שתף קטע נבחר
 

מפקד שקול וטייס קר-רוח

תא"ל אליעזר שקדי, בקרוב מפקד חיל-האוויר, סיים קורס טיס בהצטיינות, קיבל ציון 10 על ביצועיו כמדריך טיסה, ונשא בשורה של תפקידים בכירים בחיל. מפקדי חיל-האוויר לשעבר מאמינים, כי הוא האיש הנכון לרשת את דן חלוץ, שתקופתו תיזכר כסוערת במיוחד: "שקדי הוא איש משכיל וביצועי, בלי פליטות פה מיותרות"

לפני 20 שנה נכנס ללשכתו של תא"ל יעקב טרנר, אז ראש להק כוח-אדם בחיל-האוויר, סרן - אליעזר שקדי וביקש לפרוש מהחיל. "השירות מאוד מאתגר אותי", נימק הטייס הצעיר, "אבל החלום שלי הוא לצאת ללימודים. כיוון שאין לי אפשרות כזאת, החלטתי לעזוב את הצבא".

תא"ל טרנר, שהכיר את הקצין המוכשר מהתקופה בה פיקד על בסיס חצרים, שם היה שקדי חניך מצטיין בקורס טיס ואחר-כך מדריך בקורס, סירב לוותר עליו. "אתה לא זז מכאן", אמר לו טרנר. "הבעיה שלך זה לימודים? צא ללימודים". סרן שקדי הסביר לטרנר, שעל-פי הקריטריונים לא מגיע לו לצאת ללימודים. "אז מעכשיו אתה עונה לקריטריונים", סיכם טרנר.

ביום שישי בצהריים, כמה שעות בלבד אחרי שיצאה הודעת דובר צה"ל על מינויו של תא"ל שקדי למפקד החדש של חיל-האוויר, צילצל טרנר, היום ראש עיריית באר-שבע, לשקדי, בירך אותו על המינוי והזכיר לו את אותה פגישה. "אתה רואה", אמר לו טרנר, "טוב שלא נתתי לך לעזוב".

 

הטייס שקיבל 10

 

תא"ל שקדי (46), שייכנס לתפקידו באפריל, התגייס בשנת 75' לקורס טיס וסיים אותו שנתיים אחר-כך, כאמור - כחניך מצטיין. כקצין צעיר השתלב בטייסות מטוסי הסקיי-הוק ואחר-כך שימש מפקד קורס מתקדם בבית-הספר לטיסה. הוא נמנה עם הטייסים הראשונים שקלטו את מטוסי האף-16. במלחמת שלום הגליל רשם לעצמו שתי הפלות של מיגים.

שקדי המשיך להתקדם בחיל: הוא שימש מפקד מגמת הקרב בבית-הספר לטיסה, מפקד טייסת העמק בבסיס רמת-דוד, ראש ענף קרב במטה חיל-האוויר וראש מטה המבצעים של החיל. מאוחר יותר פיקד על בסיס רמת-דוד, ובשנת 2000 מונה לראש להק אוויר. ב-2002 כבר מונה לאיש מספר 2 בחיל, כשהחליף את תא"ל עמוס ידלין כראש מטה החיל, לאחר שזה קודם לדרגת אלוף והפך למפקד המכללות הצבאיות.

מאותו רגע החלה ההתמודדות על תפקיד מפקד החיל הבא בין שלושה: תא"ל שקדי, ידלין ותא"ל עידו נחושתן, ראש להק אוויר. בחודשים האחרונים היה ברור כי שקדי וידלין הם המובילים. ביום חמישי הוכרעה הכף לטובתו של האיש המזוהה יותר עם מפקד החיל הנוכחי, דן חלוץ.

"זו בחירה מצוינת", אמר מפקד חיל-האוויר לשעבר, אלוף במיל' איתן בן-אליהו, שבתקופת כהונתו שימש שקדי מפקד בסיס רמת-דוד. "שקדי מילא את כל תפקידי המפתח בדרך לתפקיד מספר 1, והוא עשה את זה בהצלחה. יש בו שילוב של טיס מעולה עם אדם בעל השכלה רחבה. הוא אדם שקול מאוד, רגוע, קר רוח, לא קיצוני, אך עם זאת החלטי וביצועי. הוא ג'ינג'י מיוחד, בלי התפרצויות מיותרות, בלי פליטות פה, מאוד קורקטי.

"כשהייתי מפקד החיל, מבין הקצונה הבכירה שהסבה אל שולחן הדיונים הוא היה אחד הקצינים שהקשבתי לו יותר מלכל האחרים. ידעתי שאני יכול לסמוך על חוות הדעת המקצועית ועל ההמלצות שלו ולהתייעץ איתו, כי הכל אצלו היה ענייני, בלי בולשיט".

גם לאלוף במיל' הרצל בודינגר, מפקד החיל לשעבר, יש רק שבחים. "כשהייתי מפקד בית-הספר לטיסה, הוא היה חניך בקורס מדריכי טיסה", נזכר בודינגר. "אני זוכר אותו כטייס מצטיין. רק פעם אחת במהלך השירות שלי הענקתי את הציון עשר על ביצועים של מדריך טיסה - וזה היה לשקדי. "לדעתי, זו בחירה מתבקשת וראויה. הוא מילא את כל תפקידיו על הצד הטוב ביותר, ובכל מקום שהיה הותיר אחריו אנשים שאוהבים אותו. הוא אדם נחמד, מקרין מקצועיות ואותוריטה, אדם שנעים לעבוד איתו".

מפקד חיל-האוויר החדש ימצא לפחות ידיד אחד ליד שולחן ועדת החוץ והביטחון של הכנסת: יו"ר הוועדה, ח"כ יובל שטייניץ', שלמד איתו בתיכון בכפר-סבא. "הוא היה תלמיד אינטליגנטי מאוד וספורטאי מצטיין", נזכר שטייניץ'. "הפסדתי לו פעמיים: בפעם הראשונה כשהוא סיים את הלימודים בהצטיינות, בעוד שאותי זרקו בגלל וכחנות פילוסופית, והמקרה החמור יותר – כשהפסדתי לו בגמר בית-הספר בשחמט. הוא נחשב לטיס מצטיין, עם שילוב נכון של האינטליגנציה והמרץ הנחוצים לפיקוד על החיל".

 

המפקד שיאחד את השורות

 

"מבחינה מקצועית שלושת המועמדים היו ראויים במידה שווה", אומר קצין בכיר, המכיר את נחושתן, ידלין ושקדי. "הבחירה לא היתה מובנת מאליה".

אז למה הוכרעה הכף דווקא לטובתו של שקדי? "שר הביטחון והרמטכ"ל עשו את השיקול שלהם, בעיקר בגלל הכימיה הטובה שלהם איתו", אומר הקצין הבכיר. "הם רצו מפקד שתהיה להם שפה משותפת איתו בשולחן המטכ"ל.

"שקדי הוא איש של חלוץ, שמאוד מעריך אותו. הוא טיפח אותו מאז שהיה מפקד טייסת העמק ודאג שיהיה מספר 2 שלו כראש המטה. הוא ראה בו יורשו הטבעי, כזה שיוכל להמשיך לעבוד איתו אם ימונה לתפקיד סגן הרמטכ"ל ואולי גם לרמטכ"ל. לכולם היה ברור מה ההעדפה של חלוץ".

שיקול נוסף שנלקח בחשבון הוא נושא הגיל. עם השנים גילו של מפקד החיל רק הלך ועלה. הרמטכ"ל ושר הביטחון הבינו, שמדובר בשעת כושר למנות מפקד צעיר יחסית, אך יחד עם זאת מקובל ומוערך.

החיל אותו יורש שקדי מהאלוף חלוץ הגביר את פעילותו בשטחים בעקבות מדיניותו של המפקד הנוכחי, בעיקר בפעולות של סיכול ואיסוף מודיעין. הפעילות האינטנסיבית הולידה את אחד המשברים הקשים ביותר בתולדותיו של החיל: מכתב הטייסים הסרבנים, שתקפו את מדיניות החיסולים הבלתי מוסרית - לטענתם - שמתווים מפקד חיל-האוויר והרמטכ"ל, והודיעו על סירובם להמשיך לקחת חלק בפעילות.

המכתב זיעזע את המערכת. חלוץ החליט להדיח לאלתר את כל הטייסים שחתמו על המכתב משירות פעיל, ובמקביל יצא לסבב פגישות בכל הטייסות, כדי לחזק את הטייסים. תא"ל שקדי התגייס לעזרתו של חלוץ, ואמר אז ל"ידיעות אחרונות": "הטייסים שחתמו על המכתב עושים שימוש ציני בעברם הרחוק כאנשי חיל-האוויר ומביעים עכשיו דעה כאזרחים. זה לא הולם ולא ראוי. אני משוכנע שהרמה המוסרית של חיל-האוויר וצה"ל גבוהה באופן קיצוני. אני אומר את זה כקצין, טייס, מפקד, אבא וקודם כל ולפני הכל – בן-אדם. לא מעט פעולות בוטלו או שונו, בגלל החשש לפגיעה בחפים מפשע. אנחנו חייבים לגלות נחישות בלחימה בטרור ולהילחם בכל הכוח שיש לנו בטרור הרצחני".

בחיל מאמינים כי שקדי – "קצין וג'נטלמן" כהגדרת מקורביו – יצליח בזכות אישיותו הרגועה והאמון שרוחשים לו פקודיו להתמודד עם הסערה, שטרם שככה, ולאחד שוב את השורות.

 

העתיד של חלוץ

 

שקדי ייאלץ במהלך כהונתו להתמודד עם משבר נוסף, שנולד כתוצאה מהלחימה בשטחים: משבר האמון בין התקשורת לבין מפקד חיל-האוויר היוצא, שהתפרץ לפני כשלושה שבועות. אז התברר, כי בתדרוך שערך חלוץ לעיתונאים מיד לאחר תקיפת חיל-האוויר במחנה הפליטים נוסראת בעזה, הוא מסר מידע שקרי. חלוץ ניסה להסתיר את מערכת הנשק, שבה השתמש החיל בהתקפה בה נהרגו ארבעה פלשתינים, ומסר מידע מוטעה לגבי אופן הפעולה. קצין בכיר, המכיר את חלוץ ואת שקדי, אומר כי שניהם למדו את הלקח מהפרשה הזאת, ומקרה כזה לא יחזור.

אבל לא רק משברים תקשורתיים הותיר אחריו האלוף חלוץ. שקדי ייכנס לנעליים הגדולות של אחד המפקדים הנערצים ביותר בחיל, מפקד כריזמטי ומקצועי שקידם עשרות מבצעים בזרוע האווירית על חשבון זרוע היבשה. לזכותו של חלוץ ייזקפו החלטות לרכישת מטוסי קרב חדשים, מטוסי ביון והתרעה, חיזוק מערך המסוקים והפיכת בית-הספר לטיסה לאקדמיה לטיס. חלוץ ייזכר גם כמי שהפסיק את החגיגות הראוותניות שנערכו בבסיסים השונים, ויותר מהכל: כמי שהביא את החיל למצב של מוכנות עליונה בימי המלחמה עם עיראק.

חלוץ מצפה כעת להתמנות לתפקיד סגן הרמטכ"ל. ההנחה הרווחת היא, שחלוץ לא ירצה בתפקיד סגן הרמטכ"ל בלי הבנה כי יתמנה אחר-כך לרמטכ"ל. הוא מעדיף להיזכר בהיסטוריה הצבאית כמפקד חיל-האוויר – ולא כסגן הרמטכ"ל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בטאון חיל האוויר
תא"ל שקדי. "קצין וג'נטלמן" כהגדרת מקורביו
צילום: בטאון חיל האוויר
מומלצים