שתף קטע נבחר

 

האו"ם החליט ברוב מוחץ: לא לגירוש ערפאת

לאחר שארה"ב הטילה וטו על הצעת גינוי לישראל במועצת הביטחון, פנו הפלסטינים לאסיפה הכללית וזכו לניצחון סמלי: 133 מדינות - בהן כל מדינות האיחוד האירופי - הצביעו בעד החלטה הקוראת לישראל שלא לגרש את ערפאת ולחדול מהאיומים כלפיו. גורמים מדיניים בישראל: "זו החלטה אומללה". דוברו של ערפאת: העולם תומך בו. שר החוץ יוצא לעצרת האו"ם

האסיפה הכללית של האו"ם קיבלה אמש (ו') הצעת החלטה המגנה את ישראל וקוראת לה שלא לגרש את יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ולחדול מאיומיה על ביטחונו.

 

133 מדינות הצביעו בעד ההחלטה, בהן כל מדינות האיחוד האירופי. ארבע מדינות התנגדו - ישראל, ארה"ב, מיקרונזיה ואיי מארשל. 13 מדינות נמנעו, ביניהן אוסטרליה, קנדה ומדינות דרום אמריקה.

 

מדינות ערב עקפו את הוטו האמריקני

 

בתחילת השבוע הטילה ארה"ב וטו על הצעת החלטה דומה שהניחה סוריה על שולחן מועצת הביטחון. לאחר הכישלון במועצת הביטחון ביקשה סודאן לכנס דיון חירום של האסיפה הכללית של האו"ם, שיעסוק ב"מעשים בלתי חוקיים מצד ישראל באזור מזרח ירושלים הכבוש ובשאר השטחים הפלסטינים הכבושים".

 

במסגרת דיון החירום הניחו הנציגים הפלסטינים נוסח מתוקן של הצעת החלטת הגינוי לישראל בגין איומי גירוש ערפאת. האיחוד האירופי הציע תיקונים לנוסח הקודם שנדחה, ובין השאר כלל בהצעה החדשה גינוי לפיגועי ההתאבדות וקריאה למנגנוני הביטחון הפלסטינים להילחם בטרור כדי למנוע שפיכות דמים משני הצדדים. בתום הדיון הועלתה ההצעה החדשה להצבעה, והתקבלה ברוב מוחץ.

 

מדובר בהחלטה בעלת חשיבות סמלית, שאין סנקציות בצדה: על פי החוק הבינלאומי, החלטות שמתקבלות באסיפה הכללית של האו"ם אינן מחייבות כמו אלה של מועצת הביטחון.

 

הפלסטינים: "סטירת לחי לישראל"

 

ישראל דחתה את החלטת האסיפה הכללית. בהודעה שפרסם משרד החוץ נאמר: "אנו מצרים על כך שהפלסטינים, במקום להפנות את מאמציהם למלחמה נגד הטרור, בחרו שוב להפנות את מרצם לזירה הרטורית".

 

יועץ התקשורת של ראש הממשלה, רענן גיסין, אמר כי ישראל אינה מייחסת חשיבות לתוצאות ההצבעה. גורמים מדיניים הוסיפו: "זוהי החלטה אומללה שנותנת לגיטימציה למנהיג של טרור, ורק מוכיחה את פשיטת הרגל המוסרית והפוליטית של העצרת הכללית. בעצרת האו"ם יש אינפלציה של הודעות: אפשר להעביר ברוב של 100 קולות שהירח הוא שטוח". 

 

שר החוץ, סילבן שלום, יוצא הלילה לעצרת השנתית של האו"ם, המכנסת שרי חוץ וראשי ממשלה מרחבי העולם. שלום צפוי להיפגש בעצרת עם מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, ועם שרי חוץ של מדינות ערביות. בביקור הוא יעסוק, בין היתר, בהחלטת האסיפה הכללית ויציג את טענות ישראל על "מגמה של הצבעות אוטומטיות נגד ישראל באו"ם".

  

הפלסטינים קידמו את ההחלטה בקורת רוח וכינו אותה "סטירת לחי לישראל ולתומכיה". דוברו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית: "ההחלטה באסיפה הכללית הוכיחה את התמיכה של מרבית מדינות העולם ביאסר ערפאת ובעם הפלסטיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
האסיפה הכללית. רק ארה"ב, מיקרונזיה ואיי מרשל תמכו בישראל
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ערפאת. ההחלטה הוכיחה את התמיכה בו
צילום: רויטרס
מומלצים