שתף קטע נבחר
 

סומכים על נסראללה

"אנו בטוחים שהחיזבאללה יודע מה צריך לעשות כדי שיהיה צדק", אומר ל-ynet מאחורי הסורגים אחד מהאסירים הפלסטינים המצפים להשתחרר במסגרת עסקת השבויים הקרבה בין ישראל לחיזבאללה. לדבריו, שיחרורם של רבים מהאסירים היושבים בכלא עוד מימי האינתיפאדה הראשונה הוא צדק היסטורי - והוא וחבריו רוכשים כבוד רב לחיזבאללה, אולם לא יצטרפו לשורותיו

"ישבנו וקראנו בכלא מכתב ששלח מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, לאסירים הלבנונים ולחברי הארגון, שבו כתב כי הוא מתחייב לפעול לשחרור כל הפלסטינים שלא נכללו בגלי השחרורים שבאו לאחר הסכמי אוסלו. אנחנו אופטימיים מאוד" - כך מספר ל-ynet ג', אסיר פלסטיני היושב באחד מבתי הכלא בארץ.

 

ג' משוכנע כי ישוחרר בקרוב, יחד עם מאות אסירים פלסטינים, במסגרת עסקת השבויים עם החיזבאללה. הוא יושב בכלא מאז אמצע שנות ה-80, לאחר שנשפט ל-27 שנות מאסר באינתיפאדה הראשונה על ידוי בקבוקי תבערה וחברות בארגון עוין.

 

היום משמש ג' כאחד מנציגי האסירים בכלא, ובראיון טלפוני מאחורי הסורגים הוא מפרט את התקוות של האסירים הפלסטינים, ומפרט מעט על הקשר בינם לבין החיזבאללה.

 

תאר את האווירה בקרב האסירים מאז החלו הדיבורים על העסקה המתקרבת עם החיזבאללה.

 

"אפשר לומר שהאסירים אופטימיים, אפילו אופטימיים מאוד, אבל מדובר באופטימיות זהירה. האסירים, במיוחד הוותיקים, שעל חלק גדול מהם פסחו כל גלי שחרור האסירים הקודמים, חוששים מאכזבה נוספת. אבל הפעם יש יותר אופטימיות כי זה נראה יותר רציני, הן מהצד של החיזבאללה והן מהצד של ישראל".

 

דווח בתקשורת על מתח בבתי הכלא בין האסירים, על רקע הכנת רשימות אפשריות של משוחררים, מתח שהגיע אפילו לקטטות.

 

"אנחנו מאוד הופתענו מהדיווחים האלה. מבדיקה שערכנו התברר שלא היתה אף בעיה מכל סוג שהוא ובוודאי שלא היתה שום קטטה. לא יכול להיות מתח על רקע של הכנת הרשימות, כי הארגונים הפלסטינים, במיוחד החלק שלהם שנמצא בחו"ל, הוא שמכין ביחד עם החיזבאללה את הרשימות והם אלה שבונים את סדר העדיפות - כשהקריטריון הראשון הוא הוותק, כלומר שישוחררו קודם כל אלה הכלואים מלפני הסכמי אוסלו".

 

כמה כאלה יש בבתי הכלא?

 

"כמעט 420. מתוכם 14 כלואים יותר מ-20 שנה, כ-100 אסירים כלואים יותר מ-15 שנה ויותר מ-300 אסירים הכלואים יותר מעשר שנים. אלה לא נכללו עד כה בכל השחרורים הקודמים. להם אמורה להינתן העדיפות הראשונה - ללא קשר לשום חישוב פוליטי או שיוך ארגוני. זה מה שהובהר לנו על ידי העוסקים בעניין".

 

האם יש לכם קשר ישיר עם החיזבאללה סביב העניין?

 

"עם החיזבאללה אין לנו שום קשר ישיר. מה שכן, אנו בקשר עם הארגונים שלנו וההנהגות בחו"ל של הארגונים הם אלו שבקשר עם החיזבאללה, ומעצבים איתו את הרשימות".

 

דובר על כך שיתכן שיעבירו את המשוחררים לחו"ל.

 

"מעולם לא עלה הרעיון הזה. אף אחד לא דיבר איתנו על זה. הארגונים שלנו וגם החיזבאללה לא הציעו זאת. אנחנו לא אוהבים את הרעיון הזה, אבל יתכן שאם זה יהיה הפתרון היחיד, נהיה מוכנים לדון בו ואולי אף לקבל אותו, אבל אנו רוצים לחזור לבתים שלנו ולמשפחות שלנו וזאת כמובן העדפה שלנו. אנו בטוחים שהחיזבאללה יודע מה צריך לעשות כדי שיהיה צדק".

 

בישראל יש מי שטוענים שמחיר העסקה יקר מדי - שאסור לשחרר מאות אסירים תמורת שלוש גופות החיילים והשבוי טננבאום. 

 

"אנו לא מתייחסים לעניין הזה כאל עניין של מחיר. אנשים שנמצאים פה כבר שילמו מחיר כבד. הם העבירו את רוב שנות חייהם בכלא. כפי שאמרתי קודם, יושבים פה אסירים הכלואים יותר מ-10, 15 ו-20 שנה. חלקם גם עבר את גיל ה-60. אחרים - ילדיהם התחתנו והולידו ילדים בעודם בכלא".

 

אבל יש חשש שחלק מהמשוחררים ישובו לטרור. האם תחתמו על התחייבות להימנע מכל פעילות מזויינת?

 

"לא תהיה בעיה לחתום על התחייבות כזו, כפי שהיה בפעמים הקודמות - ולא כי האנשים רוצים להשתחרר וזהו, אלא כי באמת הרוב המכריע של האסירים רוצה לחזור לחיים הנורמלים, למשפחה, לשקם את חייהם ולא לחזור לדרך הפעילות הצבאית. גם האסירים מארגוני האופוזיציה כמו החמאס, הג'יהאד והחזית העממית לא יסרבו לחתום על התחייבות זו".

 

מה אומרים האסירים על החיזבאללה? האם גברה התמיכה בארגון?

 

"גם לפני העסקה הזו רכשנו כבוד גדול לחיזבאללה, כארגון לבנוני לוחם שנאבק בכיבוש והצליח. כל הפלסטינים בבתי הכלא ומחוץ להם, כמו גם רבים בעולם הערבי, חשים כבוד לארגון. אבל אין משמעות העסקה שנהפוך כולנו לאנשי חיזבאללה. נמשיך לכבד את הארגון, נודה לו מאוד על מאמציו ותרומתו, אבל לא נאמץ את הרעיונות שלו - כי כל אחד מאיתנו שייך לארגון מסוים. אני יכול לומר שרובנו הגדול בעד השלום, בעד הפתרון של שתי מדינות לשני עמים".

 

ג' מדגיש כי חיזבאללה פועל כפי שהוא פועל "לא כי הוא צריך אותנו כדי לקבל קרדיט נוסף בעולם הערבי. קרדיט כזה יש לו. ברור שמעמדו איתן והוא נהנה מפופולרות רבה. הוא פועל בעניין הזה כי הוא מרגיש שיש פה עוול והוא צריך לשחרר את אלה הסובלים".

 

ואולי בסוף ישחררו רק את המנהיגים - ואתם תשארו מאחור?

 

"אנחנו בטוחים שהחיזבאללה יודע היטב מה צריך לעשות כדי שיהיה צדק, וכדי שישוחררו קודם כל אלה שצריכים להיות משוחררים - ולא כאלה שנותרו להם ימים ספורים בכלא. אנחנו יודעים שהחיזבאללה מדבר גם על האסירים הערבים אזרחי ישראל, על תושבי ירושלים, על אלה שמוגדרים עם דם על הידיים, על הוותיקים יותר - ובקיצור, על כל אלה שעד עכשיו פסחו עליהם".

 

בדיעבד, אתה מצטער על הפעילות שהביאה אתכם לכלא?

 

"בתקופת המלחמה היינו חיילים במלחמה - ובתקופת השלום אנו רוצים להיות חיילים של השלום. אבל מה שבטוח הוא שאנחנו לא רוצים לחזור לכלא - אלא לעשות הכל כדי לחזור לחיים רגילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיחרור האסירים (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: אורן אגמון
"יושבים 10, 15 ו-20 שנה" (ארכיון)
צילום: אורן אגמון
צילום: רויטרס
נסראללה. כבוד לארגון
צילום: רויטרס
מומלצים