שתף קטע נבחר

נדל"ן: סוף עידן העמודים?

משרד הפנים מבקש לעודד סגירת קומות עמודים בבניינים ישנים, כדי לשפר עמידותם בפני רעידות אדמה. האמצעי: הענקת תוספת אחוזי בנייה בבניינים שיעשו זאת

תוכנית שמתגבשת במינהל התכנון במשרד הפנים עשויה להפיח רוח חיים בענף הבנייה, הנתון במשבר זה שבע שנים. במינהל התכנון מבטיחים, כי תנופת בנייה למגורים צפויה באלפי בניינים ישנים, כאשר תיושם בהדרגה תוכנית מתאר ארצית תמ"א 38. התוכנית תאפשר תוספת אחוזי בנייה (יותר חדרים, או אפילו קומות) באמצעות חיזוק בניינים ישנים וסגירת קומת העמודים שבהם. מי שדוחף את התוכנית הוא שר הפנים, אברהם פורז, שהתמחה בין השאר בתכנון ערים.

 

תמ"א 38 נועדה לתת מענה לבעיית העמידות של בניינים בארץ בפני רעידות אדמה. עד שנת 1970 לא היה כלל תקן מחמיר לגבי בנייה העמידה בפני רעידות אדמה. בשנה זו אושר התקן המחמיר, אך מאז הוא עבר שינויים רבים, לאור לקחים שהופקו בעולם מהתמודדות עם רעידות אדמה. בפועל, הבנייה שנבנתה משנת 1980 ואילך תוכננה ובוצעה כך שתעמוד בפני רעידות אדמה. הממ"דים (שטחים מוגנים) שנבנו בשנות ה-90 יספקו גם הגנה לצורך זה.

 

הבעיה קיימת, אם כן, בבניינים שנבנו לפני שנכנס לתוקפו התקן המחמיר. יו"ר לישכת שמאי המקרקעין, רן וירניק, מעריך כי מספר בנייני המגורים הישנים, שלא תוכננו בעת הקמתם לרעידות אדמה, מגיע ל-40 אלף. המענה שגיבשו במשרד הפנים לבעיה זו הוא חיזוק הבניינים על-ידי סגירת קומת העמודים. התמריץ: ניתן על-ידי כך להוסיף אחוזי בנייה, באמצעות תוספת חדרים או קומות, להחזיר את הוצאות העבודה ואף להרוויח.

 

"סגירת קומות העמודים משמעה בניית דירות, מחסנים, חניות בחללים שבין העמודים - וכך נוצרת קומת קרקע בנויה. סגירת המרווחים בין העמודים, בכל הכיוונים, באמצעות בניית קירות ביטון, מקנה קשיחות לקומת העמודים ומעלה את סיכויי הבניין לעמוד ברעידות אדמה, אומר וירניק.

 

אפשרות נוספת היא בניית ממ"דים לבניין ו"קשירת" המבנים אליהם. בדרך זו, חל שיפור גדול בעמידות המבנה בפני רעידות אדמה. לדברי עפרה ליבנה, מנהלת אגף תוכניות מתאר ארציות במשרד הפנים, תמ"א 38 כוללת הוראות ותרשימים, המדגימים את האפשרויות לתוספת בנייה בטיפוסים שונים של מבנים.

 

אחת הבעיות שעלולות לעמוד בפני דיירים הרוצים לחזק את הבניין על-ידי סגירת קומת העמודים היא היעדר הסכמה של כל דיירי הבית. לכן, ממליצה ועדת ההיגוי לתמ"א 38, האחראית על גיבוש התוכנית, להוסיף שינוי בחוק הבתים המשותפים, לפיו ניתן יהיה לחזק את המבנים גם ללא הסכמת כל הדיירים.

 

בעיה נוספת נוגעת לבניינים שבהם נוצלו כבר כל זכויות הבנייה. במקרה זה נדרש הליך של הפקדת תוכנית מפורטת בוועדת המחוזית לתכנון ולבנייה. "אלא שבמציאות הישראלית, הפקדת תוכנית כזו מעניקה אוטומטית הזדמנויות להתנגדויות - כלומר, מדובר בהליך ממושך ומורכב", מסביר עו"ד מושיק פלדמן, מומחה ויועץ לוועדות תכנון ובנייה. "זוהי אכן נקודת תורפה, שטרם מצאו לה פתרון", מודים במשרד הפנים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיפוצים. לא רוצים קומות עמודים
מומלצים