שתף קטע נבחר

האם בתי הספר הפכו למטרה למחבלים?

במערכת הביטחון מנסים היום להעריך האם ניסיון הג'יהאד האיסלאמי לבצע פיגוע בבית הספר ביקנעם מהווה תחילתה של מגמה חדשה. האם חזרנו לימי הפיגוע במעלות? במערכת החינוך מזהירים כי מצב האבטחה בבתי הספר לוקה בחסר. ב-7,000 מוסדות חינוך אין אבטחה כלל, בשאר היא מסתיימת בשעות הצהרים. המחסור בשומרים והשכר הנמוך מובילים לכך שחלק גדול מהשומרים מבוגרים מדי. וגם אין מספיק נשק

האם בתי הספר ברחבי הארץ הפכו למטרות חדשות לפיגועי טרור? השאלה הכבדה הזו מטרידה היום (ה') מאוד את מערכת הביטחון, בעקבות לכידת חוליית המחבלים מהג'יהאד האיסלאמי שהתכוונה לבצע פיגוע בבית ספר "אורט אלון" ביקנעם.

 

גורמים במערכת הביטחון אומרים ל-ynet כי אין התרעות ממוקדות לפיגועים בבתי ספר, אולם כל תסריט נלקח בחשבון - בייחוד לאחר סיכול הפיגוע ביקנעם. בעבר ידוע כי מחבלים תצפתו ואספו חומר על בתי ספר שונים ברחבי הארץ.

 

בג'יהאד האיסלאמי, כמו ביתר ארגוני הטרור הפלסטינים, יודעים כי פיגוע בבית ספר משמעותו "מגה פיגוע", המשנה את כללי המשחק מבחינתה של ישראל. פיגוע בסדר גודל כזה לא היה מאז הפיגוע הקשה במעלות במאי 1974, שבו נרצחו 21 תלמידים ו-4 מבוגרים על ידי חוליית החזית הדמוקרטית של חוואתמה שחדרה לבית הספר "נתיב מאיר" (אם כי היו פיגועים קטנים יותר סמוך לבתי ספר, שבהם נהרגו תלמידים).

 

מנהיגי הג'יהאד, היושבים בדמשק, ידעו - ונתנו למרות הכל את ההוראה. במקרה של יקנעם, מידע מדויק של השב"כ הצליח למנוע את הפיגוע, שעלול היה להפוך לסיוט קטלני עבור עשרות ומאות משפחות. אבל הוא חושף כוונה של ארגוני המחבלים, והשאלה כעת היא האם יש להגביר את האבטחה בבתי הספר, במיוחד אלו השוכנים בישובים לאורך קו התפר?

 

ב-7,000 מוסדות חינוך אין שמירה

 

בדיקה מעלה כי מצב האבטחה כעת נמצא בכי רע. שמואל אבואב, יו"ר ועדת החינוך של מרכז השלטון המקומי, מעריך כי ב-7,000 מוסדות חינוך בישראל אין כלל שמירה. לדבריו, ב-3,000 מוסדות החינוך בהם ישנה שמירה, היא מסתיימת בצהריים. זאת למרות שהפעילות בבתי הספר נמשכת. "לא יתכן שמאות אלפי תלמידים יהיו חשופים לסכנות בגלל מחסור בשומרים. יש להוסיף שומרים ומאבטחים, ולהאריך את יום עבודתם עד לשעות אחר הצהרים המאוחרות", הוא טוען.


ולא רק האבטחה היא הבעיה: לדברי אבואב, השערים במוסדות החינוך בארץ לא תקניים, וחסרות בהם גדרות באורך כולל של 20 קילומטר, עקב בעיות תקציביות. בנוסף לכך, המועסקים בשמירה הם על פי רוב אנשים מבוגרים מדי לתפקיד.

"יש להפוך את השומרים למאבטחים על ידי הכשרה מקצועית נאותה. ברשות משרד החינוך נמצאים כיום 7,000 אקדחים, שנמסרו למורים לשם עיבוי האבטחה - וזו איננה כמות מספיקה", אומר אבואב.
 

המדינה, אגב, איננה מאבטחת גני ילדים ומוסדות חינוך בהם לומדים פחות מ-100 תלמידים, והמימון לאבטחת מוסדות אלו מגיע מארגון הקהילות היהודיות בארצות הברית ומכספים שגייסה הסוכנות היהודית. 

בבחינת אור אדום

 

גם בקרב הורים ומורים שוררת דאגה. יו"ר ארגון ההורים הארצי, ארז פרנקל, אומר כי "הנסיון לפגע במוסד חינוכי הוא עליית מדרגה. עכשיו מסתבר שגם תלמידים הם מטרה למחבלים". לדבריו, הארגון ידרוש חשיבה מחודשת בכל הקשור לאבטחת מוסדות חינוך.
 

בהסתדרות המורים טוענים כי ההסתדרות דורשת ביטחון מקסמילי במוסדות החינוך. "מה שקרה אתמול זה בבחינת אור אדום. צריך לתת הגנה מקסמילית גם לתלמידים וגם למורים הנמצאים בית כתלי בית הספר", אמרו. 

 

ממשרד החינוך נמסר כי על פי החלטת הממשלה בנושא, האחריות על אבטחת מוסדות החינוך נמצאת בידי המשרד לביטחון פנים. לדברי המשרד, המשטרה היא זו האחראית על קביעת פרופיל המאבטחים ועל מיצובם בחתך ארצי.

 

ברשת "אורט", שאחד מבתי הספר שלה עמד בפני סכנת הפיגוע, מנסים היום להעריך אם יש צורך בשינויים. הממונה על התיאום בנושא הביטחון ברשת "אורט", חנן בסיס, אמר כי שרשרת האחריות על מוסדות החינוך עוברת מהמשטרה לקציני הביטחון של משרד החינוך במחוזות, ומשם לקציני הביטחון בישובים השונים. ובכל מקרה, "אנו מורים לבתי הספר שלנו להתייחס ברצינות לכל נושא הביטחון והאבטחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
האבטחה בבתי הספר. צורך בתגבור?
צילום: רוני שיצר
צילום: חגי אהרון
בית הספר "אורט אלון" ביקנעם
צילום: חגי אהרון
צילום cnn
מנהיג הג'יהאד שלח. נתן את ההוראה
צילום cnn
צילום: צביקה טישלר
השומרים. מבוגרים מדי?
צילום: צביקה טישלר
"7000 מוסדות ללא שמירה". אבואב
צילום: גבי מנשה
"הגברת אמצעי האבטחה. פרנקל
צילום: גבי מנשה
מומלצים