שתף קטע נבחר

 

דיווח: "אל קאעידה לקח אחריות לפיגוע בטורקיה"

כך דווח בעיתון "אל-קודס אל-ערבי". שגריר ישראל בטורקיה הכחיש דיווח בעיתון טורקי שלפיו המוסד התריע פעמיים על פיגוע נגד מטרות יהודיות. משטרת איסנטבול: הפיגוע בוצע על ידי שני מחבלים מתאבדים שהשתמשו במכוניות עמוסות ב-400 ק"ג חומר-נפץ

היומון "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון, דיווח אתמול (א') כי ארגון אל קאעידה נטל אחריות על פיגועי הטרור שאירעו בשבת באיסטנבול, בהם נהרגו 23 בני אדם. לדיווח אין אישור ממקורות אחרים.

 

עורך העיתון "אל-קודס אל-ערבי", עבד אל-בארי אטואן, סיפר בראיון לרשת אל ג'זירה כי נטילת האחריות הגיעה בדואר אלקטרוני למערכת העיתון מאל קאעידה ונכתב בה: "הפעולות יצאו לפועל מכיוון שלארגון נודע שסוכני מוסד פועלים בבתי הכנסת". עוד נכתב, כי "מתוכננות פעולות נוספות ברחבי העולם בעיקר באמצעות מכוניות תופת בבריטניה, איטליה, אוסטרליה ויפאן".

 

בטורקיה ובישראל העלו עוד מוקדם יותר את החשד כי ארגונו של אוסאמה בין לאדן מעורב גם הפעם בתכנון הפיגוע ובשילוחו, כפי שאירע בפיגועים קודמים נגד מטרות ישראליות ויהודיות - בקניה ובטוניסיה. זאת למרות נטילת האחריות של קבוצה טורקית מקומית אמש, שכינתה עצמה: "החזית האיסלאמית הגדולה של הפולשים ממזרח" (IBDA-C).

 

רשת הטלוויזיה הטורקית NTV ציטטה היום מקור משטרתי, שאמר כי לאחרונה התקבל מידע מודיעיני על כך שאל-קאעידה מתכננת פיגועים בטורקיה. בעיתון הסעודי "אל-ווטן" נכתב כי כבר לפני חודשיים העבירה סעודיה התרעה לטורקים על פיגוע אפשרי. אולם לפי שעה, אין נטילת אחריות רשמית מטעם ארגון אל-קאעידה.

 

האם המוסד התריע?

 

שגריר ישראל בטורקיה, פנחס אביבי, הכחיש הערב בשיחה עם ynet דיווחים בעיתונות הטורקית כי ישראל התריעה בפני טורקיה שצפויים פיגועים במטרות יהודיות במדינה. 

 

"תמיד אחרי כל פיגוע כולם חכמים. התרעות יש כל הזמן, אולם לא היתה התרעה ספציפית, ולמרות זאת, הטורקים עשו מאה אחוז מאמץ למנוע התקפות טרור. אי אפשר למנוע ממחבל מתאבד לבצע את זממו ועובדה היא שהנזק נגרם מחוץ לבית הכנסת", אמר השגריר.

 

מוקדם יותר היום חשף העיתון הטורקי "רדיקל" כי "המוסד הישראלי העביר שתי התרעות לשירותי הביון הטורקים מפני פיגועים של ארגון אל קאעידה במרכזים יהודיים". על פי הדיווח, ההתרעה התמקדה במספר אינטרסים ישראלים, בהם גם בית הכנסת "נווה שלום" - שנפגע בפיגוע שאירע אתמול - כמוקד אפשרי לפיגוע.

 

קונסולית ישראל באיסטנבול, אמירה ארנון, אמרה ל-ynet בתגובה כי "באופן כללי יש כל הזמן התרעות על כוונות פגיעה במטרות ישראליות ויהודיות, אבל לא הגיעה אלינו התרעה ממוקדת לפיגוע בקהילה היהודית באיסטנבול".

 

 

  • לכתבה על הקהילה היהודית הפגועה - לחצו כאן

 

  • לידיעה על חקירת הפיגוע והערכות שונות לגבי מבצעיו - לחצו כאן.

 

  • לדיווח על צוותי הסיוע ששיגרה ישראל לאיסטנבול - לחצו כאן.

 

  • לראיון עם ד"ר אלון ליאל, לשעבר שגריר ישראל באנקרה - לחצו כאן.  

 

  • לתזכורת על הפיגוע הקודם בבית הכנסת "נווה שלום" - לחצו כאן.

 

  • לידיעה בנושא השלכות הפיגועים על התיירות הישראלית בטורקיה - לחצו כאן.

 

"מחבלים מתאבדים ביצעו את הפיגוע"

 

אחר הצהריים הודיעה משטרת איסטנבול באופן רשמי, כי החקירה מעלה שאת הפיגועים ביצעו מחבלים מתאבדים. על פי הדיווח, המחבלים הגיעו לבתי הכנסת במכוניות מסחריות עם מטען נפץ של כ-400 ק"ג בכל מכונית.

 

משטרת טורקיה שיחררה הערב ארבעה בני אדם שנחשדו במעורבות בפיגועים. קודם לכן דווח כי הלילה נעצרו  שתי נשים בעלות כיסוי ראש וגבר, בחשד למעורבות בתכנון הפיגוע או ביצועו. זהות העצורים ואזרחותם לא נמסרו.

 

שרון: יש לנו אמון מלא ברשויות בטורקיה

 

יממה לאחר הקטל בסמוך לבתי-הכנסת "נווה שלום" ו"בית ישראל", בו נרצחו לפחות 23 בני-אדם ובהם שישה יהודים ויותר מ-300 נפצעו, החוקרים מתמקדים בחשד שפעילים איסלאמיים מקומיים ביצעו את הפיגוע בהשראת רשת הטרור אל-קאעידה, אולי אף תוך שיתוף פעולה הדוק מצדה.  

 

בישראל עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות מעבר לים, וגורמי ביון בארץ משתתפים בחקירת האירוע. משטרת ישראל שיגרה אמש לאיסטנבול צוות חקירה ובו ארבעה שוטרים - שני שוטרי מעבדת חבלה ושניים מהמחלקה לזיהוי פלילי - כדי להשתתף בחקירה. ראש הממשלה הנחה את השב"כ והמוסד לחקור את הפיגועים ולהפיק מהם לקחים. בכל נציגויות ישראל בעולם תוגברה האבטחה, נחסמו כבישים בקרבת הנציגויות ובחלק מהמקומות אף הוגבלה תנועת השליחים.  

 

הבוקר, בפתח ישיבת הממשלה השבועית, התייחס ראש הממשלה שרון לפיגועים הקשים. הוא ביקש לשלוח תנחומים למשפחות הנרצחים, יהודים ומוסלמים, וברכת החלמה לפצועים. "ראינו שוב כי לטרור אין גבולות, הוא לא מבדיל בין דת לדת ובין דם לדם וכל מטרתו היא זריעת פחד ואימה בקרב חפים מפשע", אמר שרון. הוא הוסיף כי לממשלה "ביטחון ואמון מוחלטים ברשויות הביטחון והחוק של טורקיה, שידעו לתפוס את האחראים לרצח השפל, ולמצות עימם את הדין".

 

בישיבת הממשלה התעורר ויכוח על האופן בו יש להתייחס לפיגועים בטורקיה. השר עוזי לנדאו (ליכוד) אמר כי קיים קשר מובהק בין גילויי האנטישמיות והמתרחש באירופה, לבין הפגיעה בבתי-הכנסת. לעומתו סבר השר אברהם פורז (שינוי) כי אין לקשור בין השניים. לדברי פורז הצטרף מנכ"ל משרד החוץ, יואב בירן, שאמר כי "מבחינה הסברתית, מבצעי הפיגוע רוצים שהעניין יוצג כתגובה למה שישראל עושה. אך צריך להשאיר את הנושא במישור הטורקי הפנימי ובמישור של הטרור העולמי".

 

השר זבולון אורלב (מפד"ל) קרא להציע לטורקים סיוע הומניטרי, ולהקים קרן משותפת לממשלה ולסוכנות היהודית, כדי לפצות יהודים בעולם שנפגעו בפעולות איבה. "יש חובה מוסרית לממש את הסולידריות של ישראל כמדינת העם היהודי כלפי היהודים בעולם", אמר. השר פורז אמר כי לא ניתן ליישם את ההצעה: "מה עם המאבטחים הטורקים הלא יהודיים שנהרגו בפיגוע, היכן נשים את הגבול?", שאל. גם ראש הממשלה שרון דחה את ההצעה: "לא צריך להתנדב", אמר, "הטורקים לא אוהבים את זה. המסרים בנושא הסיוע הועברו בצינורות הראויים".

 

שלום: קשר "הטרור המילולי"

 

הן בירושלים והן באנקרה מבהירים כי הפיגועים לא יפגעו ביחסים האסטרטגיים החמים ששוררים בין שתי המדינות. כדי להדגיש זאת, וכדי לדרוש בשלומה של הקהילה היהודית החבולה, יצא הבוקר שר החוץ סילבן שלום לטורקיה, שם יוועד עם עמיתו עבדאללה גול.

 

בפגישה עם ראשי הקהילה היהודית באיסטנבול אמר שלום כי "יש קשר הדוק בין טרור מילולי לטרור מהסוג שראינו אתמול. זהו מעשה נפשע של פחדנות". שר החוץ אמר למארחיו: "באתי לכאן על מנת להזדהות ולהרכין ראש. הקשר בין הקהילה לעם היהודי הוא חזק ביותר". שלום הגיע לזירת הפיגועים והביע תקווה שכל מנהיגי העולם החופשי יירתמו למלחמה חסרת פשרות בטרור.  

 

"זהו מצב חדש עבור הקהילה היהודית בטורקיה. קהילה שתמיד נחשבה לחזקה וסייעה לקהילות אחרות, זקוקה כעת לסיוע". כך אמר בן-ציון פינטו, ראש הקהילה היהודית, בפגישה עם ראשי הקהילה בעקבות הפיגוע הכפול נגד בתי-הכנסת באיסטנבול.

 

"הרבה מאוד זמן אנחנו מרגישים תחת איום", אמר פינטו, ששיבח את שלטונות טורקיה ואת הסיוע הרב שהעניקו לפצועים ולמשפחות הקורבנות. הוא אמר כי הצעד הראשון שיש לעשות הוא לשקם את בתי-הכנסת הפגועים, המהווים את מרכז החיים היהודיים במדינה. בפגישה השתתף גם ראש משלחת הסוכנות לאיסטנבול, עמוס חרמון, שאמר כי אנשיו מביאים לקהילה את הבעת הסולידריות של העם היהודי כולו.   


פורסם לראשונה 16/11/2003 07:46

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הלם בקהילה היהודית
צילום: רויטרס
שר החוץ שלום מניח זר בזירת הפיגועים
צילום: איי פי
ראש הממשלה ארדואן מבקר פצועים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
גל מעצרים ראשון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שני פיצוצים באותה השעה
צילום: איי פי
מומלצים