שתף קטע נבחר

הבחירות המקומיות: מבול של רשימות צעירים

נמאס להם מדרך הטיפול של המפלגות הגדולות בבעיותיהם, והם רוצים "שינוי אמיתי". בתשע ערים ברחבי הארץ מתמודדות רשימות של צעירים, שטוענים בלהט שהכיסא הוא לא המטרה העיקרית שלהם. קבלו את הפוליטיקאים החדשים, שפוזלים למושבים במועצות השונות

בשעה שבמפלגות הגדולות עשו בחודשים האחרונים מאמצים בלתי פוסקים והשקיעו עשרות מיליוני שקלים כדי לכבוש את ערי ישראל בבחירות המוניציפליות הקרובות, התגבשו בכמה ערים בארץ רשימות עצמאיות של צעירים הפועלות במימון צנוע הרבה יותר, שהחליטו כי נמאס להם ממה שיש למפלגות וותיקות להציע לציבור.

 

מדובר בתשע רשימות שונות, מתשעה מקומות ברחבי הארץ, שחבריהן החליטו בתקופה האחרונה לפעול על פי המודל של רשימת "תותים", שכבשה לפני כחמש שנים את מועצת עיריית רמת השרון. בימים אלה ממש מלווה ראש רשימת תותים, איתי הוז, את חברי הרשימות החדשות ומסייע להם בניהול הקמפיין, כדי להכניס כמה שיותר חברים למועצות המקומיות ולפעול למען התושבים הצעירים. המשותף לכולם: דאגה לבעיות המקומיות בלבד.

 

קצת היסטוריה: לפני כחמש שנים הקים הוז, אז צעיר בן 27 מרמת השרון שנמאס לו לטוס בכל העולם כדייל, רשימה עצמאית צעירה שהחליטה להיכנס למועצה כדי לקצר הליכים בירוקרטיים וכדי לקרב את הציבור למערכת השלטונית הקיימת. בניגוד לנהוג בפוליטיקה הישראלית, קבעו לעצמם חברי "תותים" כלל, לפיו בתום הקדנציה הם פורשים ומפנים מקום לאחרים.

 

"רציתי שניכנס למועצה ונעשה שינוי אמיתי", מספר הוז. "רציתי שנחזיר את הדמוקרטיה הישנה, שנגרום לשינויים משמעותיים בחינוך ובאופן שאנחנו חיים". הוז ו"תותים" הצליחו להפתיע כשזכו בחמישה מנדטים מתוך ה-17 הקיימים במועצת העיר, והפכו לסיעה הגדולה ביותר. הוז מונה לממלא מקום ראש העיר, וכעת, חמש שנים מאוחר יותר, הוא החליט לפרוש מהחיים הפוליטיים.

 

אלא שבחודשים האחרונים החל הוז לקבל יותר ויותר טלפונים מצעירים שאפתניים מרחבי הארץ, ששמעו על הצלחת "תותים", וביקשו להיוועץ בו. "הופתעתי שפונים אליי", אומר הוז. "האנשים האלה הם לא חברים שלי. הם רק אנשים ששמעו על תותים וביקשו עזרה. דיברתי איתם, והבנתי שהמשותף לכולם הוא שהם בורחים מהפוליטיקאים ומהמפלגות הגדולות. ולמרות זאת, הם רוצים להיות מעורבים ולפעול למען הקהילה שבה הם חיים".

 

"יש לנו גם אתיופי נשוי עם ילדים"

 

כיום צעירים מקריית שמונה, בנימינה, שוהם, נתניה, הרצליה, נס ציונה, ראשון לציון, אשדוד וקריית מלאכי לומדים את סוד הצלחתה של "תותים" ומנסים לתרגם אותה גם לעירם. "הקמנו את הרשימה לפני שמונה חודשים כי הרגשנו שצריך לעשות רשימה של צעירים שתדאג לאינטרסים של הצעירים", אומר רז קינסטליך, העומד בראש רשימת צבר (צעירים בעד ראשון).

 

קינסטליך (26), בעל תואר ראשון במינהל עסקים, הוא הבעלים של דיסקוטק בראשון לציון ועוסק גם בהפקת אירועי תרבות. הרשימה שלו מגוונת וכוללת בין היתר את אולג קומליק, המשמש כסגן יו"ר אגודת הסטודנטים הארצית וגם את יואב נאמן, שחקן נבחרת ישראל בכדור יד.

 

"הרעיון התחיל לרוץ ואנשים שמעו על זה", מספר קינסטליך. "כל אחד בא ממקום אחר, ומייצג משהו אחר, וזה מה שטוב. יש לנו גם אתיופי נשוי עם ילדים. אנחנו מאוכזבים מהמפלגות, משום שהן לא דואגות לאינטרסים של הצעירים. החלטנו לפעול כמו 'תותים', והחלטנו להרים טלפון לאיתי. הוא הקשיב, והבנו שבאמת איכפת לו, שהוא באמת עושה את זה מתוך איכפתיות, עזרה וכיף. אנחנו לא מחפשים חיים פוליטיים, ואין לנו בעיה לאמץ את העיקרון של תותים שאחרי חמש שנים ניתן לאחרים להוביל את הרשימה".

 

גם יגאל בוזגלו, בן 32 ואב לשני ילדים, מקום שני ברשימת "עתיד" מקריית שמונה, שמע על "תותים" והחליט להרים טלפון להוז. "אנחנו רצים כי הצעירים לא מיוצגים במועצה", הוא אומר. "אף אחד לא שומר על האינטרסים שלנו, וכל מי שגומר צבא עוזב את קריית שמונה. יש גל עזיבה ואנחנו רוצים למנוע את זה. הקמנו רשימה כי הייתה הזנחה פושעת והחלטתי לעשות מעשה".

 

בוזגלו הקים רשימה קטנה, שהחלה מיד להתרחב. "התחלנו עם קבוצה של כמה אנשים, אבל השמועות רצו מאוזן לאוזן, ובאו עוד ועוד אנשים", מספר בוזגלו. "עשינו מצגות אצלי בסלון, והצגנו את מה שאנחנו בתור צעירים רוצים לעשות. אין לנו שום קשר לפוליטיקה, אז אנחנו לא תומכים באף ראש עיר. אנחנו רוצים להיות בקואליציה כדי לדאוג לצעירים ולעשות דברים. אנחנו יכולים לנווט את העיר לכיוונים שלא חשבו עליהם".

 

לפני כמה שבועות, כאמור, הרים בוזגלו טלפון לאיתי הוז, ובא, יחד עם כמה חברים, לבקר בלשכתו ברמת השרון. "עד היום אני מסתובב עם כרטיס הביקור שלו בכיס כדי להראות לכולם שזה אפשרי, שאפשר להכניס צעירים למועצה", הוא מציין בגאווה.

 

"הקטע שלנו הוא ניקיון הכפיים"

 

שחר רובין, מפיק ואיש יחסי ציבור בן 30 מנס ציונה, ששימש גם כיו"ר מטה הצעירים של ראש העיר המכהן, הבין שקשרים במקומות המשפיעים לא בהכרח עוזרים, והחליט להקים עם כמה חברים את רשימת "לב".

 

"ניסיתי להשפיע מבחוץ, ופניתי כל הזמן לגורמים משפיעים בעיר", הוא מספר. "ראיתי שזה לא עוזר, והחלטתי לקחת אחריות ולנסות לפעול למען הקהילה הצעירה. המצע שלנו מדבר לצעירים, לחיילים משוחררים וסטודנטים. זו האוכלוסיה שאנחנו רוצים לייצג. חשוב לנו שצעירים יישארו בעיר, וגם חשוב לנו שהעיר תישאר קטנה ואינטימית. כל הקטע של הצעירים זה ניקיון הכפיים והרוח החדשה. זה דבר חדש והוא חשוב לנו".

 

רובין מספר כי "ברשימה חברים גם אנשי ליכוד וגם אנשי עבודה", דבר המתאפשר בגלל האופי הא-פוליטי של הרשימה. היום, הם כולם מתייעצים בהוז ומנסים להבין את עקרונות "תותים". "מקובל עליי הרעיון לפרוש אחרי חמש שנים", אומר רובין. "לא איכפת לי שמישהו אחר יבוא ויחליף אותי".

 

"מה שהכי חשוב זה שלאנשים יהיה איכפת מה קורה בעיר", מסכם הוז. "המעורבות היא המטרה המרכזית. עכשיו כשאני עוזר להם, הם גם יכולים ללמוד מהטעויות שעשינו בהתחלה. אסור להם לנוח על זרי הדפנה אחרי שהם נבחרים. הם צריכים לעבוד קשה כדי לשנות. מהפכות עושים מלמטה ובעבודה קשה. החזון שלי הוא שבזכות הרשימות האלה, אנשים יילכו ברחוב וסתם יגידו לי בוקר טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רשימת צבר בראשון לציון
רשימת לב - צעירי נס ציונה
מומלצים