שתף קטע נבחר

 

האו"ם קבע: הגדר אינה חוקית

144 מדינות תמכו בהצעת החלטה פלסטינית שעלתה לדיון בעצרת הכללית של האו"ם לפיה בניית גדר ההפרדה "מנוגדת לחוק הבינלאומי". ארבע בלבד התנגדו. האו"ם דרש מישראל להפסיק את בניית הגדר ולהרוס את חלקה הבנוי, וגם גינה את התקיפות בעזה. גורמים מדיניים: "אין להחלטה שום משקל. העצרת יכולה להעביר גם החלטה להפיל את הירח ותזכה לרוב"

העצרת הכללית של האו"ם אישרה הלילה (יום ד') את הצעת ההחלטה הדורשת מישראל להפסיק את בניית גדר ההפרדה, ולהרוס את חלק הגדר שנבנה עד כה. 12 מדינות נמנעו. בעד ההצעה הצביעו 144 מדינות ומולן התנגדו ארבע בלבד - ישראל, ארה"ב, איי מארשל ומיקרונזיה.

 

נוסח ההצעה המתוקן דורש מישראל "לעצור את בניית הגדר בשטחים הפלסטינים הכבושים ולהשיב את המצב לקדמותו", כלומר להרוס את קטעי הגדר שכבר נבנו, וקובע גם שבניית הגדר "מנוגדת לתנאים הרלוונטיים בחוק הבינלאומי". ההצעה כוללת גם גינוי לתקיפותיה האוויריות האחרונות של ישראל ברצועת עזה.

 

את הדיון בעצרת הכללית יזמו הפלסטינים, זאת לאחר שבשבוע שעבר הטילה ארה"ב וטו על הצעת גינוי דומה לגדר במועצת הביטחון.

 

גילרמן: "זוהי פארסה משפילה"

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, כינה את תוצאות ההצבעה "פארסה משפילה". הוא גינה את מדינות האיחוד האירופי על קביעתן כי "הצעדים שנוקטת ישראל לשם ביטחונה חמורים יותר מהרצח המבוצע בידי קבוצות טרור פלסטיניות". "כל עוד הרוב באסיפה זו יעודד ויסבול מעשים אלו", אמר גילרמן, "אין פלא שקורבנות הטרור ואלו המקווים לשלום, מחפשים מקור אחר להדרכה, הגנה והשראה".

 

גורמים מדיניים בירושלים אמרו בעקבות תוצאות ההצבעה: "להחלטה של עצרת האו"ם אין שום משקל. העצרת יכולה להעביר גם החלטה להפיל את הירח והיא תעבור ברוב אוטומטי של 140 קולות". לדברי הגורמים, "צפוי שהעולם לא יחבק אותנו, על כך אנו מנסים להגן על עצמנו".

 

סמנכ"ל משרד החוץ לענייני תקשורת והסברה, גדעון מאיר, אמר כי החלטת האו"ם היא החלטה תעמולתית שאינה משרתת את תהליך השלום. "שוב הפלסטינים פונים לפורומים בינלאומיים, במקום להתרכז במימוש מפת הדרכים. ישראל עומדת מאחורי בניית הגדר שנועדה לצרכים ביטחוניים בלבד", הוסיף מאיר. 

 

ההחלטה התקבלה לאחר שש שעות של דיונים קדחתניים לגבי הנוסח הסופי של ההצעה. 15 חברות האיחוד האירופי דרשו מהפלסטינים לוותר על הצעה נוספת שהניחו על שולחן העצרת הכללית, שעיקרה היה בקשה מבית הדין הבינלאומי בהאג לבחון את נושא חוקיות בניית הגדר. כמו כן דרשו חברות האיחוד להוסיף להצעת ההחלטה גינוי לפיגועי ההתאבדות האחרונים, ובכללם הפיגוע בשיירה האמריקנית בבית חנון.

 

הפנייה להאג - תיבת פנדורה

 

לפני הדיון, התייחס גילרמן, בשיחה עם ynet, להצעה לבקש מבית הדין הבינלאומי בהאג לדון בנושא הגדר ואמר: "רבים רואים בזה פתיחת תיבת פנדורה. היא יכולה להתפוצץ בפנים של כל אחד, ולכן ההתנגדות הרחבה לעניין".

 

גילרמן הוסיף: "שתי ההצעות מגוחכות ופוגעות באמינות של האו"ם. מצד אחד מבקשים מהעצרת להגדיר את הגדר כבלתי-חוקית, ובמקביל מבקשים מבית הדין הבינלאומי לתת חוות דעת בעניין. זה דבר מגוחך ואבסורדי. בכוונתי לחשוף את הדו-פרצופיות והציניות בכך שבמקום לטפל ביוצרי הטרור, נטפלים דווקא לקורבנותיו".

 

שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון נגרופונטה, הבהיר עוד לפני הדיון שארה"ב תתנגד לכל החלטה שלא תגנה את פעולות הטרור בישראל, ובייחוד את פיגועי ההתאבדות של החמאס והג'יהאד האיסלאמי באופן מפורש. בנוסף, הוא ציין שארה"ב מתנגדת להתערבות של בית הדיון הבינלאומי בהאג בסוגייה. "זה לא ישרת שום מטרה", אמר.

 

מזכ"ל האו"ם גינה את בניית הגדר

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, גינה אמש את פיגועי הטרור, אך בה בעת גינה גם את פעולות ישראל בשטחים, ובהן את המשך בניית הגדר: "הפעולות הישראליות, הכוללות שימוש לא פרופורציונלי בכוח, בניית גדר והפרה והרחבת התנחלויות, רק מגדילות את סבלם של הפלסטינים הפשוטים".

 

תת מזכ"ל האו"ם, קירן פרנדרגאסט, אמר אמש לחברי מועצת הביטחון כי ישראל האיצה באחרונה את קצב בניית גדר ההפרדה. פרנדרגאסט קרא לישראל לעצור את הבנייה, כדי "להרגיע את הפלסטינים הדואגים ולבנות אמון בין שני העמים".

  

בתדרוך החודשי בעניין המזרח התיכון אמר פרנדרגאסט: "הפלסטינים שחיים לאורך התוואי צפויים לאובדן קשה של אדמות, והגבלות קשות על גישה למקומות עבודה, לשווקים ולשירותים חיוניים. אנחנו שבים על פנייתנו לרשויות הישראליות לעצור את בניית החומה".  


פורסם לראשונה 21/10/2003 22:58

 

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות רויטרס ואי.פי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דיון בעצרת הכללית
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שגריר ישראל, דני גילרמן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אנאן מגנה
צילום: איי פי
מומלצים