שתף קטע נבחר

ייתכן שארה"ב תקזז מחיר הגדר מהערבויות

גורמים בבית הלבן הודיעו שארה"ב עלולה לקזז כספים שמשקיעה ישראל בהתנחלויות מכספי הערבויות. ייתכן שעלויות בניית גדר ההפרדה יקוזזו אף הן מהערבויות. בממשל האמריקני הביעו התנגדות לתוואי הגדר וגם במועצת הביטחון של האו"ם נמתחה ביקורת חריפה בעניין זה

גורמים רשמיים בבית הלבן הודיעו אמש (יום ב') שבכוונת ארה"ב לקזז את הכספים שמשקיעה ישראל בהתנחלויות בשטחים מהערבויות הכספיות. הממשל האמריקני שוקל לקזז גם את עלויות בניית גדר ההפרדה מהערבויות.

 

הסכומים יקוזזו מהערבויות בסך תשעה מיליארד דולר, שאישר הממשל האמריקני בסוף חודש מארס השנה. הממשל החליט להעניק לישראל רק רבע מהמענק הביטחוני המיוחד שביקשה - מיליארד דולר.

 

גורמים מדיניים בירושלים אמרו שישראל טרם קיבלה הודעה על קיזוז עלויות הגדר מהערבויות: "לא סביר שהחלטה כזו תתקבל בלי לעדכן אותנו". הגורמים העריכו שהממשל יממש בכך סעיף הגלום בהסכם הערבויות, המאפשר לארה"ב לקזז מהערבויות סכומים שמושקעים במקומות הסותרים את העמדה האמריקנית, כמו למשל בהתנחלויות.

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, צפוי להיפגש אחר הצהריים עם שר האוצר האמריקני, ג'ון סנו, וייתכן שבפגישה ידונו שני האישים גם בסוגיה זו. ג'ון סנו צפוי להיפגש גם עם אישים ברשות הפלסטינית ולקדם סוגיות כלכליות, שישפרו את המצב בשטחים ויקדמו את תוכנית מפת הדרכים.

 

גורמים רשמיים בממשל האמריקני ציינו שטרם התקבלה החלטה אם לקזז מהערבויות את עלויות בניית גדר ההפרדה: "זה עדיין נושא שיש לדון בו", אמר מקור בוושינגטון. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הגדיר את בניית גדר ההפרדה "בעיה". הוא גם כינה את הגדר "חומה", בעת פגישתו עם ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, אבו מאזן. לפרויקט מיוחד על גדר ההפרדה לחצו כאן.

 

גם בדיון שנערך אמש במועצת הביטחון באו"ם נמתחה ביקורת חריפה על בניית הגדר בתוך השטחים: "לישראל יש זכות לבנות גדר הפרדה בשטחה, אבל לא בשטחם של אחרים. הגדר מפרידה בין כפרים, בין תלמידים לבתי ספר", אמר שליח האו"ם למזרח התיכון, טריה לארסן.

 

גורמים בקונגרס התייצבו הלילה לצדה של ישראל ואמרו שאין לקזז את עלויות בניית הגדר מהערבויות. אותם גורמים הטילו ספק אם הבית הלבן יוכל לממש את איומו לקצץ את הערבויות לישראל.

 

הערבויות מאפשרות לגייס כספים בעולם

 

את הבקשה לקבלת חבילת סיוע מיוחד, הגישה ממשלת ישראל לממשל האמריקני לפני כשנה. הבקשה כללה ערבויות בהיקף של שמונה מיליארד דולר ומענק ביטחוני מיוחד בסך ארבעה מיליארד דולר נוספים, כדי לממן את ההוצאות הביטחוניות המיוחדות של ישראל כתוצאה מהאינתיפאדה.

 

הערבויות האמריקניות אמורות לאפשר לממשלת ישראל להנפיק איגרות חוב בשוקי ההון בעולם תחת המטריה של ערבות ממשלת ארה"ב. בנוסף, הערבות אמורה לאפשר לישראל לגייס כספים בריבית נמוכה יותר, בשיעור של עד 2% מתחת לריבית השוק.

 

ערבויות דומות, בהיקף של 10 מיליארד דולר, העניק הממשל האמריקני לישראל בראשית שנות ה-90. אז ניתנו הערבויות למימון הקליטה של גל העולים הגדול ממדינות חבר העמים. ישראל ניצלה אז את מלוא הזכות לערבויות והנפיקה אגרות חוב בסכום של יותר מ- 9 מיליארד דולר. 

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון אטד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עיכוב בהעברת הכסף. בוש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ייפגש עם שר האוצר האמריקני. שרון
צילום: רויטרס
צילום: משרד הבטחון
הגדר "בעייתית"
צילום: משרד הבטחון
מומלצים