שתף קטע נבחר

בועטות במוסכמות

בבית ספר שורשים בתל אביב מתקיים כל שבוע נס חברתי קטן: 12 בנות חרדיות ודתיות משחקות כדורגל במדי מכבי תל אביב במכנסיים קצרים ובדרך בועטות בכל סטראוטיפ שהכרתם

בסרט הבריטי 'בילי אליוט', נלחם ילד אחד כנגד היסטוריה שלמה של דעות קדומות בדרכו להגשים את חלומו - להיות רקדן בלט. בישראל, 12 בנות מבית ספר שורשים, בית ספר דתי ממלכתי שמשרת אוכלוסיה דתית וחרדית באזור התחנה המרכזית בתל אביב, הצליחו לשבור סטריאוטיפים וטאבו לא רק של החברה החילונית, אלא של ציבור דתי שלם.

 

מי שאיבד כבר את האמון בתפקידו של הספורט כגשר וכאמצעי לחיבור בין בני אדם, מוזמן לחזות בנס של בית ספר שורשים, או בגרסה העברית-דתית של הסרט 'שחקי אותה כמו בקהאם'. על מגרש האספלט בבית הספר מתרוצצות ומתמסרות 12 בנות דתיות מכיתות ג' עד ו', חלקן חרדיות, כשהן לבושות מכנסיים קצרים. כן, מכנסיים גזורות למהדרין ולא חצאית מסורתית. מה שבעיני הצופה הדתי או החילוני היה עלול להסתיים בפשקעוויל חריף בחוצות בני ברק, בחרמות או בפסקי הלכה, מתקיים בפסטורליות וללא הפרעה על הבלטות בשורשים. 

 

אימון הכדורגל יוצא הדופן הזה נערך באופן קבוע כבר למעלה משלוש שנים פעמיים בשבוע. הוא מהווה חלק מפרויקט של עמותת קידום חינוך בישראל שיחד עם עיריית תל אביב ועמותת ה'מכבים', בבעלותה של מכבי תל אביב, משתפים פעולה על מנת לאפשר את פעילותה של מועדונית אחר הצהריים לילדים במצוקה בדרום תל אביב.

 

חלק מפעילות המועדונית מעניקה לילדים (שמגיעים משכונות שפירא, אבו כביר וקרית שלום) עזרה בלימודים, ארוחה חמה ופעילויות חברתיות שונות שמאפשרות להם להישאר במסגרת חברתית עד אחרי שעות הצהריים המאוחרות. את הפרויקט מרכזת העובדת הסוציאלית רות מרדכי, אשר גרה בקדומים ומשקיעה בכל יום ארבע שעות של נסיעה בטרמפים לבית הספר על מנת לתמוך בילדים ולעזור להם להתקדם.

 

שומרות על כשירות 

 

בעולם המודרני כבר התרגלנו לראות נשים פורצות לתחומים שנחשבו באופן מסורתי שטח גברי סגור. בארה"ב למשל, כוכבת נבחרת הכדורגל מיה האם, זוכה להערצה ולהכרה שלא נופלת מזו השמורה לכוכבי כדורסל ופוטבול. אבל ההצלחה של האם, או של שחקנית הגולף, אניקה סורנסטם, הרבה פחות מדהימה מהאישור הנדיר שקיבלו הבנות החרדיות והדתיות ללבוש את מדי מכבי תל אביב, כולל מכנסיים קצרים של האגודה כדי להשתתף באימונים. בתחילה עוד שיחקו הבנות בלבוש המסורתי הדתי, אולם לכולם היה ברור כי כדורגל אי אפשר לשחק עם חצאיות ולכן הוגשה הבקשה, שקיבלה היתר מיוחד של מנהלת בית הספר הדתי, יעל חזן. 

 

מרדכי סיפרה על הדרך להקמת חוג הכדורגל המיוחד. "רצינו לקיים פעילות שתשאיר את הילדים במועדונית, משהו שיאפשר להם להתפרק ומשהו שהם מאוד יאהבו לעשות על מנת שהם ישארו במסגרת. בתחילה הקמנו את קבוצת הכדורגל בשיתוף עם עמותת המכבים ולוני הרציקוביץ', שסיפקו לנו את המדים וגם מאמן מיוחד. הבנות, שהיו במועדונית ושמעו על העניין, נעלבו שלא זכו אף הן לקבוצת כדורגל כמו הבנים ולכן, בעקבות בקשה מיוחדת שלנו, הותר להן באופן נדיר לעסוק בכדורגל עם בגדים מתאימים".

 

על התנהלות הפרויקט עד כה, הוסיפה: "הפרויקט נוחל הצלחה גדולה ומאפשר לילדים להזדהות עם המועדונית ועם הפעילות בכלל ומשאיר אותם במשך השבוע בציפייה ובמתח לקראת האימונים השבועיים. הילדים החלו להשתתף בטורנירים במהלך השנה שעברה ואף זכו באחד הטורנירים מול בתי ספר אחרים".

 

כאמור, במקביל לשיעורי הכדורגל מגיעים מורים נוספים למועדונית, ויחד עם מרדכי, עוזרים לילדים בשיעורי הבית, מגישים להם ארוחות חמות ומאפשרים להם ליהנות מהיתרון של המועדונית עד שעות הערב המאוחרות. הפרויקט ממומן כולו בעזרת תרומות, בעזרת השקעה כספית של עיריית תל אביב וסכום סמלי שמשלמים הילדים. מרדכי הדגישה כי כל מי ששייך לבית הספר יכול להשתתף בחוג, גם אם אין ידו משגת לכך: "המטרה שלנו היא לעזור לילדים להתקדם, לפתוח בפניהם אופק חדש, לאפשר להם לראות דברים אחרים, ולכן קריטריון של כסף אינו מכריע פה".

 

מרדכי מקווה כי הפרויקט ימשיך גם בעתיד: "הפרויקט קיים כשלוש שנים והשנה נתקלנו במספר בעיות. אנחנו מאמינים ומקווים כי הוא ימשיך מכיוון שהילדים נהנים ומתפתחים בצורה נפלאה ואני מקווה כי כל מי שצריך לשמור על הפרויקט יעשה את זה".

 

עמותת המכבים מבחינתה מתכוונת להמשיך ולתמוך בבית הספר כל עוד יש דרישה לכך; ומי יודע, אולי אי שם בעתיד רחוק ואוטופי יהיה בית ספר שורשים חממת כשרונות למועדוני הנערים והנערות של תל אביב. מה שבטוח, משבת לשבת לא ישחקו שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמותת המכבים
שחקי אותה כמו בקהאם
צילום: עמותת המכבים
צילום: עמותת המכבים
(לא) משחקות משבת לשבת. בנות שורשים בפעולה
צילום: עמותת המכבים
צילום: עמותת המכבים
לפני המשחקים, לומדים בקבוצה
צילום: עמותת המכבים
צילום: איי פי
מתפללים להצלחה בטורניר הקרוב?
צילום: איי פי
מומלצים