שתף קטע נבחר

 

עבר בקריאה טרומית: חסינות הח"כים תועבר לגוף חיצוני

בעקבות המחזות המביכים של אי הסרת חסינותם של חברי הכנסת בלומנטל, חזן וגורלובסקי, הוגשו שורה של הצעות חוק במטרה להוציא את נושא הסרת החסינות מידי ועדת הכנסת. ההצעות עברו בקריאה טרומית, אבל לא בלי התנגדות: "הכנסת עשתה לינץ' בעצמה", טען יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוני בראון

האם תילקח סוף סוף מהח"כים הזכות להחליט על הסרת חסינותם? הכנסת אישרה אחר הצהריים (יום ד') בקריאה טרומית ארבע הצעות חוק, לפיהן תופקע סמכות הסרת החסינות מוועדת הכנסת, והיא תועבר לגוף חיצוני.

 

ההצעות הוגשו בעקבות המחזות המביכים בחודשים האחרונים לפיהם נמנעו שוב ושוב חברי ועדת הכנסת מלאפשר להעמיד לדין את עמיתיהם - כפי שביקש היועץ המשפטי לממשלה.

 

הביקורת הציבורית, שהוטחה בחברי הכנסת לאחר החלטתם שלא להסיר את חסינותם של ח"כ יחיאל חזן וח"כ מיכאל גורלובסקי בפרשת ההצבעות הכפולות, גרמה ליו"ר הכנסת ראובן ריבלין וליו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, להגיש מחדש את הצעות החוק.

 

בתום יממה של מגעים ושכנועים, הצליח ח"כ סער לגבש רוב להצעות החוק. ראש הממשלה אריאל שרון הצביע נגד שלוש מהצעות החוק, ותמך רק בהצעת החוק של מיכאל איתן, לפיה הסרת החסינות תוסר אוטומטית אלא אם ביקש ח"כ לפנות לוועדת הכנסת, בטענה שבהחלטת היועץ המשפטי לממשלה יש רדיפה פוליטית. שלוש ההצעות האחרות מציעות להעביר את הסמכות לגוף חיצוני.

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר בדיון כי חייבים להוציא את הסמכות מידי חברי הכנסת, כדי שלא ימשיכו לבזות את היועץ המשפטי לממשלה, וכדי שלא תנוצל לרעה הריבונות. "יש להקים ועדה, רצוי שבראשה יישב שופט בדימוס. רק היא תוכל להחליט האם יש לפנייה של היועץ המשפטי לממשלה גוון פוליטי או רדיפה", אמר.

 

בהערת ביניים אמר יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין: "למה תמיד צריך שופט? גם שר משפטים לשעבר יכול לעמוד בראש הוועידה". השר לפיד השיב: "כל אדם פוליטי יהיה במצב עדין כאשר ישפוט את חבר מפלגתו. עדיף מבחינה ציבורית ששופט יעמוד בראש הוועדה".

 

ח"כ מוחמד ברכה, יו"ר סיעת חד"ש, אמר כי הצעת החוק נולדה בחטא, וכי היא תגרום עוול גדול לרשות המחוקקת. "ספורט נפוץ הוא להבאיש את ריחה של הכנסת, לדמות אותה לחבורת אנשים חסרי אחריות שנלחמים על שלל. יכול מאוד להיות שיש כאלה חברים, אבל יש גם כאלה שבאים לעשות שליחות. הסרת הסמכות מהכנסת תוביל למחוזות מסוכנים, למדרון מאוד חלקלק. חסינות חברי הכנסת היא לא אישית, היא חסינות של הריבון".

 

לכך הסכים גם יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוני בראון, שתקף בחריפות את יו"ר הכנסת על הלהיטות להביא את הצעות החוק לדיון. "ההחלטה היא אך ורק כתוצאה מהחלטות ועדת הכנסת בנושאי חברי הכנסת גורלובסקי וחזן. יש פה איתות מפורש לבג"ץ, שיושב לדון בענייניהם, כי ההחלטה שהתקבלה אינה נכונה. הכנסת עשתה לינץ' בעצמה. בשום מקום בעולם פרט לפרגוואי, צ'ילה וקפריסין, הדיון בחסינות הוא חוץ פרלמנטרי", דברי בראון.

 

למרות הרגע ההיסטורי במליאה, חשוב לציין כי הכנסת הצביעה שוב "הצבעה כפולה". מצד אחד היא קיבלה את הצעתו של ח"כ גדעון סער, לפיה תועבר הסמכות לגוף חיצוני, ומצד שני קיבלה את הצעתו של ח"כ מיכאל איתן, ברוב גדול יותר ולפיה חסינותו של ח"כ תוסר אוטומטית, אלא אם יטען לרדיפה פוליטית, ואז תועבר ההכרעה לוועדת הכנסת.

 

הצעת החוק של גדעון סער מעניקה ליו"ר הכנסת ראובן ריבלין את האפשרות לקבוע את הרכב הוועדה, ובכך, טוענים גורמים בכנסת, העבירה הצעת החוק של גדעון סער את הסמכויות מוועדת הכנסת ליו"ר הכנסת.

 

הצעות החוק יועברו להמשך טיפול בוועדת הכנסת. במסדרונות הכנסת טוענים כי יו"ר ועדת הכנסת, רוני בראון, עשוי לעכב את המשך הטיפול בהסרת החסינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
לפיד. ועדה בראשות שופט
צילום: סבסטיאן שיינר
בראון. לינץ' בעצמנו
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
ברכה. זה נולד בחטא
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים