שתף קטע נבחר

הצנחנים נלחמים על אולגה ואנטולי

אם ואח של שניים מלוחמי החטיבה אינם יהודים והמדינה מבקשת לגרשם. גורמים בחטיבה פעלו בכל החזיתות כדי להשיג להם אזרחות והצליחו למנוע זמנית את גירושם. החשש: החיילים יקבלו בקרוב כ"מתנת שיחרור" את גירוש קרוביהם

לוחמי הצנחנים יוצאים למאבק: ל-ynet נודע כי אם ואח של שני חיילים המשרתים בחטיבת הצנחנים נמצאים בסכנת גירוש מהארץ. חבריהם ליחידה החליטו לא לעמוד מנגד, והיום (ה') הם אומרים ל-ynet: "נעשה הכל כדי לשנות את רוע הגזירה".

 

חבריהם של הלוחמים מספרים כי בעבודה קשה, כולל ביקורי מפקדים במשרד הפנים והתערבות מצד סגן הרמטכ"ל, האלוף גבי אשכנזי, הצליחו למנוע זמנית את הגירוש, אולם כאשר יסיימו החיילים את שירותם, עלולים בני המשפחה למצוא עצמם מחוץ למדינה. במשרד הפנים טענו כי בני המשפחות לא הגישו כלל בקשות והבטיחו כי יטפלו בהם "תוך בחינה והתחשבות".

 

"הגענו עד סגן הרמטכ"ל"

 

גורמים במפקדת החטיבה אומרים ל-ynet כי כבר יותר משנה שהם מנסים בכל דרך אפשרית לשכנע את משרד הפנים להעניק אזרחות לאולגה, אמו של חייל המשרת בגדוד 890 של הצנחנים, ולאחיו של חייל אחר, המשרת ביחידה אחרת בחטיבה.

 

המאמצים כללו מכתבים, בקשות ופניות, ועלו מדרגה כאשר קצינים מהחטיבה הגיעו בעצמם לסניפי משרד הפנים בנתניה ובטבריה, מקום מגוריהם של החיילים, על מנת לשכנע את המדינה "כי ככה אי אפשר להמשיך".

 

כשכל המאמצים הללו לא הניבו פרי, הגיע העניין עד לקצינים הבכירים ביותר בצה"ל, כולל סגן הרמטכ"ל, שהודיעו כי ביכולתם למנוע את הגירוש לפי שעה, אולם לא יותר מזה. "אם פתאום יקבלו בני המשפחות צו גירוש, נוכל באמצעות אגף כוח אדם לעצור את זה, כפי שכבר עשינו, אבל זה לא פתרון קבוע", הסביר גורם בצה"ל.

 

כך נוצר מצב שהחיילים, שזוכים להערכה רבה מצד מפקדיהם, עשויים עם סיום שירותם בצה"ל לקבל "מתנת שיחרור" – גירוש בני משפחותיהם מישראל.

 

סיפורה של אולגה

 

אולגה, אמו של אחד החיילים, איננה יהודיה, אולם התחתנה עם יהודי באוקראינה.

 

לפני מספר שנים התגרשו בני הזוג. הבעל וילדיו הגיעו לישראל ואילו אולגה נותרה בארץ הולדתה. לפני שלוש שנים הגיעה לישראל, קיבלה מעמד תיירת וכן אישורי שהייה ועבודה זמניים, אלא שאלה פגו לפני מספר חודשים וכעת היא מועמדת לגירוש.

 

"אני לא יכולה ללכת לרופא", היא מספרת, "אני חיה כאן, אבל בעצם כאילו אני לא קיימת. כמובן שזה קשה גם לבן שלי. הוא מנסה להישאר חזק, אבל אני יודעת שזה מאוד מדאיג אותו".

 

בגדוד שבו משרת הבן אולגה סיפרו כי פעם אחת הצליחו למנוע ברגע האחרון את גירושה מהארץ. אגב, גם בתה הבכורה של אולגה שירתה בצה"ל והשתחררה זה מכבר.

 

"אנטולי חי בפחד"

 

המקרה השני נוגע לאנטולי, אחיו בן ה- 24 של חייל בשירות סדיר, שהתגייס לצה"ל בחודש אוגוסט 2002.

 

האח עלה לישראל כשנה לאחר אמו ואחיו הצעיר. האם, נכדה של יהודי, קיבלה אזרחות, וכך גם בנה החייל. האח הבכור, שהגיע ארצה מאוחר יותר, קיבל אשרת תייר. כשביקש לאחר שנה לקבל אזרחות, נענה בשלילה. אחד מבני המשפחה סיפר כי האח החייל עשה הכל, כולל פניות ישירות למשרד הפנים, על מנת לסייע לאחיו הבכור. עוד סיפר, כי האח החייל התעקש לשרת פעמים רבות כחייל קרבי, אולם בשל סיבות רפואיות מנע זאת צה"ל ממנו, ובקרוב שוב יתייצב בפני ועדה רפואית בניסון להעלות פרופיל.

 

"אנטולי חי בפחד", אומר בן משפחה. "מצד אחד הוא דואג לאחיו הקטן שבצבא, ומצד שני לעצמו. כל יום עלולים לגרש אותו מהארץ, אין לו לאן ללכת, לא נשאר להם איש באוקראינה. הוא בעצמו רוצה להתנדב לשירות בצה"ל ואפילו להתגייר, אבל לא נותנים לו".

 

תגובה

 

במשרד הפנים מכחישים כי הוציאו בעבר צווי הרחקה נגד האם והאח. לעצם העניין, האם אולגה התבקשה לגשת ללשכת מנהל האוכלוסין באזור מגוריה, לשם הגשת בקשה ובצירוף המסמכים הרלוונטיים.

 

לגבי האח אנטולי אומרים במשרד הפנים במפתיע, כי לא הוגשה בקשה לאזרחות בעניינו ועליו לגשת ולהגיש בקשה מעין זו. "הבקשות", הבטיחו, "יטופלו בהתאם לנהלים הקבועים, תוך בחינה והתחשבות בכל מקרה לגופו". 

 

בעקבות הפרסום ב-ynet פנה ח"כ אילן ליבוביץ' לשר הפנים, אברהם פורז, בבקשה שיפעל להענקת אזרחות לאם ולאח של שני חיילים המשרתים בחטיבת הצנחנים. "אני חושב שחובותינו היא לסייע למשפחות", כתב ח"כ ליבוביץ'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דו צ
הצנחנים. קרב בבית
צילום דו צ
צילום: מאיר אזולאי
"לא יכולה ללכת לרופא". אילוסטרציה
צילום: מאיר אזולאי
צילום: עמית שאבי
שר הפנים. "לא הוצאו צווי הרחקה"
צילום: עמית שאבי
מומלצים