שתף קטע נבחר

 

"אם רון ארד באיראן – אסייע"

שירין עבאדי (56), עורכת דין ופעילת זכויות אדם איראנית, היא הזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2003; "אני בהלם. בכלל לא ידעתי שאני מועמדת", סיפרה; על מעצר היהודים באיראן אמרה לכתב "ידיעות אחרונות": התביישתי

"אם רון ארד באיראן, אני בהחלט מבטיחה לסייע", כך הבטיחה אתמול זוכת פרס נובל לשלום, האיראנית שירין עבאדי, בראיון מיוחד שמתפרסם היום (א') ב"ידיעות אחרונות".

 

עבאדי (56), עורכת דין ופעילת זכויות אדם שהיתה השופטת הראשונה באיראן, זכתה בפרס על "מאמציה למען הדמוקרטיה וזכויות האדם בארצה", כדברי ועדת הפרס. זמן קצר לאחר קבלת הבשורה המשמחת התפנתה לראיון ראשון לעיתון ישראלי בבניין ההתאחדות הבינלאומית לזכויות האדם בפאריז.

 

עבאדי, אישה נעימת הליכות אך עם זאת נחושה, השיבה באדיבות רבה על השאלות, אף שביומיים האחרונים נאלצה להתראיין למאות עיתונאים ולהשיב על אלפי שאלות.

 

היא היתה בפאריז, בדרכה לשדה התעופה לאחר עוד שבוע של פעילות בנושא שלו הקדישה את חייה, כאשר התבשרה: היא כלת פרס נובל לשלום. "הייתי פשוט בהלם", אמרה. עבאדי, מתברר, לא ממש ידעה ששמה נמצא בין רשימת המועמדים.

 

את האישה המוסלמית הראשונה שזוכה בפרס נובל לשלום, וקדמו לך רק שני גברים מוסלמים, איך ההרגשה?

 

"זה 20 שנה שאני נאבקת להראות לעולם שאין כל סתירה בין זכויות אדם לאיסלאם. אני מקווה שהפרס הזה רק ימשיך בקו שאני מציגה כבר שנים. הקוראן אינו בא בסתירה לזכויות האדם. זה לא האיסלאם שאחראי לאי כיבוד זכויות האדם, אלא המשטרים המושחתים במדינות המוסלמיות, שלצערי משתמשים בדת כהצדקה לשלטון הבלתי לגיטימי שלהם".

 

בדרך אל הפרס גברת אפילו על האפיפיור

 

"אני באמת רוצה לברך את האפיפיור ואת הפעילות שלו נגד המלחמה בעיראק, אבל אני חושבת שהוועדה ביקשה להעביר מסר שכדי להגיע לשלום חייבים לכבד את זכויות האדם. הכרה בזכויות האדם וכיבודן הם שלב חשוב בדרך לשלום".

 

התגובות בארצך מעורבות. לא כולם מרוצים מהזכייה שלך

 

"כן. הממשלה בירכה אותי, אבל השמרנים השוו אותי לנשיא מצרים, סאדאת".

 

את כועסת?

 

"איני כועסת על ארצי, אלא על מי שאמר את הדברים".

 

ב-1999 נעצרו באיראן 13 יהודים שהואשמו שלא בצדק בריגול. האם פעלת למענם?

 

"ראשית, אני רוצה להגיד שכאישה מוסלמית הצטערתי והתביישתי במה שקרה. הם אזרחים איראנים בדיוק כמוני. דרשתי שיהיה להם משפט פתוח, כך שכן התערבתי בעניין. אני מצטערת שזה לא קרה, ובסופו של דבר הם לא זכו למשפט פתוח".

 

הקהילייה הבינלאומית דורשת מאיראן לפתוח לביקורת את אתרי הגרעין שלה. פצצת אטום איראנית מדאיגה מאד את ישראל ואת המערב. את מבינה את הדאגה?

 

"לאיראן אין פצצת אטום. יש לה אומנם פרוייקט גרעיני, אך זה עדיין לא אומר שיש לה פצצת אטום. אני כעיקרון נגד נשק גרעיני. אני חושבת שלאיראן לא צריך להיות נשק כזה, אבל גם לא לישראל".

 

האם את חוששת מהתערבות אמריקנית באיראן?

 

"כעיקרון, אני מתנגדת להתערבות של מדינות במדינות אחרות. זו היתה עמדתי לגבי עיראק, וזו עמדתי גם לגבי ארצי".

 

שלשום פורסמו בישראל עדויות על כך שהנווט הישראלי רון ארד מוחזק בטהראן. האם אי פעם שמעת את שמו, והאם בתור כלת פרס נובל לשלום את מוכנה לסייע בעניינו?

 

"אם רון ארד באיראן, אני בהחלט מבטיחה לסייע. אני אפנה לשלטונות ואבקש שיעמוד לדין ויישפט באופן צודק במשפט פתוח".

 

האם ביקרת אי פעם בישראל או ברשות הפלסטינית?

 

"לא. אף פעם לא ביקרתי באזור".

 

מה עמדתך בנושא הסיכסוך הישראלי-פלסטיני?

 

"זה סכסוך לא הוגן: מצד אחד אבנים ומצד שני צבא. ברגע ששני הצדדים יכבדו את נושא זכויות האדם, רק אז אפשר יהיה לקוות שהם יגיעו לשלום".

 

מתי לדעתך תצעד ארצך קדימה בנושא כיבוד זכויות אדם?

 

"כפי שהעננים אינם יכולים לעצור את האור, גם הקיצוניות הדתית לא יכולה לעצור את המודרניזציה. המודרניזציה תנצח בסוף. אני מאוד מאוכזבת מהנשיא חתאמי. היו לו הרבה הזדמנויות לעשות רפורמות, והוא פיספס אותן. אני בטוחה שגם אחרי חתאמי יימשך הזרם הרפורמי".

 

במה הפרס ישנה את חייך?

 

"הוא נותן לי המון אחריות".

 

את אישה מאד אמיצה, אבל אני ידוע שארצך אינה מתירה לאזרחיה לדבר עם ישראלים. אין לך בעיה להעניק ראיון לעיתון ישראלי?

 

"אם אתה רוצה לפרסם את הראיון בעיתון ישראלי, אין שום בעיה עם זה. תפרסם, תפרסם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יוצאת מההלם. שירין עבאדי
צילום: רויטרס
מבטיחה לסייע בשחרור. רון ארד
מומלצים