שתף קטע נבחר

ארה"ב: לא מגנים את ישראל על אישור התוואי

עם זאת צויין בהודעת משרד החוץ האמריקני כי יימשך הדיון בעניין עם ממשלת ישראל. קודם לכן אישרה הממשלה ברוב גדול את תוואי הגדר - כולל הקטע השנוי במחלוקת באריאל. עימות חריף בנושא התקיים בין ראש הממשלה לשר מאיר שטרית, שהציע לבחור תוואי קצר ולא "להקיף את כל ההתנחלויות". שרון זעף: "מה, אנחנו לא יודעים להילחם על האדמה שלנו?"

משרד החוץ האמריקני נמנע אמש (יום ד') מלגנות את החלטת ממשלת ישראל לאשר את תוואי גדר ההפרדה שכלל את קטע המחלוקת באזור אריאל.

 

בהודעה נאמר כי "עמדת ארצות הברית בעניין הגדר לא השתנתה וההתנגדות לפעולות שישפיעו על פתרון הקבע עומדת בעינה". האמריקנים ציינו כי יוסיפו לדון בעניין עם ממשלת ישראל. שעות ספורות לפני כן אישרה הממשלה את תוואי הגדר בין אלקנה למחנה עופר. התוואי, כפי שאושר, יכלול את אריאל - ולפיכך הצביעו גם שרי המפד"ל בעד.

 

בתום הדיון שנמשך שעות ארוכות, במהלכו הוצגו החלופות השונות, הוחלט על גדר עם "פרצה" (כפי שדרשו האמריקנים, כדי לאפשר לפלסטינים רצף טריטוריאלי מסוים), הכוללת בתוכה גם את אריאל, גוש נילי-נעלה, גוש עציון, אפרת ובדרום - את גוש הישובים יתיר וסוסיא. באזור כביש 443 יבחנו שינויים מקומיים כדי שהכביש כולו יהיה בפנים. בגוש יישובי טלמונים תינתן הגנה מקומית ליישובים.

   

השר עוזי לנדאו מהליכוד נמנע בהצבעה, בשל הלחץ האמריקני על ההחלטה, לדבריו. השרים מאיר שטרית, נתן שרנסקי, אביגדור ליברמן ובני אלון התנגדו.

 

השר שטרית, שהתנגד, נקלע לעימות חריף עם ראש הממשלה, אריאל שרון: לאחר שהוצג תוואי הגדר המוצע בפני השרים, הביע השר שטרית את דעתו לפיה הגדר צריכה להיות בתוואי הקצר יותר - שלא יקיף את כל ההתנחלויות, על מנת לחסוך בעלויות.

 

ראש הממשלה שרון זעם ואמר לשטרית: "מה, אנחנו לא יודעים להילחם על האדמה שלנו? יהודים זה עם בלי גבולות? אם זה היה תלוי בך - היית מקיף את גוש דן בגדר, וזהו". שר האוצר, בנימין נתניהו, אמר כי יש לפעול כדי לקרב את הגדר לחברון עיר האבות, והנושא הוא "בעל חשיבות רבה".

 

שר השיכון אפי איתם אמר כי "התוואי הנוכחי, שמשאיר מחוץ לגדר ישובים רבים ועשרות אלפי מתיישבים, קובע בעצם את גבולותיה של ישראל ללא כל משא ומתן בעיצומה של מלחמת טרור". איתם הציע לכלול כמה ישובים נוספים באזור בנימין, אולם ראש הממשלה שרון הגיב: "זה ביס גדול מדי".

 

השר נתן שרנסקי תקף את ההצעה לפיה באזור העיר אריאל תהיה "פרצה" בגדר ואמר: "ממשלת ישראל החליטה על הקמת הגדר כמכשול ביטחוני, והסכמה על פרצה באזור אריאל היא בגדר כניעה ללחצים פוליטיים והופכת גם את גדר ההפרדה לגדר פוליטית".

 

תגובות: "גדר שוויצרית"

 

מועצת יש"ע הודיעה בעקבות ההחלטה כי היא דבקה בעמדתה "שאת הטרור מנצחים בעיקר באמצעות התקפה ולא בהסתתרות מאחורי גדרות". עם זאת, הכריזה כי "מדובר בניצחון לקו הביטחוני וכישלון לגורמים הפוליטים שביקשו לנצל את הגדר כמנוף להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67'".

 

חבר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, ח"כ יוסי שריד ממרצ, אמר כי התוואי שאושר הוא אסון ביטחוני וכלכלי. "זו גדר שווייצרית שיש בה יותר חורים ופרצות משיש בה ביטחון", אמר. "הנחמה היחידה היא שבלאו הכי אין לה סיכויים לקום - בגלל עקלקלותו של התוואי וההוצאה הכספית האסטרונומית".

 

בלשכת שר הביטחון, שאול מופז, הביעו סיפוק רב מההצבעה בממשלה בעניין הגדר. גורמים בלשכה אמרו כי ההצעה של מופז התקבלה במלואה כפי שהציג אותה לראשונה לפני שבועיים לפני סיעת הליכוד והתוואי - מאלקנה ודרומה עד למחנה עופר.


פורסם לראשונה 01/10/2003 11:56

 

בהכנת הכתבה השתתפו אילן מרסיאנו ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. לא רק גוש דן
צילום: איי פי
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
שטרית. תוואי קצר
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: מיכאל קרמר
איתם. ביס גדול מדי
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים