שתף קטע נבחר

שר החוץ האיראני בדמשק: לא נלך בדרכה של לוב

כמאל חראזי הבהיר שטהרן ודמשק לא יעמידו את כל מתקניהן תחת פיקוח בינלאומי, והכחיש שיש ברשותן נשק להשמדה המונית. קרא לעולם להפעיל לחץ על ישראל כדי שתתפרק מנשק גרעיני, "כתנאי להשגת יציבות באזור"

"העולם חייב ללחוץ על ישראל לוותר על הנשק הגרעיני" - כך אמר אתמול (שבת) שר החוץ האיראני, כמאל חראזי, שנועד בדמשק עם הנשיא בשאר אסד ושר החוץ שלו, פארוק א-שרע. לדברי חראזי, ויתור ישראלי על נשק להשמדה המונית הוא חיוני לשלום האזור ויציבותו.

 

חראזי הבהיר כי סוריה ואיראן "לא ילכו בדרכה של לוב", שפתחה את מתקניה בפני פקחי הנשק של האו"ם, "מפני שאין להן נשק להשמדה המונית והן תמיד ביקשו להביא למזרח-תיכון מפורז מנשק שכזה". השר האיראני הזכיר שארצו היא שסבלה מנשק השמדה במהלך המלחמה הממושכת עם עיראק.   

 

אחרי המלחמה האמריקנית-בריטית בעיראק, מוצאות עצמן איראן וסוריה תחת לחץ הולך וגובר מצדה של ארצות-הברית לגנוז את תוכניותיהן להשגת נשק להשמדה המונית ולחדול מתמיכתן בארגוני הטרור.

 

הלחץ האמריקני הכבד, אליו הצטרפו גם רוסיה והאיחוד האירופי, הביא את טהרן לחתום על "הפרוטוקול הנוסף" של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, אשר מאפשר לפקחי האו"ם לערוך ביקורי פתע במתקני הגרעין, אם כי לא במפעלים לייצור נשק כימי או ביולוגי. ואילו דמשק מצידה מנסה להצטייר כמי שנוקטת קו נוקשה יותר נגד ארגוני הטרור, בהם ארגון אל-קאעידה, וכמי שמנסה לקדם את השלום באזור.    

 

סגן הנשיא הסורי, עבד אל-חלים חדאם, התייחס אתמול אף הוא למדיניות הישראלית. הוא הגיב לפרסום ב"ידיעות אחרונות" אודות התוכנית החדשה ליישוב הגולן, ואמר כי הדבר נעשה כחלק מתוכניתה של ישראל לסכל כל יוזמה לשלום באזור.        

 

"לפלסטין ועיראק השלכות על כל האזור" 

 

הנושא הישראלי והמישור הישראלי-פלסטיני עמדו בלב פגישותיו של שר החוץ האיראני עם צמרת המשטר הסורי. חראזי דן עם מארחיו גם בעיראק שאחרי סדאם חוסיין, ובהשלכות שיש לכיבוש האמריקני בבגדד על המזרח-התיכון. 

 

"למה שמתרחש בעיראק ובפלסטין יש השפעה ישירה על מדינות האזור כולו", אמר חראזי. עמיתו הסורי א-שרע אמר כי ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של עיראק היא אינטרס ראשון במעלה של כל שכנותיה, וקרא לאמריקנים לסיים את הכיבוש מהר ככל האפשר.

 

ביקורו של השר חראזי בסוריה מתרחש שבוע לאחר רעש האדמה הכבד שהרחיב את העיר באם, והביא למותם של קרוב ל-50 אלף בני-אדם. הטרגדיה קירבה בין טהרן לוושינגטון, ששיגרה צוותי סיוע לאזור מוכה האסון.

 

בעקבות כך אמר מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, כי ארצו פתוחה לחידוש הדיאלוג. אך לפי שעה, נראה כי איראן דוחה את מגמת הפיוס: בסוף-השבוע הציע הממשל לשגר למדינה משלחת רמת דרג, ובה סנאטורית וכן קרובי משפחה של הנשיא בוש. טהרן סירבה לקבל את המשלחת.        


פורסם לראשונה 03/01/2004 17:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פגישת חראזי וא-שרע
צילום: איי פי
צילום איי פי
וושינגטון לוחצת. הנשיא הסורי אסד
צילום איי פי
צילום: איי פי
חתם על הפרוטוקול. נשיא איראן חתאמי
צילום: איי פי
מומלצים