הלינה? האם תשלום זה יהיה פטור ממס?

 

תשובה: מדובר בעניין הנתון להסכמה בינך לבין מעבידך. השאלה היא, האם מעבידך יסכים להחזיר לך הוצאות לינה ללא הצגת קבלות. מבחינת מס הכנסה, במקרה שבו אין לעובד קבלות על הלינה, יוגדלו הוצאות המחייה המוכרות ל-96 דולר ביום (תוספת של 39 דולר ליום). להכרה בהוצאות שהייה על-ידי מס הכנסה, אין צורך בקבלות.

 

שאלה: קביעת סכומים אחידים להוצאות לינה בחו"ל זה עניין קצת בעייתי. איך אפשר להשוות הוצאות שהייה ולינה בטוקיו להוצאות בהונגריה?

 

תשובה: אכן, יש ערים שהלינה בהן יקרה מאוד, ואחרות שבהן הלינה זולה. הגבול שקובעות התקנות, 204 דולר ללילה, מאפשר לינה ברמה סבירה במרבית מדינות העולם. לנציב מס-הכנסה יש סמכות להתחשב במחירי לינה חריגים. הנציב לשעבר, דורון לוי, השתמש בסמכותו זו וקבע שבע מדינות, שבהן כל הסכומים להוצאות לינה והוצאות שהייה אחרות מוכרות גבוהות ב-25% מהסכומים הרגילים. המדינות: הונג-קונג, טייואן, יפן, סין, סינגפור, הפיליפינים וקוריאה.

 

שאלה: במהלך נסיעה עיסקית לחו"ל יש לעובד הוצאות שונות הקשורות במימוש מטרת הנסיעה. האם יש הגבלה על הוצאות אלה?

 

תשובה: הוצאות הקשורות במימוש הנסיעה העסקית, בהן נסיעה בתחבורה ציבורית לסוגיה, דמי כניסה לתערוכות מקצועיות ולכנסים ושירותי עזר שונים, מוכרות במלואן לצורכי מס. ההוצאות להשכרת רכב בחו"ל מוכרות עד ל-45 דולר ליום.

 

שאלה: האם מעביד השולח עובד לחו"ל רשאי להסתפק במימון השהות במלון (לינה וארוחת בוקר), אך להימנע מתשלום יתר הוצאות הקיום?

 

תשובה: בדיני העבודה אין הוראות המחייבות את המעביד לשלם את מלוא הוצאות הקיום בחו"ל, כך שהתשובה לשאלתך היא כן. לעומת זאת, ספק אם הסדר כזה הוא הסדר סביר. זאת בהתחשב בהכרה של נציבות מס הכנסה בהוצאות אש"ל בחו"ל, ובפרט בהתחשב בכך שההוצאות נגרמות לעובד עקב יציאתו לחו"ל בשליחות המעביד.

 

שאלה: אני נוסע לבקר בתערוכה מקצועית בחו"ל במשך ימים אחדים, ואחר כך אמשיך בטיול פרטי. האם אני זכאי להוצאות אש"ל מוכרות במשך כל התקופה?

 

תשובה: אם המעביד מוכן לשלם לך הוצאות אש"ל במשך כל התקופה, תבוא עליו הברכה. מבחינת מס הכנסה לא יהיו הוצאות אלה מוכרות.

 

שאלה: אני נוסע לנסיעת עסקים בחו"ל יחד עם אשתי. האם הוצאות הלינה והטיסה שלה יהיו מוכרות?

 

תשובה: הצטרפותה של אשתך לנסיעה זו אינה הכרחית לפעילות המעסיק. לכן כל הוצאותיה בנסיעה זו הן הוצאות פרטיות, ואינן מוכרות.

 

שאלה: אני מעונין לתת פרס לעובד מצטיין - נסיעה של שבוע לחו"ל כולל כל ההוצאות. האם פרס זה פטור ממס כנסיעה עסקית לחו"ל?

 

תשובה: ככלל, דינו של פרס לעובד כדין כל הטבה אחרת הניתנת לעובד. כלומר, הפרס חייב בכל המיסים החלים על השכר. מובן, שאם הפרס יהיה נסיעה לתערוכה או לכנס מקצועיים, יחולו על נסיעה זו הכללים המקובלים על נסיעה עיסקית לחו"ל.

 

שאלה: אני עצמאי, ומרבה לנסוע לארה"ב לרגל עסקי. האם אני רשאי לחגוג לפעמים על חשבון מס הכנסה ולנסוע במחלקה ראשונה?

 

תשובה: כרטיס הטיסה לנסיעת עסקים בחו"ל הוא בגדר הוצאה מוכרת, אך יש לה גבול. ההוצאה לכרטיסי טיסה במחלקת תיירים או במחלקת עסקים מוכרת במלואה, אך ההוצאה לכרטיס טיסה במחלקה ראשונה מוכרת רק בגבולות מחירו של כרטיס במחלקת עסקים באותה טיסה.

 

שאלה: ההוצאות שאני מקבל ממעסיקי בעת נסיעה לחו"ל גבוהות מאלה המוכרות על-ידי מס הכנסה. האם פירוש הדבר שאשלם עליהן מס?

 

תשובה: אם מעבידך מוכן לשלם לך הוצאות גבוהות מאלה המוכרות על-ידי מס הכנסה, אני משער שהוא עושה זאת משום שהוא מעריך, שההוצאות בפועל גבוהות מההוצאות המוכרות. במקרה זה, סביר שהוא ייקח את נטל המס על עצמו, ולא יגלגל אותו אליך.

 

שאלה: אני מרבה לנסוע לחו"ל במסגרת עסקי. בזכות זאת הפכתי לנוסע מתמיד ואני זכאי לקבל כרטיס טיסה חינם מחברת התעופה. האם אני רשאי לעשות שימוש פרטי בכרטיס זה, למשל לתת אותו לאשתי?

 

תשובה: כרטיס הטיסה שקיבלת בזכות היותך נוסע מתמיד שייך למעסיקך, שמימן טיסות אלה וזכה בגללן להכרה בהוצאות לצורך מס. אם המעסיק מסכים שתעשה שימוש פרטי בכרטיס זה, שווי הכרטיס יהיה חייב במס.

 

שאלה: האם אני זכאי לתשלום עבור שעות נוספות בחו"ל? האם מגיע לי פיצוי על עבודה בחגים ובשבתות?

 

תשובה: הכללים לתשלום שעות נוספות או למתן פיצוי על עבודה בשבתות וחגים הנעשים בחו"ל אינם שונים מהכללים בארץ. במקרים רבים העובדים הנוסעים לחו"ל הם בגדר עובדים בתפקידי הנהלה או בתפקידים הדורשים מידה מיוחדת של אמון אישי. עובדים כאלה אינם מקבלים כלל תשלום בעד שעות נוספות, לא בארץ ולא בחו"ל. עובדים אלה אינם זכאים גם לפיצוי על עבודתם בשבתות וחגים.

 

שאלה: כאשר אני נמצא בחו"ל בנסיעת עסקים אני רחוק מביתי וממשפחתי גם בשעות המנוחה. האם אני זכאי לתשלום שעות נוספות גם על שעות המנוחה?

 

תשובה: שעות מנוחה, גם כאשר המנוחה נעשית בחו"ל, אינן שעות שבהן עומד העובד לרשות העבודה. לכן, אינן מזכות בגמול שעות נוספות.

 

שאלה: אני עומד לנסוע לחו"ל בשליחות מקום עבודתי לתקופה של שנה. האם כל הכללים החלים על נסיעה עיסקית לחו"ל חלים גם עלי?

 

תשובה: על נסיעה לחו"ל בשליחות המעביד לתקופה רצופה של יותר מ-4 חודשים חלים כללי מס שונים לחלוטין מאלה החלים נסיעה קצרה יותר. בדרך כלל משתנה גם מבנה השכר, כך שיתאים לאופי המיוחד של נסיעה ארוכה זו.

 

כותב הדברים הוא דוד שי, ראש מוקד פיתוח יישומים בחברת חילן-טק. שי עמד במשך 15 שנה (עד סוף 1999) בראש תחום תוכנת שכר ומשאבי אנוש בחברה.

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
טיסת עבודה. המעביד ישלם
צילום: איי פי
מומלצים