שתף קטע נבחר

חשבון חשמל: אפשר לעבור למסלולים

חשבון החשמל שקיבלתם החודש כולל הצעה: תעריף תעו"ז - מסלול בו משלמים יותר בשעות העומס ופחות בשעות החלשות. הבעיות: כדי לעבור למסלול צריך להתקין מונה מיוחד, להתחייב לשנה וגם אז לא בטוח שתחסכו

צרכני חברת החשמל, כלומר כמעט כל האוכלוסייה במדינה, מקבלים בימים אלה יחד עם חשבון החשמל שלהם הצעה חדשה: לעבור למסלול תשלומים חדש, שזכה לשם הצבאי: תעריף תעוז. בחברת החשמל הבטיחו כבר בינואר השנה כי האופציה הזו תינתן ללקוחות הפרטיים (לקוחות עסקיים משתמשים בה כבר שנים), ועכשיו היא מתממשת.

 

בכל מקרה, כדי להבין את ההצעה החדשה צריך להקדיש לא מעט זמן והרבה סבלנות, ובדומה למסלולים של בזק - לבדוק היטב מה עומד מאחוריה. בדרך, צריך גם לצלוח את הניסוחים המסורבלים של ההודעה, שנועדו כנראה בעיקר לקהילת רואי החשבון ולא לקהל הצרכני הרחב, שלא לדבר על עולים חדשים ואוכלוסיות מיעוטים, שכלל לא יוכלו להתייחס להצעה החדשה, שכן היא נשלחה רק בעברית.

 

מדובר בתעריף לפי עומס מערכת הייצור וזמן הצריכה (תעוז), שהוא תעריף ברירתי, או בלשון חברת החשמל: תעריף שיוצר קשר ישיר בין המחיר שמשלם הלקוח לבין עלויות ייצור החשמל ואספקתו. ובלשון העם הצרכני: כאשר הביקוש לחשמל גבוה השימוש עולה לכם יותר וכאשר הוא נמוך השימוש עולה לכם פחות.

 

אז איך יודעים האם כדאי לעבור? השעונים החביבים המודפסים על גב הידיעה מספרים לנו בצבעים נאים מהם תעריפי המינימום והמקסימום לפי שעות השימוש. מהם למדנו, כי התעריף הגבוה ביותר הוא בימים א'-ה' בין 17-11, והתעריף הנמוך ביותר הוא במהלך השבת.

 

מי שיעבור למסלול החדש יוכל לבחור מתי להפעיל את מכונת הכביסה, המייבש או המזגן (המקרר ממילא מופעל ברציפות) - כדי לשלם פחות. חברת החשמל אף הוסיפה בדברי ההסבר את המצב הנוכחי (לפיו משלמים על-פי קוט"ש בלי קשר לשעות השימוש) - כדי להקל על ההשוואה.

 

הכוונה היתה לאפשר לכל משק בית לעשות את החשבון לפי הרגלי הצריכה שלו: לבדוק באיזה מכשיר הוא מרבה להשתמש ולנסות להעביר את הפעלתו לשעות הזולות יותר. למשל: משפחה מרובת ילדים, שמרבה להשתמש במכונת כביסה ובמייבש - תוכל להפעיל אותם בשעות הלילה המוזלות (בתנאי שלא ירעישו ויפריעו לישון). מצד שני, משפחה דתית, שאינה מפעילה מכשירים בשבת - תפסיד את השעות הזולות במיוחד.

 

לא רק משקי בית יכולים לעבור למסלול החדש, גם בעלי עסקים ומפעלים. לאחרונים, כך נראה, הסידור החדש הכי משתלם: הם יכולים להפעיל את המכונות בשעות הלילה ולהפיץ את הסחורה בשעות היום וכך לחסוך הרבה כסף. בעלי עסקים, שממילא צריכים את המזגן בשעות היקרות של הפעילות - עלולים רק להפסיד עם הפעלת התעריף החדש.

 

מתחייבים לשנה מראש

 

המעבר לתעו"ז לא מסתיים במסדר הבוקר של בדיקת שעות הצריכה. יש לו היבטים, שצריך לשים לב אליהם. קודם כל הסידור הזה מחייב החלפת מונה. מתברר שבנוסף לכל קשיי הניסוח של ההודעה לצרכנים נפלה בה טעות: בדפי ההסבר נכתב שיש לשלם עבור התקנת המונה 190.38 שקל, אך בבירור

שערכנו בחברת החשמל נמסר לנו, כי התקנת המונה אינה עולה כסף. רק מי שירצה להסיר את המונה ישלם סכום זה.

 

בחברת החשמל אומרים עוד, כי הודעות התיקון נשלחות בימים אלה לצרכנים, אבל במוקד 103 עדיין נמסר לצרכנים, המתעניינים בתעוז, שיש לשלם עבור התקנת המונה. חבל שהמוקדנים, שעושים מאמצים גדולים להסביר את הסידור החדש, אינם מעודכנים בפרטים החיוניים. אגב, אלה שהמונה שלהם נמצא בתוך הבית ורוצים להצטרף למסלול החדש יצטרכו להוציאו החוצה בעזרת חשמלאי פרטי, מה שעלול לעלות כמה מאות שקלים.

 

תנאי נוסף למעבר הוא התחייבות לשימוש רצוף של שנה מינימום. כך שגם אם הצרכן גילה שהמעבר לא משתלם לו - לא יוכל לחזור בו לפני תום השנה, ואז יצטרך לשאת בהוצאת החלפת המונה.

 

והעיקר: במסלול העז של התעוז התשלום החודשי גבוה יותר מהנוכחי. לקוח שחל עליו התעריף הביתי ישלם 51.92 שקל לחודשיים במקום כ-36 שקל היום. לקוחות מסחריים, שעליהם חל תעריף המסחרי ישלמו תשלום חודשי כמו היום: 76.64 שקל לחודש.

 

שעות הפסגה והגבע

 

עכשיו, אחרי שהצלחנו פחות או יותר להבין מה רוצים מאיתנו, הגיע שלב החישובים. מתברר שהוא לא פחות מסובך: אם נעבור להשתמש במכונת הכביסה או במדיח בשעות השפל נשלם אמנם רק 23.05 אג' לקוטש (במקום 45 אג') אבל אם ניאלץ להשתמש במזגן כשבאמת חם, בשעות הצהריים - נשלם 87.85 אג' לקוט"ש (שוב, במקום 45 אג').

 

יתרה מזאת. התעריפים החדשים מתחלקים לחודשי הקיץ (יולי עד ספטמבר), לחודשי החורף (דצמבר עד מרץ) ואפילו לאביב וסתיו (אפריל עד יוני, אוקטובר ונובמבר), וכן לימי חול, ימי ו' ולתשלום חודשי או דו-חודשי, וכל אלה מתחלקים למה שחברת החשמל מכנה בלשונה המוזרה שעות הפסגה, שעות הגבע ושעות השפל.

 

עכשיו לך חשב את הצריכה בכל שעה ושעה ובכל עונה ועונה ובכל יום ויום. ובכלל, מי ערב לנו, שחברת החשמל לא תחליט להעלות את התעריפים הללו אחרי שנבחר במסלולים החדשים?

 

לסיכום - מי שלא רוצה להסתבך בחישובים מעורפלים, לא נותר לו אלא לנסות את הסידור החדש במשך מספר חודשים, ולהשוותו לתעריף הקודם. בכך הוא יצטרך לסכן את דמי הסרת המונה אם יחזור בו. מצד שני מי יודע, אולי הוא יחסוך כמה מאות שקלים בשנה עבור השימוש בחשמל?

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים