שתף קטע נבחר

פעם שניה בפראג?

את בירת צ'כיה היפהפיה אי אפשר לכבוש בביקור חד-פעמי. ניצן פררו משרטט מסלול לתיירים חוזרים וכבר ממליץ על גיחה שלישית. פראג למתקדמים

אם בביקורכם הראשון בפראג התאהבתם אנושות ביפהפיה המתעוררת, סביר שנשבעתם לחזור אליה מתישהו. זה בסדר, אתם לא היחידים. ביננו, גם בגיחה השלישית לא תשבעו ממנה.

 

תקציר הפרק הקודם: הסתובבתם בכיכר העיר העתיקה היפהפיה, הלכתם בעקבות קפקא, צעדתם הלוך ושוב על גשר קארל, חרשתם את כיכר וצלאב בעיר החדשה, חזרתם לשורשים ברובע היהודי ובקבר המהר"ל, לא פסחתם על המצודה הענקית. ועכשיו, למי שמתכנן לעמוד בשבועה ולקפוץ לביקור נוסף, הנה מדריך תמציתי, מעין 'פראג למתקדמים'.

 

היום הראשון

 

נתחיל במאלה סטראנה ('הרובע הקטן'), הריאה הירוקה והמתוקה של פראהא, כפי שהצ'כים קוראים לבירתם.

הרכבל יעלה אתכם לגן רוז'ובי, אחד משמונת הגנים המעטרים את גבעת פטרז'ין. אל תתפלאו אם תמצאו כאן יותר צ'כים מתיירים. איזה רוגע, איזו שלווה, ובעיקר - איזה נוף. כאן, 318 מטר מעל פני הים, העיר נפרשת במלוא יופיה. התצפית ממגדל 'מיני אייפל' מספקת זווית נהדרת.

 

את כיכר מאלוסטראנסקה למרגלות המצודה אי אפשר לפספס. החשמליות ('טראם') חוצות ללא הרף את הכיכר עמוסת התיירים וגדושת המבנים המעניינים, שהבולט ביניהם הוא זה של כנסיית ניקולאס הקדוש. הכיפה הירוקה של הכנסיה חולשת על כל רובע מאלה סטראנה. תקרת הפרסקו שבתוך הכנסיה היא הגדולה באירופה. אל תבלבלו אותה, אגב, עם כנסיית ניקולאס הקדוש (כן,השם זהה לחלוטין) שליד כיכר העיר העתיקה. גם היא שווה ביקור, בשל עיצוב הפנים המדהים שלה.

 

ממש בהמשך כיכר מאלוסטראנסקה נמצא רחוב נרודובה ההומה, אחד היפים בעיר מהבחינה הארכיטקטונית.

 

היום השני

 

בגשר קארל כבר הייתם בביקור הקודם - ועשיתם בחוכמה. הפעם מומלץ לרדת ממנו לאי קאמפה (מדרגות מצד שמאל לקראת סופו, אם מתחילים מהצד המזרחי). עד לפני כמה שנים הצ'כים והתיירים לא ממש התייחסו למקום הזה, אבל באחרונה הוא פורח. מומלץ להסתובב ו/או לנוח בכיכר קאמפה, בפארק ובשבילים הקרובים לנהר הוולטאבה.

 

ברחוב צילנה מחכה לכם סימטת מדרגות צרה ומדהימה, שלא מאפשרת מעבר של 'זה שעולה וזה שיורד' בו זמנית. עליכם ללחוץ על הרמזור שבכל קצה, וכשיש אור ירוק לצאת לדרך.

 

לא הרחק מקאמפה נמצאת כיכר מלטה, כשהאובייקט הבולט בה הוא קיר הגרפיטי המוקדש לג'ון לנון. בימי השלטון הקומוניסטי, הרבה לפני מהפכת הקטיפה של 1989, צעירים צ'כים רבים התגנבו לכאן וריססו סיסמאות שלום, אהבה וביטלס.

 

אסור לחזור מפראג בלי ללגום בירה, ומומלץ לשתות את הבירה הנהדרת והכל-כך לא מרה בפאב 'או פלקו' בעיר העתיקה, אולי מבשלת השיכר העתיקה בעולם (יותר מ- 500 שנה). כאן בדיוק ישב וכתב ירוסלב האשק את יצירת המופת 'החייל האמיץ שווייק'.

 

היום השלישי

 

נרחיק קצת ממרכז העיר וניסע דרומה למצודת וישהראד העתיקה, הנמצאת על צוק גבוה מעל הוולטאבה. המבצר הזה, שהיה מיושב כבר במאה ה- 9, הוא היום אתר שליו ואהוב מאוד על הצ'כים. בין האתרים המעניינים תמצאו כאן את שער הלבנים, בית הקברות בו טמונים כמה מגדולי האומה הצ'כית (כמו המלחינים דבוז'ק וסמטנה והצייר אלפונס מוחה), וגם את כנסיית הקדושים פטרוס ופאולוס.

 

חוזרים קצת למרכז, לכיכר קארל. זהו למעשה הגן הכי גדול בעיר (70 דונם) כשבראש הכיכר ניצבת כנסיית איגנאטיוס היפה. במזרח סטארה מייסטו (העיר העתיקה), לא רחוק מכיכר הרפובליקה, מומלץ מאוד ביקור ב'אובצני דום' - בית העיריה החדש (הישן הוא זה עם השעון האסטרונומי, מיודעכם מהביקור הקודם). בבניין היפהפה תתוודעו לפסלים, תערוכות ולסגנון האר-נובו של אלפונסו מוחה. 

 

הכתבה פורסמה לראשונה במרץ 2000 במוסף 'מסלול' ב'ידיעות אחרונות'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רני שלו
צילום: רני שלו
צילום: ר.אזולאי
צילום: ר.אזולאי
מומלצים