שתף קטע נבחר

מחלת הפרה המשוגעת - שאלות ותשובות

מהי מחלת הפרה המשוגעת, מה מחולל אותה, כיצד היא פוגעת בבני אדם, מה משמעות ההודעה עבור ארה"ב ומה המשמעות עבורנו בישראל?

הממשל האמריקני אישר כי ישנו חשש כבד שהתגלה מקרה ראשון של מחלת הפרה המשוגעת בארה"ב. מהי המחלה, כיצד היא פוגעת בבני אדם, מהי משמעות הגילוי עבור אזרחי ארה"ב ועבור אזרחי ישראל?

 

מהי מחלת הפרה המשוגעת?

 

מחלת הפרה המשוגעת (BSE) היא מחלת עצבים קטלנית שמתרחשת אצל בקר. המחלה גורמת לתאי מוחה של הפרה למות וכך נוצרים במוחה חורים, בדומה לספוג. המחלה התגלתה לראשונה בשנת 1986 בבריטניה. בשיאה, בשנת 1993, אובחנו כ-1,000 מקרים בשבוע.

 

כיצד נגרמת המחלה?

 

מדענים סבורים שמקורה של המחלה הוא בתערובת המאכל של הבקר. בשנות ה-80 נהגו מגדלי בקר בבריטניה ובאירופה להאכיל פרות בתערובת שהכיל חלקי פנים ומוצרי לוואי של עצמות כבשים. כך קרה שמחלת עצבים שהייתה נפוצה בקרב כבשים עברה לבקר.

 

האם בני אדם יכולים ללקות במחלה?

 

בני אדם לא יכולים ללקות במחלה, אולם ישנה מחלת עצבים קטלנית דומה אצל בני אדם הנקראת "זן חדש של קרויצפלד-יעקב (nvCJD)". בשנות ה-90 מתו בבריטניה ובמקומות אחרים בעולם כ-150 בני אדם מהזן החדש של קרויצפלד-יעקב, והתברר כי ייתכן שצרכו בשר נגוע ב"פרה משוגעת".

 

מדענים גילו עדויות מוצקות לפיהן המחולל של BSE אצל פרות הוא המחולל של קרויצפלד-יעקב אצל בני אדם. מדענים סבורים שצריכת בשר נגוע ב-BSE עלולה לחולל את מחלת קרויצפלד-יעקב אצל בני אדם. לאחרונה דווח בבריטניה על אדם שמת לאחר שנדבק במחלה לאחר שקיבל עירוי דם. זוהי הפעם הראשונה בה מדווח מקרה הדבקה כתוצאה מעירוי.

 

האם התגלו מקרים של המחלה בישראל?

 

ממשרד החקלאות נמסר כי בארץ לא התגלה לאחרונה מקרה של מחלת הפרה המשוגעת. לפני כשנה התגלה מקרה בודד שטופל.

 

האם ישראל עומדת לנקוט צעדים נוכח הגילוי בארה"ב?

 

ישראל אינה מייבאת בשר בכמויות גדולות מארה"ב למעט כמויות קטנות של כבד בקר. הבוקר הורה משרד החקלאות על הפסקת הייבוא. ההוראה תישאר בתוקף עד שיתבררו כל הפרטים.

 

מה המשמעות של גילוי המקרה הראשון בארה"ב?

 

בעיקר כלכלית. החווה שבה אותרה הפרה הנגועה נמצאת בבידוד ומשלוח הבקר ממנה למשחטות הופסק. אנשי משרד החקלאות בודקים האם היו פרות נוספות שלקו במחלה והאם נשחטו. כמו כן מנסים לאתר בשר נגוע שנשלח לשווקים. המקרה אותר במדינת וושינגטון והסכנה לכלל אזרחי ארה"ב היא מזערית. זאת ועוד, רופאים סבורים שרק צריכה מתמשכת של בשר נגוע מגבירה את הסיכוי ללקות בקרויצפלד-יעקב.

 

אלא שאזרחי ארה"ב עלולים להיתקף בבהלה ולהימנע מצריכת בשר בקר. חרם הצרכנים בא בשעה שבארה"ב נערכים לארוחות חג המולד והשנה החדשה והמשמעות היא פגיעה קשה בתעשיית הבשר והמזון בכלל. זאת ועוד, גורמי חקלאות הביעו חשש שגם ענפי משנה כגון ענף התבואה שמשמש להאכלת הפרות וענף החלב - ייפגעו.

 

הייצוא האמריקני צפוי לספוג את הנזק הקשה ביותר. יפאן, סינגפור ודרום קוריאה נחשבות יבואניות "כבדות" של בשר אמריקני. הן ומדינות נוספות הודיעו כי הן מקפיאות את הייבוא מארה"ב. יפאן למשל, מייבאת מדי שנה מארה"ב יותר מ-200 אלף טון בשר בקר בשווי 843 מיליון דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרה, לא בהכרח משוגעת
צילום: איי אף פי
חשש שהבהלה תגרום הפסדים של מיליארדי דולרים
צילום: איי אף פי
מומלצים