שתף קטע נבחר

האיש הכי גבוה והכי עצוב בעולם

רי מיונג-הון, המתנשא לגובה בלתי ייאמן של 2.35 מ', חלם לנצל את נתוניו כדי לשחק ב-NBA. הוא כבר קיבל את אישור מינהלת הליגה הטובה בעולם להצטרף לאחת הקבוצות, אבל הסכסוך המתמשך בין מולדתו, צפון קוריאה, לבין ארצות הברית, מנע ממנו את החלום. עכשיו הוא סתם יישאר גבוה

צפון קוריאה היא מעצמת גרעין. זה בטוח. לא צריך את ה-CIA, ה-FBI ושאר סוכנויות הביון האמריקניות כדי לדעת בוודאות שלמדינה הענייה והמסוגרת יש כורים גרעיניים, נשק אטומי וכנראה גם לא מעט דליפות רדיאוקטיביות. אחרת איך תסבירו את התופעה שנקראת רי מיונג-הון. ממש כמו הדג בעל שלוש העיניים שנתגלה בשפכי העיר ספרינגפילד (עירם של הסימפסונים), כך צמח רי בבירה פיונגיאנג - מוטציה אנושית שמתנשאת לגובה של 2.35 מטרים.

 

אפילו ספר השיאים של גינס מכיר ברי מיונג-הון בן ה-34, כיורשם של רוברט וואדלו ושאר ענקי העולם שנשאו בתואר האדם הגבוה ביותר בעולם (משום מה הכדורסלנים שבינהם מגיעים תמיד ממדינות עוינות, כמו סולימן עלי נאשנוש מלוב, ג'אבר רוזבאחאני מאירן, או מאנוט בול הסימפטי מסודאן). הבעיה היא שלא רבים בממלכת הכדורסל של ארצות הברית ראו בו שחקן לגיטימי וגם אלו שכן, לא עלה בידם לתת לו להוכיח את עצמו, בגלל המשבר הפוליטי המתמשך בין מנהיגת העולם החופשי וצפון קוריאה – אולי מעוז הקומוניזם האחרון עלי אדמות ומה שנחשב כאיום הגרעיני הממשי והעכשווי ביותר מבחינת האמריקנים.


רי מיונג-הון. ענק בין ענקים (איי.פי) 

 

למרות המופנמות שכפתה על עצמה צפון קוריאה במעטה הגנה מפני העולם הקפיטליסטי, מסתבר שתושביה לוקים בקדחת ה-NBA וכך גם רי, שהפך בעשור האחרון לגיבור לאומי וחביבו של המנהיג האבסולוטי והמפוקפק של המדינה – קים יונג-איל. ידוע כי תושבי המדינה צופים באדיקות במשחקי הכדורסל מצידו השני של האוקיינוס השקט אך המתוח, באמצעות שידורים גנובים מהלוויינים האמריקנים.

 

מימדיו העל-אנושיים וידו המדויקת עוררה גם את תשומת לבם של הסקאוטים בליגה הטובה בעולם. "רי היה מרשים ביותר", אמר הסקאוט של דטרויט פיסטונס, טוני רונזון (חביבם של עיתונאי ישראל), "כשעמד על קצות אצבעותיו הוא היה מגיע עם ידיו לטבעת. הוא היה גבוה בחמישה סנטימטרים ממאנוט בול הסודני, אבל חוץ מזה ידע לעשות הרבה דברים אחרים".

 

גם לבו של רי (שקיבתו זכתה להזנה מלכותית בחסות הממשל על אף הרעב והמחסור הקשים במדינה) יצא אל ה-NBA. "אני איש גדול. אני רוצה לבחון את יכולתי. אני לא מתעניין בכסף ובפוליטיקה. כספורטאי אני רק רוצה לנסות", אמר רי לפני חמש שנים בראיון ל-CNN, זמן קצר לפני שהניסיון שלו נכשל בגלל אותם גורמים מהם ניסה להימנע – כסף ופוליטיקה.

 

בגיל 29, לאחר ששינה את שמו למייקל (כמחווה לאלילו, הכדורסלן הטוב בעולם), יצא רי באישור פטרונו קים יונג-איל לקנדה, כדי להתאמן תחת חסותו של מאמן הנבחרת המקומית לשעבר, ג'ק דונהיו. רי היה זקוק להדרכתו של דונהיו יותר ממה שחשו כולם תחילה. גובה – כך קובעת קלישאת הכדורסל – אי אפשר ללמד, וגם לא צריך במקרה של רי, אבל מימדיו גרמו לו לבעיות אחרות ומלבד זאת היה לו עוד הרבה מה ללמוד.

 

"כשהוא הגיע אלינו היו לו בעיות עם הרגליים", סיפר דונהיו, "חשבנו שמדובר בפציעה ישנה, אבל זה היה בגלל שהוא נעל נעליים שהיו קטנות עליו בשלושה מספרים והוא סירב להיפטר מהן. בסופו של דבר נאלצנו לגנוב אותם ממנו". לאחר שפתר את בעיית הנעליים הראה רי שיפור מתמיד, שהרשים אנשי מקצוע רבים. "בגילו המבוגר היה מאוחר מדי להפוך אותו לשחקן NBA גדול, אבל הוא היה יכול להיות יעיל מאוד לדקות ספורות והיה ראוי להזדמנות ב-NBA. הפולטיקה מנעה את ממנו".


צפון קוריאה. קומוניזם במיטבו (איי פי)

 

ואכן היה זה הסכסוך הדיפלומטי בין ארצות הברית לצפון קוריאה שמנע מהענק הסימפטי להגשים את חלומו ולשחק בליגה של הגדולים. לאחר שקיבל את אישור ה-NBA, היתה זאת מחלקת המדינה האמריקנית שמנעה את החתמתו באחת משש הקבוצות שהביעו עניין, מתוקף האיסור החוקי על מסחר עם האויב. שכרו, כך טענו הבירוקרטים בממשל, יועבר למימון השלטון העוין במדינתו.

 

"חשבתי שאני אוכל לשחק ב-NBA, זה היה מסייע לשיפור היחסים בין מולדתו לארצות הברית, אבל המאמצים שלי גרמו לתוצאות הפוכות", אמר רי המאוכזב, "ה-NBA ומשרד המסחר אישרו את העסקתי, אבל מחלקת המדינה המתינה חצי שנה והשיבה בשלילה. הם רק רצו לנצל אותי למטרות פוליטיות, כך שנאלצתי לוותר".

 

שנה לאחר דחיית פנייתו, הגיעו היחסים בין שתי המדינות לסוג מסויים של פתיחות תחת שלטונו של ביל קלינטון. בפגישה היסטורית בין מדלן אולברייט לקים יונג-איל, העניקה מזכירת המדינה האמריקנית לעמיתה הננסי שי צנוע בדמות כדורסל עם חתימתו של מייקל המקורי. קים, אוהד כדורסל מושבע, סירב לאחר מכן לאשר ניסיון נוסף של רי להגיע ל-NBA, לאחר הסרת התנגדות האמריקנים.

 

היום ניסיון כזה הוא כלל לא אפשרי. ראשית מכיוון שהסכסוך בין המדינות החמיר לאחרונה באופן דרמטי בהובלת ג'ורג' בוש, כשברקע הסרבנות הקוריאנית בכלל הנוגע לשיתוף פעולה בתחום הגרעין. שנית, מכיוון שרי הוא כבר לא פרוספקט מעניין מבחינת קבוצות ה-NBA, אפילו אחרי היקלטותו של יאו מינג בליגה, ענק סיני מרקע דומה.

 

"הוא עדיין משחק כדורסל, אבל האט קצת עם השנים", טען רונזון, "היתה לו תאונת דרכים, שפגעה בו, אבל אני חושב שהוא איבד את המוטיבציה. לפני חמש שנים הוא היה נמרץ ביותר בכל הנוגע להגיע לארצות הברית. הוא איבד את זה כשלא הורשה להגיע אז. הוא בחור שלא ניתנה לו ההזדמנות להראות לעולם מה הוא מסוגל לעשות וזה חבל כי הוא היה יכול להיות מיוחד".

 

ורי יישאר מיוחד, לפחות ברישומי ספר גינס ובדפי הסטטיסטיקה בצפון קוריאה, שם הוא משחק עדיין כדורסל מוזר עם כללים שמנותקים משאר העולם. לפיהם הטבעה מזכה בשלוש נקודות, והחטאת עונשין גורעת נקודה. ורק הפוליטיקאים משני הצדדים ממשיכים לפי אותם חוקי משחק, מתמסרים ביניהם עם האדם הקטן – גם אם הוא גדול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רי מוינג הון. נפל בין כיסאות הפוליטיקאים
צילום: איי פי
נשק אטומי ויכולת גרעינית. לא סוד צבאי
מומלצים